Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Kun je pijn bij artrose verminderen door je voeding aan te passen?

Hoewel er nog weinig bekend is over het effect van voeding op reumatische klachten, lijkt bepaald eten sommige mensen met artroseklachten te helpen. 

Ooit van oervoeding gehoord? Deze voeding gebaseerd op dat van onze voorouders, zoals noten, zaden, kokos, vis, wild, gevolgte en eieren, zou bijvoorbeeld een gunstig effect hebben op pijnklachten. Hoe natuurlijker en ambachtelijker, hoe beter, is het idee. Producten met kunstmatige zoetstoffen, conserveermiddelen zouden het tegenoverstelde effect hebben: meer pijn. Maar wetenschappelijk bewijs voor dit alles ontbreekt vooralsnog. 

Wat denk jij? Merk jij dat door bepaalde voeding jouw klachten als gevolg van artrose minder worden? Volg jij een special artrosedieet? Of vind je het echt je reinste onzin? Discussieer mee! 

Terug naar het begin

Reacties

 • Loba

  06 februari 2018 22:35

  Ik ben blij te lezen dat nachtschade groente een van de oorzaken kan zijn van pijn/ontsteking/artrose. Ik krijg nu een bevestiging van het verband en intuïtieve ingeving van voedsel en artrose. Dankjewel! Ik kan nu met een ander beeld en info naar de orthopeed.
  De voedselindustrie en farmaindustrie moeten meer aangepakt worden in verband met het ziekmakende karakter van voedsel en medicijnen.

  • Boske

   25 juni 2016 17:41

   Voor diabetes type 2 slik ik metformine en daaruit kan een tekort aan vitamine B12 ontstaan. Ik ben dus vitamine B12 gaan slikken (smelttablet) en als bijwerking heb ik ook aanzienlijk minder last van mijn (reumatische) artritis in hand en voet. Het werkte niet direct, maar na enkele weken. Ik ben 70+, dus wel een leeftijd waarbij een tekort aan vitamine B12 veel voorkomt. Misschien heeft iemand hier baat bij. Niet geschoten is altijd mis.

   • Tina

    10 juni 2016 08:59

    Artrosepijn kan wel degelijk verminderen door het laten van bepaalde voeding. Als ik suiker, melk en nachtschades vermijd ben ik vrijwel pijnloos. Echter, bijvoorbeeld één ijsje kan al zorgen voor erge pijnen in mijn nek, heupen, rug, knieën en voeten, alsook een algemeen ziek gevoel veroorzaken. Ik heb het allemaal zelf moeten uitzoeken, want artsen geloven er zo niet in. Ik zou zeggen voor al wie pijn heeft, probeer het. Het is namelijk echt een kwestie van uitproberen. Zo kan ik bijvoorbeeld wel tegen een kop koffie decafeinne, terwijl dit ook nachtschade is. Mager vlees is voor mij ook geen probleem. Voor iedereen met pijn, hou moed en blijf zoeken, het loont de moeite.

    • Belle

     21 mei 2016 01:07

     Mijn zus zei dat rood eten en drinken niet goed zijn voor de artrose. Ik dacht eerst ze maakt een grapje, maar ik
     weet niet of dat wel of geen grapje is.

     • Seetje

      02 juni 2015 09:55

      (mogelijk een late reactie, ik lees dit artikel pas zojuist.)

      Van een zeer bekwame acupuncturist hoorde ik dat het zogenoemde nachtschadedieet mogelijk de ernstige pijnklachten ten gevolge van artrose zou verminderen. Ik heb haar goede raad opgevolgd en na ongeveer 4 à 5 maanden gaf dit resultaat; de pijn verminderde en de roodheid verdween! Het is even volhouden maar het resultaat is grandioos!! En geloof me, het is best te leven zonder tomaten, paprika's, aardappelen enzovoorts. Succes!

      • Lutteke

       22 november 2014 13:49

       Graag een reactie op mijn schrijven, ik vergat er om te vragen!

       • Lutteke

        22 november 2014 13:45

        Wel degelijk is het weglaten van bepaalde voeding van invloed op de pijn bij artrose. Ik ondervind dit al jaren. Een zeer kundige acupuncturiste uit Kamperland in Zeeland wees mij er op dat als je alle zg. "nachtschaden" vermijdt de pijn duidelijk minder wordt. Dus geen aardappels, tomaten, paprika's, aubergines e.d. meer op je bord! Moeilijk, heel moeilijk, maar het is plezierig als je 's nachts niet meer wakker wordt van de stekende pijn aan, in mijn geval, beide handen.

        Het is wel echt: "de aanhouder wint" want het duurde ongeveer 4 à 5 maanden voor ik enig resultaat boekte. Ook de roodheid om de gewrichten verdween. Op Google is het artikel over artrose/nachtschades op te zoeken.

        Heel veel succes!

        • Vera

         20 november 2014 16:38

         Ik denk zeker dat voeding een belangrijke rol speelt. En dat verkeerde voeding een rol speelt bij het ontstaan van artrose. Net zo iets als benzine in een dieselauto. Het zou mij niet verbazen als de genetische component (of een daarvan) van artrose uiteindelijk een voedingscomponent blijkt te zijn. Zelf heb ik al een en ander van onze welvaartsvoedingsmiddelen uit mijn dieet geschrapt. Zoals suiker en melk. Maar er is meer te ontdekken, onlangs ben ik begonnen met de zuurgraad (urine en speeksel) te meten. Volgens de informatie die ik heb, is mijn lichaam blijkbaar toch te zuur. En dat werkt nadelig voor je kraakbeen. Dat schijnt sowieso te gebeuren als je 40+ bent. Er valt volgens mij nog een heleboel te ontdekken. Ik ben er net mee begonnen dus nog te kort om conclusies te trekken. Wel ben ik benieuwd of meer mensen artrose te lijf gaan met (zuur-base en/of mediterraan) dieet?

         • Shakima

          19 november 2014 21:41

          Ik probeer voeding die verzurend werkt zo veel mogelijk weg te laten. Bak zelf het brood en koop praktisch geen klant en klare maaltijden of producten uit zakjes. Alles vers en zelf bereid. Helpt wel heb ik gemerkt.

          • Jacoba

           19 november 2014 08:40

           Jazeker, voeding doet heel veel met je lijf. Mijn artrosepijn is afgenomen en m'n energie is verbeterd sinds ik overgestapt ben op andere voeding: producten waar geraffineerde suiker in zit mijd ik, ik eet zoveel mogelijk onbewerkte producten: dus gebruik geen pakjes/zakjes met producten die vol staan van de smaakversterkers, kleur-, geur- en smaakstoffen. Na een paar weken al resultaat. Ik doe het nu bijna 2 jaar. In het begin is het lastig, en niet altijd leuk om nee te zeggen, maar je krijgt er zoveel voor terug.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -