Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Waarom is zink belangrijk?

3.9 uit 5 - 38 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Op deze pagina vind je alles over de werking van zink. Ook lees je hoeveel zink je dagelijks nodig hebt en wat er in je lichaam gebeurt als je te maken krijgt met een zinktekort of -overschot.

Waar is zink goed voor?

Zink is goed voor de gezonde haren, huid, botten en een goed geheugen en afweersysteem. Zink is ook betrokken bij de opbouw van eiwitten en koolhydraten. Daarnaast draagt het bij aan de vruchtbaarheid.

Hoeveel zink heb je dagelijks nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink ligt voor mannen op 10 milligram en voor vrouwen op 9 milligram. Hier lees je in welke voedingsmiddelen zink zit.

Wat als ik teveel zink binnen krijg?

Het komt niet vaak voor dat iemand teveel zink in het lichaam heeft. Als het al voorkomt, dan is dat het gevolg van een grote inname in één keer. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je iets eet of drinkt wat in contact is geweest met verzinkte blikken. Je merkt dit doordat je misselijk wordt, moet overgeven, buikkrampen of diarree hebt. Een langdurig zinkoverschot heeft een verminderde weerstand en bloedarmoede tot gevolg.

Wat als ik te weinig zink binnen krijg?

Een tekort aan zink gaat gepaard met nachtblindheid, verminderde geur en smaak, vertraagde groei, huidafwijkingen. Wanneer baby’s een zinktekort hebben, dan kunnen ze ernstig ondervoed raken of een groeiachterstand oplopen.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

3.9 uit 5 - 38 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 29-03-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -