Zoeken

Flesvoeding

Als je om medische redenen geen borstvoeding mag geven of als je liever geen borstvoeding geeft, kun je eventueel flesvoeding geven aan je baby. Dit wordt ook wel zuigelingenmelk genoemd.

Keuze voor bepaalde flesvoeding

Flesvoeding- wat is het? Er zijn veel verschillende soorten flesvoeding op de markt. De samenstelling lijkt erg op die van moedermelk om zo te zorgen voor een optimale groei van je baby. Daarnaast wordt er aan flesvoeding ook vaak vitamine K toegevoegd. Dit krijgt je baby normaal naast de borstvoeding. Welk merk zuigelingenmelk je kiest, maakt niet uit. Elk merk moet aan strenge eisen voldoen voor de kwaliteit van de zuigelingenmelk. Als je kind een groot risico heeft op het ontwikkelen van een allergie, bijvoorbeeld als beide ouders ook astma of eczeem hebben, is het verstandig hypoallergene zuigelingenmelk te gebruiken.

Keuze voor type zuigfles

Net als zuigelingenmelk zijn er vele verschillende soorten zuigflessen op de markt. De keus voor welke zuigfles is persoonlijk. Je kunt kiezen tussen kunststof of glas en ook de grootte van de fles kan verschillen. Vanaf drie maanden heb je voor de normale voedingen een fles nodig van 250-300 milliliter(ml) inhoud. Onder de drie maanden drinkt je baby minder grote hoeveelheden en kan je ook een fles nemen van 125 ml inhoud. Deze zuigfles kan je later dan gebruiken voor tussendoortjes zoals limonadesiroop. De spenen die op de fles zitten kun je zelf vervangen. De vorm van de speen, de grootte van de drinkopening en de stof waarvan de speen gemaakt is kunnen verschillen. Je kiest de speen waar je baby het meest tevreden mee lijkt. Het is van belang om de speen na elke voeding uit te koken zodat de bacteriën van de speen verwijderd worden. Dit kan je doen door de speen in kokend water te leggen voor twee tot drie minuten. Haal de speen daarna uit het water en dep hem droog met een schone theedoek.

Bereiding flesvoeding

Voor het maken van de flesvoeding mag je (in Nederland) gewoon koud kraanwater gebruiken. In het buitenland wordt aangeraden om fleswater te gebruiken, omdat het kraanwater daar minder schoon is. Als je de flesvoeding direct aan je baby geeft hoef je het water niet eerst te koken. Als je flesvoeding voor de hele dag maakt wordt dit wel aangeraden, om zo zeker alle bacteriën te doden. Om de babyvoeding klaar te maken kan je de instructies op het pak volgen. Schudt de fles na het toevoegen van het melkpoeder en controleer de temperatuur van de voeding aan de binnenkant van je pols. Na het maken van de fles is deze ongeveer één uur houdbaar buiten de koelkast.

 

Deze tekst is goedgekeurd door D. Mosmuller, arts

Delen

 

Video van de week

Hoe is het om te leven met boezemfibrilleren?

Bekijk de video