Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hoe intensiever sporten, hoe meer tandschade

vrijdag 26 september 2014 | Bron: Goedgevoel

Hoe intensiever sporten, hoe meer tandschade

Sporten mag dan gezond zijn voor je lichaam, voor je tanden is het minder gezond naarmate je intensiever sport. Elk uur extra trainen betekent meer kans op gaatjes, tanderosie of missende tanden. Dat blijkt uit Duits onderzoek onder atleten. 

De Duitsers, verbonden aan het University Hospital Heidelberg, vergeleken de tanden van professionele sporters met niet-atleten. Het gebit van de professionele sporters bleek er slechter aan toe te zijn. Volgens de onderzoekers wordt dit veroorzaakt door de slechte kwaliteit van speeksel.

Minder zure samenstelling speeksel

Niet alleen de productie van het speeksel lijkt af te nemen naarmate je langer sport, maar ook de samenstelling veranderd. Die wordt meer basisch of alkalisch in plaats van zuur. Met het gevolg dat bacteriën gemakkelijker kunnen groeien en gaatjes of andere tandproblemen kunnen veroorzaken. Een ander verschil ligt volgens de onderzoekers in de proteïne productie in je speeksel. Hoe meer je sport, hoe minder van deze tanden-beschermde stof geproduceerd wordt, hoe meer risico op problemen. De Duitse wetenschappers adviseren de sporters dan ook om een aangepast hygiënisch schema te volgen in overleg met hun tandarts. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -