Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Risico op depressie al in baarmoeder bepaald

vrijdag 23 mei 2014 | Bron: Leesbaaronderzoek

Risico op depressie al in baarmoeder bepaald

Wanneer vrouwen depressief zijn tijdens de zwangerschap, dan hebben hun kinderen een iets verhoogde kans op depressie als ze volwassen zijn. Dit concluderen Engelse wetenschappers uit een groot langdurig onderzoek. 

Aan het Engelse onderzoek deden in totaal 8937 moeders mee. Zij hadden allemaal tijdens of vlak na de zwangerschap een depressie. Wanneer hun kinderen achttien waren, werd gekeken of zij met een depressie kampten.

Opleidingsniveau ouders blijkt van invloed

Het bleek dat de kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap depressief waren, ongeveer 1,28 keer meer risico liepen op een depressie als ze 18 jaar zijn. Wanneer de moeder vlak na de bevalling depressief werd, dan betekende dit dat hun kinderen ook 1,26 keer meer risico lopen.  Dit bleek echter alleen te gelden voor kinderen van moeders die laag zijn opgeleid. Wanneer de vader tijdens de zwangerschap depressief was, dan bleek dat geen invloed te hebben op het kind. Wanneer de vader echter vlak na de bevalling kampte met depressiviteit, dan betekende dit net als bij moeders dat de kinderen een verhoogd risico op depressies hebben. Ook dit geldt alleen voor de vaders die laagopgeleid waren. Het is nog onduidelijk hoe de depressie bij kinderen precies veroorzaakt wordt. Waarschijnlijk spelen omgevingsfactoren een rol, maar dat moet nog in vervolgonderzoek worden uitgewezen.

Vroege behandeling van belang

De onderzoekers pleiten voor een vroege behandeling van de depressie, nog tijdens de zwangerschap. Dit verminderd niet alleen klachten voor ouders, maar verminderd ook de kans dat het ongeboren kind op latere leeftijd een depressie ontwikkeld. Wanneer de depressie vlak na de bevalling optreedt, dan is het vooral belangrijk om de prioriteit te leggen bij laagopgeleide moeders en vaders, daar valt op korte termijn de meeste winst te behalen.

.
- Advertentie -
- Advertentie -