Zoeken

Aften

Wat zijn aften?

Aften zijn pijnlijke grijswitte of gele zweertjes van het slijmvlies met een rode, ontstoken rand. De doorsnede van een aft of afte varieert van drie tot vier millimeter. Aften verschijnen in de mond, aan de binnenkant van de lippen of wangen, onder de tong en soms in de keel. Je kunt last hebben van kleine of grote hoeveelheden aften. Meestal verdwijnen ze na één tot twee weken. Soms komen ze regelmatig terug. Aften komen veel voor. Circa 20% van de mensen heeft weleens last van aften. Aften zijn niet besmettelijk, tenzij ze veroorzaakt worden door het herpes simplex virus, dat ook de veroorzaker van een koortslip is.   

Oorzaak van aften

De oorzaak van aften is niet precies bekend. Verschillende factoren kunnen een rol spelen, namelijk:

Aften kunnen ook voorkomen bij de ziekte van Crohn, het Behcet syndroom en bij besmetting met HIV.
Vrouwen zijn vooral vatbaar voor aften rond de menstruatie. Kinderen die last hebben van koortsuitslag kunnen ook deze kleine ontstekingen in de mond krijgen. 

Symptomen van aften

Aften veroorzaken pijn in de mond. Deze pijn wordt meestal erger tijdens het eten van zuur of pikant voedsel. Daarnaast wordt de mond droger dan normaal. 

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

babyhuid problemenKinderen eczeem kunnen krijgen als gevolg van een allergische reactie op producten waar bijvoorbeeld koemelk, kippenei, vis of noten inzitten? Ouders kunnen een belangrijke rol spelen bij het vroegtijdig voorkomen en behandelen van huiduitslag. Ons dossier huidproblemen bij baby’s geeft je handvaten bij het opsporen van oorzaken, het herkennen van de symptomen en het kiezen voor een passende verzorging. 

Online spreekuren huidaandoeningen

Online Spreekuur: voor al je medische vragenHeb jij een vraag over je huidaandoening? Of heb jij, je kindje of familielid een plekje op je huid waar je je zorgen over maakt? Stel je vraag dan gratis in één van deze huidspreekuren:

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstande aandoening!

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Bekijk de video