Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Therapie als behandeling van schizofrenie

4.5 uit 5 - 8 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Naast medicijngebruik is het bij de behandeling van schizofrenie belangrijk om psychosociale therapie te volgen. Waar de medicijnen zorgen voor een vermindering van de ziekteverschijnselen, moet de therapie je leren omgaan met de ziekte. Ook je naaste omgeving kan hiervan profiteren. Welke therapieën kun je dan aan denken? Dat lees je hier!

Er zijn verschillende vormen van therapie die ingezet kunnen worden in geval van schizofrenie, waaronder:

  • Cognitieve gedragstherapie: hierbij wordt de manier van doen en denken in kaart gebracht, zodat je je meer bewust wordt van de (gevolgen) van bepaalde acties. Je leert niet alleen om door te blijven zetten (en je medicijnen trouw te blijven slikken), maar ook hoe je kunt herstellen na een acute terugvalfase.
  • Ambulante begeleiding: Je woont dan nog thuis, maar krijgt ondersteuning van een professional die samen met je bekijkt of de behandeling aanslaat, waar je tegenaan loopt en of alles goed geregeld en georganiseerd is
  • (Gedwongen) opname: Dit is alleen nodig wanneer er constant toezicht vereist is, omdat de behandeling nog niet voldoende aanslaat. Dit is nodig in het geval van extreme angst of onrust, wanneer iemand een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving vormt of in de thuissituatie niet optimaal tot rust kan komen.
  • Geheugen of sociale trainingen: dit kan ingezet worden in combinatie met één van bovenstaande therapieën.

Daarnaast zijn er ook verschillende organisaties die bijeenkomsten organiseren over de impact van schizofrenie op het dagelijks leven en de manier van omgaan hiermee.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4.5 uit 5 - 8 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 26-10-2016

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -