Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Jaarlijks 7000 ongelukken met huishoudchemicaliën

dinsdag 25 november 2014 | Bron: AD.nl

Jaarlijks 7000 ongelukken met huishoudchemicaliën

Ieder jaar zijn er zo'n 7000 ongelukken in Nederland die te maken hebben met huishoudchemicaliën, waarbij vooral kinderen tot 5 jaar het slachtoffer blijken te zijn. Zij verwarren de vrolijke verpakkingen en kleurtjes van de middelen vaak met snoep, met een vergiftiging als gevolg. 

In 21% van de gevallen was het letsel zo zwaar dat een tripje naar de eerste hulp nodig bleek te zijn. Redenen genoeg voor de VeiligheidNL en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om een campagne te starten die ouders bewust moet maken van de risico's.

Campagne van start

Het leek de afgelopen jaren, met een daling in het aantal ongelukken, vrij goed te gaan maar sinds kort lijkt die daling te zijn opgehouden. Met een campagne moeten de ouders daarom meer bewust worden van de gevaren en van de te nemen maatregelen. Zo wordt er bijvoorbeeld aangeraden om schoonmaakmiddelen hoog in kastjes te zetten, liefst achter slot en grendel. Zorg er ook altijd voor dat je de spullen meteen opruimt, ook wanneer de bel of de telefoon gaat is het zaak eerst de spullen buiten het bereik van kinderen te zetten.

Kinderen andere beleefwereld

Saskia Kloet van VeiligheidNL legt in het AD uit hoe de campagne in elkaar zit. Ze zegt: "Wij zien flessen chloor en keukenreiniger, kinderen zien grappige flessen in de vorm van een olifant of een eend. En vaatwastabletten en die liquid caps zien eruit als snoep. We verspreiden daarom knutselpakketjes die ouders samen met hun kinderen kunnen maken. Als je de driedimensionale poster in elkaar zet, zie je duidelijk hoe kinderen die middelen zien. Als je het keukenkastje vanaf de ene kant bekijkt zie je het ene beeld en als je de plaat draait zie je hoe kinderen het kastje zien."

.
- Advertentie -
- Advertentie -