Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wat is de invloed van stress op kanker?

5 uit 5 - 9 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Ook jonge mensen kunnen zorgen aan hun hoofd hebben die de nodige stress opleveren. Tentamen- of studiestress, stress om een ander soort hoge prestatie (zoals sport) te leveren, stress door heftige gebeurtenissen in de omgeving (bijv. het overlijden van een naast iemand, scheiding van ouders). Een beetje stress kan geen kwaad en is zelfs goed voor het leveren van prestaties. Maar te veel stress kan ook een negatieve invloed hebben op het goed functioneren van het lichaam. Bekend is dat stress het afweersysteem negatief kan beïnvloeden. Of stress ook kanker veroorzaakt is echter niet bekend.

Stress en kanker.

Uit leken-oogpunt zou je kunnen beredeneren dat te veel stress je lichaam geen goed doet en ook kanker zou kunnen ontstaan. Van dit idee gaan sommige alternatieve geneeswijzen uit. Alhoewel stress natuurlijk wel gepaard gaan met directe, wetenschappelijk bewezen, risicofactoren, zoals roken en alcohol, of er ook een direct verband bestaat tussen (te veel) stress en het ontstaan van kanker is onduidelijk. Zo is bijvoorbeeld uit onderzoek gebleken dat ingrijpende gebeurtenissen in het leven geen verband hebben met het terugkeren van borstkanker. Maar anderzijds is bekend dat kankerpatiënten die een goede ziektebegeleiding krijgen langer leven.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

5 uit 5 - 9 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 24-02-2014

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -