Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Last van het bekken tijdens zwangerschap? Trek aan de bel!

Verhaal door Maureen (29)

Maureen (29 jaar) heeft sinds haar eerste zwangerschap last van haar bekken. Ze dacht dat het vanzelf over zou gaan, maar dit is niet het geval.

"Bijna acht jaar geleden beviel ik van mijn oudste zoon. Ik had al geruime tijd in die zwangerschap last van mijn rug en schaambeen etc. maar had er verder nooit bij stil gestaan wat dat kon zijn. Ik dacht dat het er bij hoorde. De klachten werden echter niet minder in de loop van de tijd."

Klachten verergeren

"Drie jaar later raakte ik zwanger van mijn tweede zoon. De klachten verergerden enorm. Met acht weken kon ik amper lopen, laat staan zitten. Nu pas begon me te dagen dat het met mijn bekken te maken kon hebben. Ik heb mensendieck therapie gehad, maar dat haalde niks uit. Eigenlijk is de pijn nooit meer weggegaan."

"Drie jaar later raakte ik zwanger van mijn tweede zoon. De klachten verergerden enorm. Met acht weken kon ik amper lopen, laat staan zitten. Nu pas begon me te dagen dat het met mijn bekken te maken kon hebben. Ik heb mensendieck therapie gehad, maar dat haalde niks uit. Eigenlijk is de pijn nooit meer weggegaan."

Pijn niet meer te verdragen

"Nu, ruim 4 jaar na de bevalling van mijn tweede zoon ben ik weer zwanger en is de pijn niet meer te dragen. Ik moet zeggen dat ik behoorlijk eigenwijs geweest ben, omdat ik er vanuit ging dat het vanzelf wel weer over zou gaan. Ik ben bijna 30 en lichamelijk een wrak. Woensdag ga ik voor het eerst weer naar de fysiotherapeut, maar dat had ik al veel eerder moeten doen."

"Nu, ruim 4 jaar na de bevalling van mijn tweede zoon ben ik weer zwanger en is de pijn niet meer te dragen. Ik moet zeggen dat ik behoorlijk eigenwijs geweest ben, omdat ik er vanuit ging dat het vanzelf wel weer over zou gaan. Ik ben bijna 30 en lichamelijk een wrak. Woensdag ga ik voor het eerst weer naar de fysiotherapeut, maar dat had ik al veel eerder moeten doen."

Trek op tijd aan de bel

"Wat ik als tip wil meegeven aan alle anderen die het idee hebben dat ze wellicht last hebben van het bekken: wacht niet af tot het overgaat maar trek meteen aan de bel, je bespaart jezelf en je omgeving daarmee een hoop ellende!"

"Wat ik als tip wil meegeven aan alle anderen die het idee hebben dat ze wellicht last hebben van het bekken: wacht niet af tot het overgaat maar trek meteen aan de bel, je bespaart jezelf en je omgeving daarmee een hoop ellende!"

Terug naar het begin

Reacties

 • middelkoop

  21 juni 2010 18:54

  ik sluit me aan bij dit verhaal! nu bijna een jaar na mijn bevalling ben ik nog steeds, maar met succes! onder behandeling bij de manueel therapeut. De verloskundigen hebben tijdens mijn zwangerschap GEEN advies gegevens toen ik aangaf schaambot pijn te hebben en mijn benen in liggende positie niet kon optillen. Achteraf blijkt dit dus B.I.
  Ga naar je huisarts of direct naar de bekkenfysio en bespaar jezelf een hoop ellende!

  • Davina

   09 juni 2010 17:22

   Vorige maand is mijn dochtertje een jaar geworden. Sinds de tweede maand van de zwangerschap heb ik extreme last van bekkeninstabiliteit. Ik ben al snel volledig in de ziektewet beland en heb grotendeels van mijn zwangerschap in bed doorgebracht. Gelukkig heb ik mijzelf geforceerd te blijven bewegen al deed dit vreselijke pijn. Mensendieck heeft geen klap geholpen (heeft mij wel van m\'n budget bij de verzekering af geholpen). Via m\'n fysio kwam ik per toeval bij een manueel therapeut terecht die ik absoluut kan aanraden. Maar ik ben in aug. twee jaar onderweg en nog altijd niet pijnvrij. Kon de eerste maand na m\'n bevalling niet lopen en de bevalling zelf was ronduit een hel! Ben tijdens de bevalling met geweld in de beugels geforceerd en voor mijn gevoel heeft dit behoorlijke schade aangericht (we zijn tegen pijnbestrijding bij een bevalling en voor een zo\'n Spartaans mogelijke bevalling in Nederland). Meer dan aspirines heb ik niet voorgeschreven gekregen terwijl ik nog altijd niet pijnvrij ben. Het trieste is dat inmiddels is het zo lang geleden dat je opmerkingen krijgt als \'het komt vanzelf wel goed\' of \'neem een aspirientje\' en niet te vergeten ‘ach wat is die tijd nu op een mensenleven’ of ‘je hebt er iets moois voor terug gekregen’. Tsja. Ik ben inmiddels uit de ziektewet (voor mijn gevoel eruit getrapt want ik heb tenslotte geen hernia was de constatering) maar ik ben niet meer dan een schim van wie ik ooit was. Ik heb alle dagen pijn en ben rete gefrustreerd. Ik ben heel erg zoekende wat voor mij het beste is te doen want het is duidelijk dat men je in Nederland niet serieus neemt! Een tweede kindje heb ik sowieso al ver voor mij uit geschoven en wanneer er ooit een tweede komt zal ik absoluut een keizersnede eisen al weet ik dat ze daar op tegen zijn in Nederland. En bekkeninstabiliteit is niet medisch is mij al diverse keren verteld. Had liever echt een hernia gehad want dan krijg je voor mijn gevoel meer begrip dan wanneer je bekkenklachten hebt. Ik ben heel erg dankbaar voor het feit dat ik een makkelijk kindje heb want ik had het er echt niet bij kunnen hebben als dat niet zo was geweest. Ga eind deze maand iets nieuws proberen en hoop dat dit iets uithaalt… tot die tijd probeer ik met man en macht m’n leven weer een beetje op de rit te krijgen…
   Ben benieuwd of andere mensen wel iets tegen de pijn krijgen van de huisarts, hoe de nazorg is geweest en hoe het met een geplande keizersnede zit…

   • Barbara

    29 augustus 2015 16:23

    Ik heb drie kinderen en na elke bevalling werd het probleem groter; helse bekkeninstabiliteit. Niets heeft geholpen totdat ik de neuraal therapie ontdekte!!!! Echt ongelooflijk, ik ben pijnvrij!!!!
    Nu heb ik twee curretages gehad. Na beide keren was ik drie maanden zwanger. Een derde curretage kreeg ik omdat na de laatste zwangerschap ze niet alles weg hadden gehaald waardoor ook mijn zwangerschapshormoon bleef..... Al met al, had ik bijna negen maanden last gehad van de hormonen en kreeg ik bekkeninstabiliteit. De therapeut wilde tijdens die twee zwangerschappen geen therapie geven. Ik kreeg dus pijn......
    Ik weet gelukkig dat zodra ik weer therapie krijg volgende week dat ik in een paar dagen weer pijnvrij ben!
    Wie weet is dit ook een oplossing voor u.....

   • Franklin Vermeer

    03 april 2010 17:41

    Hallo,
    Ik ben Franklin Vermeer en ben hier niet voor een klacht maar voor een oplossing.
    Sinds een aantal jaren werk ik met Quantum Touch en behaal daarmee verbluffende resultaten. Sinds 2007 heb ik veel vrouwen met bekkenproblemen geholpen waar artsen niks mee konden.
    Er is een grote kans dat uw pijn aanzienlijk verbeterd of zelfs verdwijnt.
    Het lichaam gaat weer naar de oorspronkelijke staat.
    Ben je geinteresseerd dan kun je me bereiken op info@massagecompany.nu

    Fijne dag.

    • Lieve moeder

     04 december 2009 14:03

     Hoi ik ben 31 en ik heb een dochtertje van 9 maanden nu weer zwanger van tweede. Bij eerste zwangerschap had ik last van bekkeninstabiliteit en daarna een heel zware bevalling gehad. Mijn bekken en rug zijn nog niet hersteld en weer zwanger van de tweede. Ik heb nu een gevoel dat ik een vrouw van 80/90 ben. Ik schaam me om de manier dat ik loop. maar hoe ik ook loop pijn laat me niet los. Ik heb zeer pijn op me rug, bekken en schaambeen. Ik ga naar fysiotherapeut. Dat helpt niet veel. Trappen oplopen lukt me helemaal niet, uit bed komen en zitten en staan gaan ook niet makkelijk. Ik weet niet hoe zou het worden in het einde van zwangerschap als mijn buik zwaarder wordt, voorlopig werk ik nog. Misschien kom ik op de ziekte wet terecht.

     • marlies krautlein

      15 januari 2009 22:41

      hoi ik heb ook bekkeninstabiliteit gehad ik heb van alles gedaan fysio en cesar dat hielp niet toen naar de osteopaat in havelte henny martens top top

      • laura

       09 januari 2009 18:36

       hoi ik ben laura ik wil iets graag weten ik heb paar weken geleden een abortus gedaan en heb ik ook een spiraal maar mijn vraag is of kan ik weer zwanger zijn want mijn ogen zijn echt veranderen maar ik weet het echt niet of gewoon dat kan.. ik heb gewoon spiraal maar mijn moeder zeg tegen mijn dat mijn ogen zijn anders maari k geloof dat zelf niet want ik zie dat niet die verschill en ik bloed nog zo veel erg van die abortus en ik vraag me allen af of ben ik wel zwanger zou iemand mijn kunnen antword geven aub

       • linda

        26 oktober 2008 16:50

        Ik ben in 2000 bevallen en kwam daarna tot ontdekking dat ik al maanden bekkeninstabiliteit had. Ik was een jaar eerder bevalen van een overleden kindje dus alle aandacht ging naar andere dingen.Ik heb weken op bed gelegen, kon niet staan of lopen. Fysiotherapie en accupunctuur hielpen niet voldoende. Een vriendin wees mij op de pilatus methode. Ik ben direct gaan bellen. Geweldig ! Had ik jaren eerder moeten doen. Dit heeft echt fantastisch geholpen. Ik raad het iedereen aan. Het is best intensief maar binnen een paar weken was ik al regelmatig pijnvrij ! Geweldig toch ?!

        • mariska

         10 september 2008 23:51

         hey wat in jou verhaal staat
         komt mijn bekend voor
         heb al een dochter van bijna 15 maanden
         en ben zwanger van de 2de morgen 27 weken
         heb al vannaf week 20 bandenpijn en rugpijn al hele zwangerschap
         en vandaag op werk ging ik door de grond van de pijn
         weet niet heel zeker of het me bekken zijn maar vandaar even kijken

         • kelly heus

          15 juni 2008 15:55

          hoi
          ik heet kelly en ben 24 heb een prachtige dochter van anderhalf in mijn 3 de maand kreeg ik al last van bekkeninstabiliteit en heb er heel veel pijn en last van gehad voelde me ook vaak onbegrepen !ik loop nu nog steeds in de ziekte wet maar wij willen heel graag een tweede kindje maar wij hebben geen idee of dit verdere ernsige gevolgen heeft en voor mijn lichaam en voor mijn baan (inkomen )weet u daar iets meer over ben echt radeloos

          alvast heel erg bedankt voor uw reactie

          kelly

          • Judith van Praag

           05 april 2008 19:31

           Een deel van Cheaniqua's verhaal over haarwassen is niet zo vreemd, alleen moet de informatie in de juiste context geplaatst worden, en gaat het wel wat ver te beweren dat je van haarwassen BI zou krijgen. Wat eeuwenlang opging voor het wassen van je haar hoeft in de moderne tijd niet te gelden, en helemaal niet in een land zoals NL waar praktisch iedereen een douche heeft. Stel je voor dat je geen douche en geen bad hebt, maar je moet buigen over een kom met water om je haar te shampoen en spoelen. Ik krijg al rugpijn bij de gedachte alleen. Wanneer je gewrichten nog oversoepel zijn door de zwangerschapshormonen en de bevalling, dan doe je jezelf geen plezier met een dergelijke oefening. Maar een moderne vrouw in Nederland staat recht op onder de douche (als haar toestand dat toelaat) en dat vergt niet zoveel van de heupgewrichten. Alhoewel, als je last hebt van bekkeninstabiliteit, dan kan zelfs dat een opgave zijn. Dat vrouwen in andere delen van de wereld minder last hebbenv an BI geloof ik graag, maar dat heeft dan waarschijnlijk ook te maken met wat zwangere vrouwen in NL verwachten van zichzelf. Vooral alles blijven doen is vaak het motto. Daaronder valt ook je haar zelf wassen. Laat het maar lekker doen door de kapster.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -