Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

'Denk aan hart bij nieuwjaarsduik'

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: AD.nl

Wie het nieuwe jaar wil inluiden met een frisse duik doet er, ondanks de warme temperaturen, goed aan om van te voren een kleine gezondheidscheck te doen. Hierop wijst cardioloog Leonard Hofstra. Dit vanwege de directe invloed van het koude water op het hart

"Een duik in het ijskoude water geeft een enorme activatie van het stressgedeelte van het zenuwstelsel. Het heeft directe invloed op het hart en er komt heel veel adrenaline vrij", aldus Hofstra van de Utrechtse Cardiokliniek. Hij pleit daarom voor een kleine gezondheidscheck voorafgaand aan een eventuele duik. Hiermee kan gekeken worden wat de conditie van het hart is en of je rekening moet houden met mogelijke erfelijke belasting met hoge bloeddruk of kans op een hartinfarct. "Ziek zijn, al is het maar een verkoudheid, is sowieso niet zo goed tijdens een nieuwjaarsduik. Zie het maar gewoon als een zware sportinspanning; er wordt echt wat van het hart gevraagd", aldus Hofstra. 

Afvallen door koude water

Toch heeft een nieuwjaarsduik ook positieve effecten op gezondheid. Door de kou wordt je bruine vet geactiveerd. Dat is een krachtcentrale om wit vet te verbranden. Hierdoor val je dus af. Je zult dan wel wat langer in het water moeten blijven. Een nieuwjaarduik is dus goed te doen, maar het kan geen kwaad om van te voren even je (hart)conditie te laten onderzoeken. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -