Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hoe ga je om met een premature baby?

3.9 uit 5 - 14 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Een te vroeg geboren baby heeft veel impact op de ouders. Maar liefst 40% van de moeders van een te vroeg geboren baby kampt met depressieve symptomen. Bij moeders met een voldragen bevalling is dat slechts 10%. Hoe ontstaan deze symptomen en hoe kun je er goed mee omgaan?

Stress en depressieve gevoelens worden veroorzaakt door:

  • Onzekerheid. Je bent ouder geworden van een kwetsbaar kindje en je vreest voor zijn of haar leven. Het is nog onduidelijk of je kindje een gezonde groei zal ontwikkelen in de toekomst.
  • Machteloosheid. Daarnaast kan je je als ouder machteloos voelen. Je kindje huilt en kan pijn hebben, terwijl je tijdens de opname in een couveuse niet of nauwelijks bij hem of haar mag komen in verband met infectiegevaar of andere complicaties. 
  • Niet betrokken. Doordat ouders soms tijdens de couveuseperiode niet tot nauwelijks bij hun kind mogen komen, voelen zij zich niet betrokken bij de verzorging. En dat is frustrerend. 
  • Plotselinge geboorte. Sommige ouders kunnen zich ‘overvallen’ voelen door de plotselinge vroeggeboorte van hun kind. 

Omgaan met een premature baby

Hoewel je je als ouder machteloos kunt voelen bij een vroeggeboorte, zijn er ook dingen die je wel kunt doen. Zo kun zijn je bijvoorbeeld online (of bij speciaalzaken) prematuurkleding kopen. En afhankelijk van de situatie van je kindje kun je de geboortekaartjes al regelen. Ook wordt kangoeroeën of buidelen aangeraden. 

Kangoeroeën

Kangoeroeën of buidelen houdt in dat je je baby bloot (met luier) neerlegt op je eigen blote borst en toedekt met een deken. Uit onderzoek is gebleken dat kangoeroeën met een te vroeg geboren baby de vitale functies van de baby stimuleert. Kangoereeën met afwisselend moeder én vader bevordert namelijk:

  • Het zuurstofgehalte in het bloed van de baby. 
  • De hersenontwikkeling van de baby. 
  • Een stabiel hartritme bij de baby. 
  • Het slaapritme van de baby.
  • Het zelfvermogen om de eigen lichaamstemperatuur te regelen.
  • De band tussen vader/ moeder en de baby. 
  • De melkproductie van de moeder.

Daarnaast verkort kangoeroeën de ontslagperiode in het ziekenhuis. Het verkort namelijk de tijd dat je kindje in een couveuse moet blijven, waardoor je baby eerder naar huis kan. Tijdens het buidelen met een couveusebaby blijft je kindje aan de bewakingsapparatuur liggen. De buideltijd is minimaal een uur. Wanneer je start met buidelen, merk je dat je baby erg alert is. Later valt hij/zij in een diepe slaap met een regelmatige ademhaling. De voordelen van kangoeroeën gelden overigens ook voor niet-prematuren.

Borstvoeding en andere manieren van voeden

Elke baby heeft voeding nodig. Afhankelijk van de toestand van je baby kan de voeding op verschillende manieren worden gegeven:

  • Borstvoeding. In sommige gevallen is de baby al krachtig genoeg om borstvoeding te drinken. Moedermelk is de beste voeding voor je baby, omdat het van nature allerlei afweer- en bouwstoffen bevat. Een lactatiekundige kan je assisteren bij het geven van borstvoeding. Als de zuigkracht nog niet voldoende is ontwikkelend, kun je de moedermelk ook kolven en het via een flesje voeden. Dit kan natuurlijk ook met flesvoeding.
  • Sondevoeding. Via een sonde door de neus kan er moedermelk of flesvoeding aan je kindje worden gegeven. De voeding komt direct in de maag, je kindje hoeft dus niet te drinken en slikken. Er kan voor sondevoeding worden gekozen als je kindje erg klein en/of ziek is en energie moet besparen. Drinken vergt namelijk veel energie van een baby. 
  • Intraveneus. Hierbij krijgt je kind speciale voeding direct in de bloedbaan via een infuus in bijvoorbeeld de arm of in de navel. Voor deze manier van voeden wordt vaak gekozen bij erg kleine of zieke baby’s die geen normale voeding kunnen verdragen. 
- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

3.9 uit 5 - 14 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 05-04-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -