Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Marfan-syndroom

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door B. van den Berg, arts
5 uit 5 - 1 beoordeling
Beoordeling icoon1 mensen vonden deze informatie nuttig

Het Marfan syndroom is een aangeboren en erfelijke bindweefselziekte. Bij deze aandoening is een van de eiwitten die nodig is voor de aanmaak van bindweefsel niet goed samengesteld. Hierdoor ontstaan overal in het lichaam problemen met het bindweefsel. Dit kan onder meer hart- en vaatziekten veroorzaken; met name doordat hartkleppen en de aorta (lichaamsslagader) slapper worden en daardoor slechter functioneren. Daarnaast ontstaan vaak oogproblemen en kunnen afwijkingen aan het skelet voorkomen, zoals een vooruitstekende borstkas (kippenborst) of abnormale lengte van de vingers, tenen en ledematen.

Ongeveer één op de 5.000 - 10.000 mensen lijdt aan het Marfan syndroom; evenveel mannen als vrouwen. In Nederland gaat het om ongeveer 1500 patiënten. Het Marfan syndroom is niet te genezen. De grote bloedvaten moeten regelmatig gecontroleerd worden.

Verder lezen

Pagina laatst aangepast op 30-04-2019

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door: B. van den Berg, arts

Vond je deze informatie nuttig?

5 uit 5 - 1 beoordeling

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -