Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Begeleiding van zieke werknemers bij kleine bedrijven onder de maat

vrijdag 17 oktober 2014 | Bron: Telegraaf

Begeleiding van zieke werknemers bij kleine bedrijven onder de maat

Recent onderzoek van Gfk laat zien dat vooral kleinere bedrijven niet op de hoogte zijn van de regels over ziekteverzuim. Het gevolg is dat de zieke medewerkers niet de juiste begeleiding krijgen die hen helpt bij het herstel, waardoor er meer risico is op aanhoudende klachten. Bovendien kunnen de werkgevers ook onbewust enkele regels overschrijden die leiden tot boetes van het UWV. 

Werknemers kunnen door het creëren van gezonde werkplek zorgen voor zo min mogelijk ziekte(verzuim). Denk hierbij aan het zorgen voor een goede ventilatie in het kantoor, een kantine met gezond voedsel of ergonomisch verantwoorde werkplekken. Vooral op dat laatste punt is er momenteel nog veel ruimte voor verbetering. Voor een groot aantal werkgevers blijkt er nog altijd een financiële drempel te zijn om te investeren in een ergonomisch verantwoorde werkplek. Enerzijds begrijpelijk want het vraagt eenmalig om een investering, maar aan de andere kant weegt dit nog altijd niet op tegen de kosten van zieke werknemers.

Extra steun van het kabinet

Om werkgevers te helpen bij het gezond houden van hun personeel heeft Minister Ascher van Sociale Zaken vijf miljoen euro beschikbaar gesteld. Het bedrag is bedoeld om werknemers gedurende hun hele arbeidsleven gezond te houden. Hiermee zal geïnvesteerd worden in gezondere werkomgevingen, maar ook in scholing en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden met het oog op het terugdringen van ziekteverzuim. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -