Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van een tremor

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Drs. H. van Burik
4 uit 5 - 38 beoordelingen
Beoordeling icoon29 mensen vonden deze informatie nuttig

Een tremor hoeft vaak niet behandeld te worden. Het vermijden van ongemakkelijke houdingen kan al helpen. Tremors kunnen vaak wel behandeld worden door de oorzaak aan te pakken. Zo is een intentietremor moeilijk te behandelen, maar deze kan wel verdwijnen als de oorzaak gecorrigeerd wordt. Als een flapping tremor veroorzaakt wordt door lever- of nierfalen, kan de tremor verdwijnen door behandeling van de lever- of nierfalen. Een essentiële tremor kan verminderen door alcoholgebruik te minderen. Plotseling volledig stoppen kan de tremor juist erger maken. Als je een essentiële tremor hebt en daardoor moeite hebt met het gebruiken van gereedschappen of een vaste hand nodig hebt voor je werkzaamheden, kun je medicijnen krijgen. Vaak krijg je dan een bètablokker voorgeschreven. Wanneer dit niet helpt kun je ook primidon, een middel tegen epilepsie, krijgen. Tremors waarvan de oorzaak de ziekte van Parkinson is, kunnen behandeld worden met medicatie zoals dopamine. Deze tremors reageren vaak maar gedeeltelijk op de medicatie.

In zeldzame gevallen kan een tremor ook operatief behandeld worden door middel van Deep Brain Stimulation. Zo’n operatie wordt alleen uitgevoerd als het gaat om een ernstige essentiële tremor waardoor je niet goed kunt functioneren in het dagelijks leven, of bij een rusttremor die niet te behandelen is met geneesmiddelen.

Pagina laatst aangepast op 30-03-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

H. van Burik, Gepensioneerd arts
Drs. H. van Burik

Gepensioneerd arts

Vond je deze informatie nuttig?

4 uit 5 - 38 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -