Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Trage schildklier van moeder leidt tot slechte rekenprestaties kind

donderdag 27 augustus 2015 | Bron: VUMC.nl

Trage schildklier van moeder leidt tot slechte rekenprestaties kind

Een laag gehalte van het schildklierhormoon thyroxine bij moeders in de vroege zwangerschap leidt bij hun kinderen tot slechtere schoolprestaties, met name bij rekenen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het European Journal of Endocrinology.

Thyroxine speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het brein van een baby tijdens de zwangerschap. Een tekort aan thyroxine gedurende de eerste maanden van de zwangerschap heeft daarom nadelige gevolgen. Kinderarts-endocrinoloog Martijn Finken en zijn onderzoeksteam hebben gekeken welke gevolgen het hormoontekort heeft op de schoolprestaties van het kind. “De kinderen die behoorden tot de 10% laagste hormoongehaltes bleken lager te scoren op rekenen. Een duidelijke relatie met taalkundige vaardigheden hebben we niet gevonden", aldus Finken. Voor het onderzoek zijn bijna 1.200 Amsterdamse kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot de schoolstart gevolgd.

Uit eerdere studies is gebleken dat een traag werkend schildklier tijdens de vroege zwangerschap leidt tot een ontwikkelingsachterstand en een lager IQ bij het kind.

.
- Advertentie -
- Advertentie -