Zoeken

Neusverstopping

De neus is de belangrijkste ingang voor het ademhalingssysteem. De neus kan verstopt raken, waardoor de toevoer van lucht wordt bemoeilijkt. De doorgang kan belemmerd raken door zwelling van de neusslijmvliezen. Allergie, virusinfectie, bacteriele infectie, verkoudheid, of een vreemd voorwerp kunnen allen slijmvlieszwelling geven. Een verstopping bij verkoudheid komt heel vaak voor. Door de grote productie van slijm en zwelling van het slijmvlies, raakt de neus verstopt. Bij allergie veroorzaakt een vergelijkbaar principe de verstopping. Meestal verdwijnt de verstopping wanneer de verkoudheid of allergie minder wordt. Wat hierbij kan helpen is stomen met heet water. Het toevoegen van mentholdruppels (let op: niet bij kinderen jonger dan 2 jaar) of kamille kan, maar is niet nodig. Zoute neusdruppels kunnen ook verlichting geven. Voldoende luchtvochtigheid in huis vooral met centrale verwarming kan klachten verminderen. Bij een infectie is het goed om rustig aan te doen omdat het lichaam moet vechten tegen de infectie. Bij lang bestaande klachten kan de huisarts een verlichtend middel voorschrijven. Wanneer de neus wordt verstopt door een bepaald object (bijvoorbeeld een kraaltje) kun je dit het best door een arts laten verwijderen. Het gevaar bestaat dat het kraaltje verder naar achteren schiet en daardoor vaster komt te zitten. Een arts heeft speciale instrumenten om je neus weer doorgankelijk te maken.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaSymptomenchecker

Delen
Wist je dat?

Gladde, rusteloze benenVeel zwangere vrouwen te maken hebben met rusteloze benen? De grootte van de baarmoeder zou de doorbloeding naar de benen belemmeren, waardoor zwangeren last krijgen van vervelende spierkrampen in de benen. Deze treden vooral aan het einde van de nacht op. Meer weten over de oorzaken en behandeling van rusteloze benen? Lees dan het dossier Rusteloze benen (Restless Legs)

Bang voor de tandarts?

Deskundige OLS 'Bang voor de tandarts'Ben je bang voor de tandarts en heb je vragen of wil je advies? Dan ben je in het online spreekuur 'Bang voor de tandarts' op de juiste plek. Hier kun je terecht met al je vragen.

Ga naar het spreekuur 'Bang voor de tandarts' >>

Over neusverstopping
Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstande aandoening!

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Bekijk de video