Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Is er toch een manier om alsnog kinderen te krijgen als je eierstokken preventief verwijderd zijn?

3.4 uit 5 - 10 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Na de eierstokoperatie ben je definitief onvruchtbaar. Sinds kort bestaat er echter een mogelijkheid om na de operatie alsnog zwanger te raken, voor het geval een (onvervulde) kinderwens wordt aangewakkerd. 

Als je de mogelijkheid open wilt houden om ook na de eierstokverwijdering zwanger te raken, kun je voorafgaand aan de operatie een IVF-behandeling ondergaan. Via deze-methode wordt de aanmaak van eicellen gestimuleerd met ‘follikelstimulerend hormoon’. Waar je normaal één eicel per maand produceert, rijpen dan tien tot vijftien eicellen. Deze worden weggezogen en vervolgens ingevroren om op een later tijdstip (bevrucht met een zaadcel) terug te plaatsen.

Ook een vitrificatiebehandeling is mogelijk. Deze behandeling is grotendeels gelijk aan een IVF-behandeling, met het grote verschil dat de ingevroren eicellen veel langer bewaard kunnen blijven.

De  IVF- en vitrificatiebehandeling zijn  belastende procedures. Ook zijn de langetermijneffecten op de gezondheid van vrouwen met een afwijking in het BRCA1- of BRCA2- gen nog onbekend. Daarom moet je vooraf goed nadenken of je het ook echt wilt.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

3.4 uit 5 - 10 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 21-04-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -