Zoeken

Basaalcelcarcinoom

(Basalioom)

Wat is een basaalcelcarcinoom?

Het is de meest voorkomende vorm van huidkanker: het basaalcelcarcinoom. De huidtumor ontstaat in de bovenste huidlaag, maar wel in de onderste cellen daarvan. De tumor groeit erg langzaam, zaait (vrijwel) nooit uit en is daarom zelden levensbedreigend.

Eén op de vijf à tien mensen in Nederland krijgt ooit een basaalcelcarcinoom. Ook steeds meer jongeren. Vroeger was het een echte ouderdomsziekte, maar doordat we van jongs af aan steeds meer tijd (onbeschermd) in de zon doorbrengen, wordt de ziekte ook steeds vaker op jonge leeftijd vastgesteld.

Oorzaken van een basaalcelcarcinoom

Net als bij andere huidkankersoorten, is de oorzaak van een basaalcelcarcinoom vaak en lang in de zon zitten. Vooral als in je kinderjaren intensief en langdurig aan de zon bent blootgesteld, heb je een grote kans op het basaalcelcarcinoom. Ook als je een lichte huidtint heb je eerder kans om deze huidkankertumor te ontwikkelen.

Een basaalcelcarcinoom komt vooral voor op de onbedekte huid, zoals:

  • Je gezicht.
  • Je hoofdhuid.
  • Je armen.
  • Je benen.
  • Je nek.
  • Je handruggen.

Overigens kunnen ook lichaamsdelen die niet of nauwelijks in de zon zijn geweest, aangedaan zijn. Er lijken dus ook andere, nog onbekende factoren een rol te spelen bij de ontwikkeling van een basaalcelcarcinoom.

Symptomen van een basaalcelcarcinoom

Er zijn verschillende vormen van het basaalcelcarcinoom, met ieder zijn eigen kenmerken en symptomen. Ze hebben wel één uiterlijke kenmerk met elkaar gemeen: meestal begint het met een langzaam groeiend roze, lichtbruin of huidkleurig bultje op je huid. Dit bultje wordt langzaamaan groter. In het midden ontstaat vaak een klein korstje, dat al bloedt als je het licht aanraakt. Soms kan er ook een niet-genezend wondje ontstaan. Meestal zijn basaalcelcarcinomen niet jeukend of pijnlijk.

Op je borst ziet een basaalcelcarinoom er iets anders uit. Het is dan meer een eczeemplekje, al jeukt het niet en zalf ertegen biedt ook geen soelaas.  

Diagnose van het basaalcelcarcinoom

De dermatoloog kan met het blote oog zien of je een basaalcelcarcinoom hebt of dat het om een onschuldig bultje gaat. Zekerheid krijgt hij echter pas met een weefselonderzoek. Onder plaatselijke verdoving snijdt de dermatoloog dan het verdachte stukje huid in zijn geheel weg. Dit wordt opgestuurd en in het laboratorium onderzocht. Daar wordt het soort basaalcelcarcinoom bepaald.

Volgende paginaBehandeling

Delen
Huidkanker Videospecial

Wat is huidkanker en welke soorten zijn er? In de videospecial worden deze vragen beantwoord. Bekijk dus snel de animaties in de videospecial Huidkanker >>

Wist je dat?

Dossier wondverzorgingDat je baby als gevolg van een natte luier last kan krijgen van smet- of schuurplekken? Dit zijn huidontstekingen die ontstaan wanneer vocht langdurig kan inwerken op de huid. Meer over (het behandelen van) smetplekken en schuurwonden lees je in het dossier Wondverzorging. Je leest er ook welke stappen belangrijk zijn voor een optimale genezing van allerlei wonden. 

Nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstaande aandoening!

Video van de week

Hoe vraag je een second opinion aan?

Bekijk de video