Zoeken

Hersenschudding

(Commotio cerebri)

Wat is een hersenschudding? 

Een hersenschudding (commotio cerebri) is een lichte vorm van hersenletsel. Deze wordt veroorzaakt door een klap op het hoofd, een val, of ander geweld op de schedel (schedeltrauma). Bij de meeste hersenschuddingen is er geen letsel of neurologische verandering in de hersenen.

Oorzaak van een hersenschudding

Een hersenschudding wordt meestal veroorzaakt door een klap op het hoofd of door een ongeval. Het bij zowel volwassenen als kinderen voorkomen. Bij kinderen gebeurt dit bijvoorbeeld tijdens het spelen of sporten. Over het algemeen hebben jongens wat vaker een hersenschudding dan meisjes.

Symptomen van een hersenschudding 

De symptomen zijn afhankelijk van de zwaarte van een hersenschudding.

Lichte hersenschudding

Bij een lichte hersenschudding ben je door de klap soms even bewusteloos. Dit duurt nooit langer dan vijftien minuten. Vaak heb je erna ook even geheugenproblemen. Dit wordt ook wel 'inprentingstoornissen' genoemd. Je bent dan suf, weet niet goed wat er gebeurt is. Ook onthoud je bijna niks dat tegen je wordt gezegd. Mensen met een hersenschudding vragen vaak tot vervelens toe aan hun omgeving wat er precies gebeurt is. Deze inprentingstoornissen duren niet langer dan een uur.

Achteraf kun je de klap of het ongeval niet meer herinneren. Zelfs de periode net voor en net na het ongeval zijn uit je geheugen gewist. Hoe langer de periode van bewustzijnsverlies en geheugenverlies is, hoe ernstiger de hersenschudding is. Andere syptomen van een hersenschudding, die niet bij iedere patiënt optreden zijn: 

Herstel

Het herstel van een lichte hersenschudding verloopt voor iedereen anders. Zolang er geen complicaties optreden kun je in de meeste gevallen volledig herstellen. Het kan zijn dat je nog enige tijd last hebt van restverschijnselen als: 

Als je last hebt van deze restverschijnselen is bedrust niet nodig, maar het is wel goed om rustig aan te doen. De klachten kunnen vrij lang blijven, soms enkele maanden. Het is verstandig om bij blijvende klachten contact op te nemen met je huisarts.

Zware hersenschudding

Een zware hersenschudding wordt ook wel hersenkneuzing genoemd. Bij een zware hersenschudding treden dezelfde verschijnselen op als bij een lichte, alleen duren ze wat langer. Behalve suf kun je ook behoorlijk warrig zijn. Er kunnen ook verschijnselen optreden die wijzen op stoornissen van het zenuwstelsel, bijvoorbeeld:

  • Spreekstoornissen (afasie).
  • Halfzijdige verlamming.
  • Gevoelsverlies.

Bij een hersenkneuzing is de kans op restverschijnselen groter dan bij een lichte hersenschudding. Hoewel de meeste verschijnselen na verloop van tijd weg gaan, kan het zijn dat je er jaren last van blijft houden. In ernstige gevallen zijn de restverschijnselen blijvend. Deze verschijnselen zijn onder andere:

  • Geheugenstoornissen.
  • Spraakstoornissen.
  • Concentratiestoornissen.
  • Verlammingen.
  • Stoornissen bij zien en horen.
  • Epilepsie.
  • Desoriëntatie.

Gevolgen van een hersenschudding

Aan een lichte hersenschudding houd je meestal geen langdurige beschadiging over. Ongeveer tien procent loopt een lichte kneuzing of kleine bloeding op. En minder dan één procent kan een ernstige bloeding krijgen als gevolg van beschadigde bloedvaten door schedelbreuk

Lees hier meer over andere hersenaandoeningen:

Laatst bijgewerkt op 1 januari 2011

Delen
Over hersenschudding
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video