Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

CBS: Meest werkgerelateerd ziekenverzuim in de horeca

maandag 24 november 2014 | Bron: Nrc.nl

CBS: Meest werkgerelateerd ziekenverzuim in de horeca

In 2013 meldde bijna 50% van alle werknemers zich op zijn minst één keer ziek, dat blijk uit cijfers van het CBS. In 23% van de gevallen bleek de oorzaak van het ziekteverzuim (deels) gerelateerd te zijn aan werk. Voor 71% van de werknemers had het ziekteverzuim dus helemaal niets te maken met hun baan. 

Het meeste werkgerelateerde ziekteverzuim deed zich voor in de horecasector, waar zo’n 12% van de ziekmeldingen werd gedaan als gevolg van een bedrijfsongeval. Dat is twee keer meer dan normaal. Ook in het onderwijs en de bouw meldden relatief veel werknemers zich ziek. De bedrijfstakken vervoer en bouw meldden het meest langdurig zieken.

Geslacht, leeftijd en opleidingsniveau

Het CBS laat weten dat zowel geslacht, leeftijd, opleidingsniveau als bedrijfsgrootte verband houden met het ziekteverzuim. Maar ook als deze factoren meegerekend worden is het aantal ziekmelders in de horeca, het onderwijs en de bouw nog steeds het grootst.

Oudere werknemers vaker langdurig ziek

Volgens het CBS houdt de lengte van het ziekteverzuim verband met de leeftijd van de werknemers. Zo blijkt hoe hoger de leeftijd, hoe vaker het verzuim langdurig is. Ook mensen die zich ziekmelden als gevolg van hun baan, zoals een arbeidsongeval of een burn-out, zijn vaker langdurig ziek. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -