Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

66% van manlijke hartpatiënten kampt met erectieproblemen

vrijdag 28 november 2014 | Bron: Lumc.nl

66% van manlijke hartpatiënten kampt met erectieproblemen

Ruim 66% van de mannen met hart- en vaatziekten kampt met erectieproblemen. De helft daarvan vindt dat de cardioloog daar te weinig aandacht aan besteedt tijdens de behandeling. Dat meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) naar aanleiding van promotieonderzoek voor de afdeling Urologie. 

Promovendus Melianthe Nicolaï, vroeg aan 296 mannen en 163 vrouwen om een vragenlijst in te vullen. Enerzijds probeerde ze te achterhalen welke problemen en behoeften er zijn bij patiënten, anderzijds werd onderzocht in hoeverre cardiologen daar verandering in kunnen brengen. Het blijkt dat cardiologen nog te weinig weten over de invloed van medicijnen op de seksualiteit van hart- en vaatpatiënten. Daarop besteden ze te weinig aandacht aan het onderwerp, terwijl daar wel vraag naar is.

Bijwerkingen medicijnen

Oorzaak van de seksuele problemen ligt deels bij de medicijnen die mensen met hart- en vaatziekten gebruiken. Vooral medicatie tegen een hoge bloeddruk zoals bètablokkers en plastabletten lijken invloed te hebben op de seksuele functies. Toch geeft bijna een derde van de cardiologen aan seksuele problemen zelden of nooit te bespreken met de patiënt.

Vrouwen minder problemen

Het blijken vooral mannen te zijn die graag door een gespecialiseerd verpleegkundige of cardioloog behandeld worden. Van de vrouwelijke cardiologische patiënten rapporteerde 35% seksuele problemen, maar slechts 6% zegt het op prijs te stellen als de cardioloog daar aandacht aan besteedt.

.
- Advertentie -
- Advertentie -