Zoeken

Netvliesloslating

(Ablatio retinae)

Wat is netvliesloslating?

Netvliesloslating (ablatio retinae) is het loslaten van het netvlies van je oogbol. Bij een netvliesloslating is een operatie noodzakelijk, omdat je anders slechtziend of blind kunt worden. Een netvliesloslating komt jaarlijks bij ongeveer 1 op de 10.000 mensen voor.

Oorzaak van netvliesloslating

In je oog is de gehele ruimte tussen de lens en het netvlies gevuld met glasvocht (zie figuur 1). Als je ouder wordt, verandert de samenstelling van het glasvocht. Het glasvocht krimpt iets en trekt zich geleidelijk terug van het netvlies. (zie figuur 2). Dit is een normaal ouderdomsproces. Op een gegeven moment laat het glasvocht los van je netvlies. Dit is een natuurlijk proces, dat meestal ongecompliceerd verloopt. Door het loslaten van het glasvocht kunnen scheurtjes in je netvlies (zie figuur 3) en bloedinkjes in je oog ontstaan. Door zo’n scheurtje kan vocht onder het netvlies komen, waardoor het netvlies los komt te liggen. Dit noemen we een netvliesloslating (zie figuur 4).

Naast leeftijd zijn er nog andere factoren die de kans op een netvliesloslating vergroten:

  • Als je erg bijziend bent.
  • Als iemand in je familie ook een netvliesloslating heeft gehad.
  • Na een staaroperatie.
  • Als je aan het andere oog een netvliesloslating hebt gehad.
  • Als je bij een ongeluk een klap tegen je hoofd of je oog hebt gehad.


  • Figuur 1: Gezond oog   
  • Figuur 2: Oog met glasvochtloslating       
  • Figuur 3: Oog met netvliesscheurtje  
  • Figuur 4: Oog met netvliesloslating

© Het Oogziekenhuis Rotterdam

Kijk voor meer informatie op www.oogziekenhuis.nl 

Symptomen van netvliesloslating

Als er sprake is van glasvochtloslating kun je allerlei troebelingen zien zoals stipjes, vlekken en sliertjes. Deze worden mouches volentes (vliegende muggen) genoemd. Als het netvlies loslaat kun je soms een donkere wazige vlek zien die meestal begint aan de rand van je gezichtsveld. Als je bij netvliesloslating niet aan het oog geholpen wordt, kun je aan dat oog blind raken.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Vragen over netvliesaandoeningen?

Online Spreekuur: voor al je medische vragen Heb je een vraag over een netvliesaandoening? Stel hem dan in het online spreekuur. In het spreekuur beantwoorden ervaringsdeskundigen van de Oogvereniging je vragen.

Stel je vragen over netvliesaandoeningen >>

Blijf bewegen met Synofit, dé kuur voor soepele gewrichten!*

SynofitSynofit is een kuur voor soepele gewrichten* op basis van Curcumine en Zwarte bes-bladextract. Curcumine is een antioxidant met een beschermende invloed op gezonde weefsels en cellen. De actieve stoffen in Ribes nigrum hebben een verzorgende invloed op spieren en gewrichten. Verder bevat Synofit Vitamine C, Vitamine D en 100% pure Groenlipmossel.

*Synofit bevat Curcumine en Zwarte bes-bladextract

Kijk hier voor meer informatie over Synofit of bestel Synofit direct >>

- advertorial -

Wist je dat?

voetschimmelBlaasjes, jeuk en schilferigheid op de lichaamshuid tekenen van huidschimmel kunnen zijn? Huidschimmel en infecties ontstaan vooral in de huidplooien. Deze uiten zich meestal in de vorm van pukkeltjes, blaasjes, of een schilferige huid. De klachten gaan meestal gepaard met jeuk en een branderig gevoel. Gelukkig is huidschimmel gemakkelijk te behandelen met Canesten Skin Crème. Deze crème verlicht snel de jeuk en het branderig gevoel en werkt schimmeldodend bij alle soorten huidschimmel. Ook helpt het de huid te herstellen. Een intacte huid vormt namelijk een natuurlijke barrière tegen schimmels. Het herstel van de huid is belangrijk, om de kans op een nieuwe infectie te verminderen.

Lees meer over Canesten Foot Crème van Bayer.

Werkzame stoff Clotrimazol. Lees voor gebruik de bijsluiter.
KOAG-Nr. 80-0711-0935

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

Netvliesloslating

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je een mitella aan?

Bekijk de video

Specials & Dossiers