Zoeken

Aften

Wat zijn aften?

Aften zijn pijnlijke grijswitte of gele zweertjes van het slijmvlies met een rode, ontstoken rand. De doorsnede van een aft of afte varieert van drie tot vier millimeter. Aften verschijnen in de mond, aan de binnenkant van de lippen of wangen, onder de tong en soms in de keel. Je kunt last hebben van kleine of grote hoeveelheden aften. Meestal verdwijnen ze na één tot twee weken. Soms komen ze regelmatig terug. Aften komen veel voor. Circa 20% van de mensen heeft weleens last van aften. Aften zijn niet besmettelijk, tenzij ze veroorzaakt worden door het herpes simplex virus, dat ook de veroorzaker van een koortslip is.   

Oorzaak van aften

De oorzaak van aften is niet precies bekend. Verschillende factoren kunnen een rol spelen, namelijk:

Aften kunnen ook voorkomen bij de ziekte van Crohn, het Behcet syndroom en bij besmetting met HIV.
Vrouwen zijn vooral vatbaar voor aften rond de menstruatie. Kinderen die last hebben van koortsuitslag kunnen ook deze kleine ontstekingen in de mond krijgen. 

Symptomen van aften

Aften veroorzaken pijn in de mond. Deze pijn wordt meestal erger tijdens het eten van zuur of pikant voedsel. Daarnaast wordt de mond droger dan normaal. 

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Online spreekuur: Emoties bij borstkanker

Helen Norp beantwoordt vragen over emoties bij borstkankerBorstkanker maakt een hoop emoties los. Niet alleen bij jezelf, ook binnen je gezin. Weet je niet wat je met deze emoties aanmoet? Of heb je vragen over je psychische gesteldheid tijdens of ná deze nare periode?

Stel je vragen dan in het online spreekuur 'Emoties bij borstkanker'. Psychosynthese therapeute en ervaringsdeskundige Helen Norp beantwoord je vragen: Ga naar het Online Spreekuur 'Emoties bij borstkanker' >>

Wist je dat?

Anticonceptie na bevallingJe na de bevalling niet meer de ‘pil’ kunt gebruiken tijdens de periode van borstvoeding? Dit komt doordat de pil oestrogeen en progestageen bevat en deze combinatie aan hormonen ervoor zorgt dat de melkproductie wordt onderdrukt. Je zou dan onvoldoende melk hebben om je baby te voeden. 

In het dossier Anticonceptie na bevalling zetten we op een rijtje welke anticonceptiemiddelen je wel en niet na de geboorte van je kind kunt gebruiken. Ook vertellen we wanneer je weer met anticonceptie moet starten als je na de bevalling niet meteen weer zwanger wilt raken.  

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstande aandoening!

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je een mitella aan?

Bekijk de video