Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Een frisse duik in zee goed voor gezondheid en seksleven

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: Algemeen Dagblad

Uit verschillende onafhankelijke studie blijkt dat zwemmen heel wat voordelen heeft voor je gezondheid. Zo is het goed voor je immuunsysteem, verzacht het pijn en huidaandoeningen, verlicht het allergieën én geeft het een boost aan je seksleven.

Ten opzichte van water in een zwembad is zee- of rivierwater koud. Voor sommige mensen te koud om een duik te nemen, zij blijven liever op de kant om bij te kleuren. Maar juist deze frisse temperatuur van het water is de bron van de positieve gezondheidseffecten. “Het frisse water activeert de koudesensoren op ons hele lichaam. Die verhogen op hun beurt de hartslag en geven ons een levendig gevoel”, stelt professor Michael Tipton van de Portsmouth University. De koudesensoren zorgen tevens voor een adrenalineboost, waardoor onze aandacht wegebt bij eventuele pijn. Daarbij krijgt je lichaam zo’n kik van het koude water, dat de aanmaak van witte bloedcellen en de hormonen oestrogeen en testosteron wordt gestimuleerd. En dat is weer goed voor je immuunsysteem én je prestaties in bed.

Zout is goed voor huid

Nog een voordeel van zeewater is dat het zout en rijk aan magnesium is. Als je je in zeewater onderdompelt, is je huid beter in staat om vocht vast te houden en zichzelf te hydrateren. Daarbij blijkt dat zout en de kaliumchloride in het water beschadigde huid aanpakt en het genezingsproces kan versnellen. Tot slot stellen verschillende onderzoeken dat zeewater kan werken als een zoutspoeling, waardoor het verstopte neusholtes vrijmaakt van de irriterende pollen bij hooikoorts. De zeelucht reinigt dus de luchtwegen. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -