Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Regionale bestraling na borstkankeroperatie verbetert overlevingskansen

maandag 27 juli 2015 | Bron: Nieuws.radboudumc.nl

Regionale bestraling na borstkankeroperatie verbetert overlevingskansen

Bestraling van de klierstreken na een borstkankeroperatie verbetert bij een gedeelte van de borstkankerpatiënten de kans op overleving. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 4000 vrouwen met borstkanker. De onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in het New England Journal of Medicine (NEJM).

Aan het onderzoek deden vrouwen mee met borstkanker in stadium één tot drie. Hoogleraar Radiotherapie Philip Poortmans van het Radboudumc en tevens coördinator van het onderzoek: “We onderzochten de verschillen in de uitkomst tussen patiënten die, na de gebruikelijke operatie, alleen lokale bestraling van de borst of de borstwand kregen en patiënten bij wie daarnaast ook regionaal de omliggende klierstreken werden bestraald. (…) In de uitgebreider (regionaal) bestraalde groep zien we minder terugkeer van kanker, niet alleen in de directe omgeving, maar vooral op verdere afstand in het lichaam. Dit laatste wijst erop dat we niet alleen naar het lokale effect van de bestraling moeten kijken.”

Minder vrouwen overleden

Na gemiddeld tien jaar blijkt borstkanker bij minder vrouwen teruggekeerd of uitgezaaid en zijn er minder vrouwen overleden aan borstkanker. De algemene overleving, waarbij alle doosoorzaken meegenomen worden, verbetert in dezelfde periode met ruim anderhalf procent. “Bij uitgebreider bestraalde patiënten is de overleving na tien jaar 82,3 procent tegenover 80,7 procent bij alleen lokaal bestraalde patiënten,” aldus Poortman.

Niet voor alle borstkankerpatiënten

Deze nieuwe behandelmethode geldt overigens niet voor alle vrouwen met borstkanker. “Bij de belangrijke subgroep borstkankerpatiënten bij wie de lymfeklieren tumorvrij zijn en bij wie de tumor aan de buitenzijde van de borst zit, werd het voordeel van deze bijkomende bestraling niet aangetoond. We hebben nu de belangrijke opdracht te bepalen bij welke andere patiënten de voordelen het grootst zijn.”

.
- Advertentie -
- Advertentie -