Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

“Apotheken mogen euthanasie niet weigeren”

donderdag 17 april 2014 | Bron: Algemeen Dagblad

Apotheken mogen het verstrekken van euthanasiemiddelen aan artsen niet weigeren. Dat vindt Petra de Jong, directeur van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). Uit een onderzoek van de NCRV blijkt dat dit in de praktijk wel gebeurt.

Geloofsovertuiging

Sommige apothekers willen euthanasiemiddelen niet aan artsen geven, omdat dit niet in lijn is met hun geloofsovertuiging. Een andere reden is dat zij het niet eens zijn met de beslissing van de arts om euthanasie uit te voeren. De NVVE bepleit dat alleen artsen verantwoordelijk zijn voor deze keuze, en dat apothekers hierin geen eigen afweging mogen maken.

Euthanasiewet

Momenteel is in de euthanasiewet geen rol weggelegd voor de apotheker in het beslissen over euthanasie. Volgens de NVVE moet dat zeker zo blijven. Volgens de Jong is het niet aan de apotheker om te twijfelen aan de zorgvuldigheid van de beslissing van de arts.

Uitzondering

Volgens apothekersorganisatie KNMP vormen de apotheken die euthanasiemiddelen weigeren te leveren een uitzondering. In de meeste gevallen is er goede samenwerking tussen arts en apotheek. Volgens het KNMP moet er wel voor worden gewaakt dat apotheken vanaf een vroeg stadium bij de euthanasiebeslissing worden betrokken en niet pas op het laatste moment worden ingelicht.

.
- Advertentie -
- Advertentie -