Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Vitamine D-tekort vergroot kans op aanval MS

vrijdag 23 januari 2015 | Bron: ErasMS

Vitamine D-tekort vergroot kans op aanval MS

Veel mensen kampen in de winter met een tekort aan vitamine D vanwege zongebrek, dit kan gezondheidsklachten met zich meebrengen. Ook voor MS-patiënten kan dit gevolgen hebben, aldus nieuw onderzoek. Zo blijkt een vitamine D-tekort de kans op een MS aanval te vergoten.

Die bevinding deed Tessel Runia, onderzoeker aan het Erasmus MC-MS Centrum (ErasMS) aan de hand van eigen onderzoek naar de voorspellende factoren die samenhangen met een nieuwe MS aanval. Het onderzoek richtte zich zowel op patiënten met een eerste aanval, voor wie een tweede aanval het krijgen van de diagnose klinisch definitief multiple sclerosis (MS) betekent, als bij patiënten met opvolgende aanvallen van MS. Onder andere een tekort aan vitamine D blijkt een aanval uit te kunnen lokken.

Onderzoek naar gebruik vitamine- D supplementen nodig

Runia benadrukt dat dit niet wil zeggen dat mensen met multiple sclerosis extra vitamine D moeten gaan slikken. Dit zou een mogelijkheid kunnen zijn, maar onderzoek moet eerst uitwijzen of dit daadwerkelijk zinvol is.

De uit dit onderzoek gevonden nieuwe diagnostische criteria kunnen dus bijdragen een snellere diagnose bij een deel van de patiënten waardoor een eventuele eerdere behandeling ook tot de mogelijkheden behoort. Om dit te beoordelen werd een voorspelmodel ontwikkeld. 

Voorspelmodel

Runia legt uit: "Dit model bestaat uit drie risicogroepen die artsen als richtlijn kunnen gebruikt bij patiënten, waarbij na de eerste aanval nog niet duidelijk is of zij MS zullen krijgen. Een patiënt kan op basis van de voorspellende factoren in één van de drie risicogroepen worden ingedeeld. Afhankelijk van de risicogroep waarin de patiënt is ingedeeld, kan besloten worden om te starten met therapie of juist af te wachten." 

.
- Advertentie -
- Advertentie -