Zoeken

Dwarslaesie

Wat is een dwarslaesie?

Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg. Het ruggenmerg is een onderdeel van het centrale zenuwstelsel en loopt vanaf de hersenstam door de wervelkolom naar het staartbeen, onderaan je rug. Door het ruggenmerg lopen zenuwen en vanuit het ruggenmerg ontspringen de zenuwen die naar en vanuit het hele lichaam lopen. Deze zenuwen gebruiken prikkels om bewegingen aan te sturen en gevoel waar te nemen.

In de volksmond wordt een dwarslaesie ook wel gebroken rug of gebroken nek genoemd. Als je een dwarslaesie hebt, kunnen de zenuwen hun prikkels niet verder door de wervelkolom naar beneden doorgeven. Daardoor raak je vanaf de plaats van de beschadiging geheel of gedeeltelijk verlamd

Complete en incomplete dwarsleasie

Bij een complete dwarslaesie zijn de zenuwen in het ruggenmerg geheel beschadigd en zijn niet meer te genezen. Vanaf het punt van de dwarslaesie is geen gevoel en beweging meer mogelijk. Als je een incomplete (partiële) dwarslaesie hebt, is het ruggenmerg gedeeltelijk beschadigd. Je kunt dan nog wel bepaalde functies gebruiken. De kans op herstel is groter, maar zenuwen die kapot zijn, zijn niet meer te herstellen. 

Hoge en lage dwarsleasie

Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen een hoge dwarslaesie en een lage dwarslaesie. Als je een hoge dwarslaesie hebt, zit de beschadiging bijvoorbeeld in je nek of bovenin je rug. Bij een lage dwarslaesie zit de beschadiging onderin je rug. Hoe hoger de dwarslaesie, hoe meer zenuwen er uitvallen, dus hoe groter de beperkingen. 

Oorzaak van een dwarslaesie

Vaak wordt een dwarslaesie veroorzaakt door een ongeluk. Verkeersongelukken, sportongelukken of verkeerd terecht komen na een val kunnen ervoor zorgen dat je wervelkolom breekt of verbrijzeld. Daardoor kunnen er stukken van de wervelkolom tegen het ruggenmerg aankomen en de zenuwen afknijpen of beschadigen. Andere oorzaken van een dwarslaesie zijn:

Symptomen van een dwarslaesie

De symptomen van een dwarslaesie zijn afhankelijk van waar de beschadiging in het ruggenmerg zit en of het een complete of incomplete dwarslaesie is. Hoe hoger de dwarslaesie zit, hoe meer uitvalsverschijnselen je hebt. Als je een dwarslaesie hebt, moet je rekening houden met ernstige lichamelijke beperkingen. Je verliest de controle over een deel van je lichaam, je raakt verlamd en je kunt in bepaalde gedeeltes van je lichaam je gevoel verliezen. 

Verder kun je de beheersing over je blaas- en darmspieren verliezen, waardoor je incontinent wordt. Ook kun je door een dwarslaesie last krijgen van urineweginfecties, pijnklachten, spasmen en doorligplekken. Daarnaast kun je als man last krijgen van erectiestoornissen, doordat de zenuwverbinding tussen de hersenen en penis is verbroken.

Laatst bijgewerkt op 1 januari 2011

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video