Zoeken

Aften

Wat zijn aften?

Aften zijn pijnlijke grijswitte of gele zweertjes van het slijmvlies met een rode, ontstoken rand. De doorsnede van een aft of afte varieert van drie tot vier millimeter. Aften verschijnen in de mond, aan de binnenkant van de lippen of wangen, onder de tong en soms in de keel. Je kunt last hebben van kleine of grote hoeveelheden aften. Meestal verdwijnen ze na één tot twee weken. Soms komen ze regelmatig terug. Aften komen veel voor. Circa 20% van de mensen heeft weleens last van aften. Aften zijn niet besmettelijk, tenzij ze veroorzaakt worden door het herpes simplex virus, dat ook de veroorzaker van een koortslip is.   

Oorzaak van aften

De oorzaak van aften is niet precies bekend. Verschillende factoren kunnen een rol spelen, namelijk:

Aften kunnen ook voorkomen bij de ziekte van Crohn, het Behcet syndroom en bij besmetting met HIV.
Vrouwen zijn vooral vatbaar voor aften rond de menstruatie. Kinderen die last hebben van koortsuitslag kunnen ook deze kleine ontstekingen in de mond krijgen. 

Symptomen van aften

Aften veroorzaken pijn in de mond. Deze pijn wordt meestal erger tijdens het eten van zuur of pikant voedsel. Daarnaast wordt de mond droger dan normaal. 

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Dossier Reuma

Reuma kent vele verschillende vormen. Helaas is het nog niet te genezen, maar met medicijnen en leefstijladviezen kunnen mogelijk wel de klachten verminderd worden. In het dossier Reuma lees je hier meer over.

Ga naar het dossier Reuma >>

Wist je dat?

OrthodontistInmiddels 20 tot 30 procent van alle beugeldragers ouder dan 18 jaar is? De meesten van hen zijn twintigers en dertigers, maar de laatste paar jaar neemt ook het aantal oudere beugeldragers (40-plus) flink toe. Er is dan ook geen maximumleeftijd voor het plaatsen van een beugel. Meer weten over soorten beugels en hoe je moet poetsen bij een slotjesbeugel? Lees dan het dossier Orthodontist.  

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstande aandoening!

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Bekijk de video