Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hondenbezitters hebben minder vaak depressie

dinsdag 22 juli 2014 | Bron: NU.nl

Een welgemeend advies dat vooral eenzame ouderen vaak te horen krijgen, is: neem een hond, dat is niet alleen gezellig, maar zorgt ook voor voldoende lichaamsbeweging. En dat klopt, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Vijfenzestigplussers met een hond zijn zelfs 12 procent actiever dan leeftijdsgenoten die geen viervoeter bezitten. En nog meer goed nieuws: ook depressies komen relatief weinig voor bij oudere hondenbezitters.

Een boer die zijn twee honden uitlaatDe onderzoekers brachten de activiteiten van 557 Schotse ouderen met een gemiddelde leeftijd van 79 jaar in kaart met een activiteitsmeter. De vijftig ouderen die een hand bezaten bleken gemiddeld net zo veel beweging te krijgen als mensen die tien jaar jonger waren dan zij. Dit komt natuurlijk omdat zij verplicht zijn om de hond meermaal daags uit te laten, maar volgens hoofdonderzoeker  Zhiqiang Feng motiveert een hond ook om actiever te zijn.

Sociale steun

Ook psychisch waren de hondenbezitters in betere conditie dan hun leeftijdsgenoten. Ze hadden minder vaak last van depressies en angststoornissen. “Maar een hond kan mensen ook helpen om andere problemen te voorkomen, zoals een gebrek aan sociale steun en zorgen over persoonlijke veiligheid”, aldus de onderzoeker. Volgens Fenq kan waarschijnlijk niet alleen een hond mensen tot meer beweging stimuleren. Het vormen van wandelgroepjes is in zijn ogen een goed alternatief. “Denk aan een sociale wandelgroep die door sociale media met elkaar in contact blijft. We moeten meer onderzoek doen om te achterhalen of ouderen hiervoor open staan en dit soort nieuwe technologieën kunnen en willen gebruiken”, aldus Fenq. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -