Zoeken

Hersenschudding

(Commotio cerebri)

Wat is een hersenschudding? 

Een hersenschudding (commotio cerebri) is een lichte vorm van hersenletsel. Deze wordt veroorzaakt door een klap op het hoofd, een val, of ander geweld op de schedel (schedeltrauma). Bij de meeste hersenschuddingen is er geen letsel of neurologische verandering in de hersenen.

Oorzaak van een hersenschudding

Een hersenschudding wordt meestal veroorzaakt door een klap op het hoofd of door een ongeval. Het bij zowel volwassenen als kinderen voorkomen. Bij kinderen gebeurt dit bijvoorbeeld tijdens het spelen of sporten. Over het algemeen hebben jongens wat vaker een hersenschudding dan meisjes.

Symptomen van een hersenschudding 

De symptomen zijn afhankelijk van de zwaarte van een hersenschudding.

Lichte hersenschudding

Bij een lichte hersenschudding ben je door de klap soms even bewusteloos. Dit duurt nooit langer dan vijftien minuten. Vaak heb je erna ook even geheugenproblemen. Dit wordt ook wel 'inprentingstoornissen' genoemd. Je bent dan suf, weet niet goed wat er gebeurt is. Ook onthoud je bijna niks dat tegen je wordt gezegd. Mensen met een hersenschudding vragen vaak tot vervelens toe aan hun omgeving wat er precies gebeurt is. Deze inprentingstoornissen duren niet langer dan een uur.

Achteraf kun je de klap of het ongeval niet meer herinneren. Zelfs de periode net voor en net na het ongeval zijn uit je geheugen gewist. Hoe langer de periode van bewustzijnsverlies en geheugenverlies is, hoe ernstiger de hersenschudding is. Andere syptomen van een hersenschudding, die niet bij iedere patiënt optreden zijn: 

Herstel

Het herstel van een lichte hersenschudding verloopt voor iedereen anders. Zolang er geen complicaties optreden kun je in de meeste gevallen volledig herstellen. Het kan zijn dat je nog enige tijd last hebt van restverschijnselen als: 

Als je last hebt van deze restverschijnselen is bedrust niet nodig, maar het is wel goed om rustig aan te doen. De klachten kunnen vrij lang blijven, soms enkele maanden. Het is verstandig om bij blijvende klachten contact op te nemen met je huisarts.

Zware hersenschudding

Een zware hersenschudding wordt ook wel hersenkneuzing genoemd. Bij een zware hersenschudding treden dezelfde verschijnselen op als bij een lichte, alleen duren ze wat langer. Behalve suf kun je ook behoorlijk warrig zijn. Er kunnen ook verschijnselen optreden die wijzen op stoornissen van het zenuwstelsel, bijvoorbeeld:

  • Spreekstoornissen (afasie).
  • Halfzijdige verlamming.
  • Gevoelsverlies.

Bij een hersenkneuzing is de kans op restverschijnselen groter dan bij een lichte hersenschudding. Hoewel de meeste verschijnselen na verloop van tijd weg gaan, kan het zijn dat je er jaren last van blijft houden. In ernstige gevallen zijn de restverschijnselen blijvend. Deze verschijnselen zijn onder andere:

  • Geheugenstoornissen.
  • Spraakstoornissen.
  • Concentratiestoornissen.
  • Verlammingen.
  • Stoornissen bij zien en horen.
  • Epilepsie.
  • Desoriëntatie.

Gevolgen van een hersenschudding

Aan een lichte hersenschudding houd je meestal geen langdurige beschadiging over. Ongeveer tien procent loopt een lichte kneuzing of kleine bloeding op. En minder dan één procent kan een ernstige bloeding krijgen als gevolg van beschadigde bloedvaten door schedelbreuk

Lees hier meer over andere hersenaandoeningen:

Volgende paginaBehandeling

Delen
Dossier Tekenbeten

Veel mensen zijn wel bekend met het feit dat een tekenbeet de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als je op vakantie door de bossen of hoog gras gaat wandelen, is het extra belangrijk om goed op te letten. In het dossier Tekenbeten vind je meer informatie over teken, de ziekte van Lyme, bescherming tegen tekenbeten en het verwijderen van teken.

Lees het dossier Tekenbeten.

Wist je dat?

Doe de gratis voedingstestJe voedingssupplementen kunt kopen die precies op jouw individuele eet- en leefgewoonten zijn afgestemd? Door online een voedingstest in te vullen, wordt berekend welke aanvullingen je nodig hebt om gezond en fit te blijven. Vervolgens kun je het supplement online bestellen. Iets voor jou? Doe dan snel de voedingstest!

- advertorial -

Over hersenschudding
Nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstaande aandoening!

Video van de week

Hoe Conny na 20 jaar toch nog succesvol haar menstruele migraine laat behandelen.

Bekijk de video