Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

'9% van Nederlanders laat demente partner in de steek'

donderdag 21 augustus 2014 | Bron: Plusonline

'9% van Nederlanders laat demente partner in de steek'

Wanneer je een demente partner hebt, dan heeft dat een impact op je relatie. Voor sommigen is die impact zo groot, dat ze een punt achter de relatie zetten. Dit gebeurt in 9% van de gevallen. Het merendeel van de Nederlanders, maar liefst 75%, kan hier geen begrip voor opbrengen. Dat blijkt uit onderzoek van Plus Magazine en het Helen Dowling Instituut. 

Geen begrip

Aan het onderzoek deden 1358 Nederlanders mee. Het merendeel van de ondervraagden is van mening dat je een zieke partner niet in de steek laat en kan hier dus ook geen begrip voor opbrengen. 25% geeft zelfs aan het contact met je te verbreken wanneer jij je ziekte partner verlaat. Er zijn echter enkele uitzonderingen waarbij dit oordeel milder is. Dat is wanneer het karakter van de zieke persoon ook echt veranderd is door de ziekte, bijvoorbeeld bij een hersenbloeding. Bij dementie geeft 9 procent van de respondenten aan de relatie te verbreken. In het geval van een beroerte is dat 4 procent.

Partner wordt vergeten

Joyce Vermeer, therapeut bij het Helen Dowling Instituut, ziet dat vooral het probleem van de partner vergeten wordt: die moet naast de zorg voor de zieke persoon ook nog werken, voor de kinderen zorgen en kampt tegelijkertijd met angst voor verlies. Daar komt volgens haar ook nog bij dat de broodnodige intimiteit in de verdrukking komt. Toch scheiden weinig van Vermeers cliënten. "Ik denk niet dat dit door een schuldgevoel of het idee van 'dat kan ik toch niet maken' komt, maar doordat mensen zoveel hebben opgebouwd, iets dat ze niet willen laten vallen", aldus Vermeer tegen Plusonline. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -