Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Door mijn RSI kon ik zelfs niet meer schrijven

Verhaal door Mirjam (23)

Mirjam (23) is secretaresse. Sinds een half jaar heeft zij last van een beginnende vorm van een muisarm oftewel RSI (Repetitive Straining Injury).

"In mijn werk ben ik op de computer veel bezig in verschillende programma's tegelijkertijd. Daarnaast moet ik nogal het één en ander op internet opzoeken om bijvoorbeeld zakenreizen te boeken. Ik ben een echte 'muizer', dat wil zeggen dat ik niet zoveel het toetsenbord gebruik voor snelfuncties in bijvoorbeeld Word, maar dus wel alles met de muis aanklik.

In december vorig jaar kreeg ik last van mijn rechterpols, die vermoeid en beurs begon aan te voelen. Ik probeerde vervolgens met links te gaan muizen en dat hielp in het begin wel. Na een paar weken hielp dat eigenlijk ook niet meer. Toen had ik gelukkig kerstvakantie en hebben mijn polsen goed rust gekregen. In het nieuwe jaar ging het in eerste instantie dus wel goed, maar soms, afhankelijk van de drukte op mijn werk, begon de pijn weer terug te komen. En de pijn verspreidde zich ditmaal naar mijn onderarm. Na een paar maanden had ik na een intensieve werkperiode, zo'n erge last dat ik niet meer iets op kon schrijven met pen en papier en moeite had met mijn arm als ik ging slapen.

Fysiotherapie als behandeling van RSI?

Ik wist niet meer hoe ik mijn arm neer moest leggen, dus eigenlijk hoe te ontspannen, en kon moeilijk in slaap komen. Toen (inmiddels een half jaar later) ben ik naar mijn huisarts gegaan en die heeft mij doorverwezen naar de fysiotherapeut. Gezien de wachttijden kon ik daar pas na 4 weken terecht.

Inmiddels was de ernstige pijn alweer weggezakt, waarschijnlijk omdat ik een week de computer en de muis niet had aangeraakt. Toen ik dus eenmaal bij de fysiotherapeut verscheen, had ik maar een beetje last. Het advies was om goed op mijn houding te letten. Met name mijn schouders, want ik zit blijkbaar toch in een ietwat krampachtige houding. Verder is, begreep ik, toch de oplossing meer pauze nemen en dus minder intensief de muis gebruiken. Nu vind ik dat toch erg moeilijk. Als ik eenmaal bezig ben met een klusje wil ik die gewoon afmaken en niet elke twintig minuten even stoppen. Hoe doen anderen dit?"

Ik wist niet meer hoe ik mijn arm neer moest leggen, dus eigenlijk hoe te ontspannen, en kon moeilijk in slaap komen. Toen (inmiddels een half jaar later) ben ik naar mijn huisarts gegaan en die heeft mij doorverwezen naar de fysiotherapeut. Gezien de wachttijden kon ik daar pas na 4 weken terecht.

Inmiddels was de ernstige pijn alweer weggezakt, waarschijnlijk omdat ik een week de computer en de muis niet had aangeraakt. Toen ik dus eenmaal bij de fysiotherapeut verscheen, had ik maar een beetje last. Het advies was om goed op mijn houding te letten. Met name mijn schouders, want ik zit blijkbaar toch in een ietwat krampachtige houding. Verder is, begreep ik, toch de oplossing meer pauze nemen en dus minder intensief de muis gebruiken. Nu vind ik dat toch erg moeilijk. Als ik eenmaal bezig ben met een klusje wil ik die gewoon afmaken en niet elke twintig minuten even stoppen. Hoe doen anderen dit?"

Terug naar het begin

Reacties

  • Steven

    01 oktober 2014 14:25

    Als ICT-er heb ik tientallen jaren achter toetsenbord en muis gezeten, waardoor ik sinds een jaar of 5 geleden steeds meer pijn in mijn rechter duim en pols kreeg. Ik nam toen de muis in de linkerhand en twee jaar later ging ik ook pijn in mijn linker pols krijgen.

    Naar aanleiding van mijn bijzondere ervaringen met een jade-massagebed, heb ik jade warmtekussentjes gemaakt, die zorgen voor ver-infraroodstraling. Dit heeft wonderwel gewerkt, mijn polsen zijn nu alweer een jaar helemaal pijnvrij!

    • Wilco

      14 februari 2013 17:14

      Hoi Mirjam,

      Ik heb zelf sinds 2003 RSI.
      Alle tips over pauzes etc. helpen zeker maar na een tijdje vergeet je het weer en komen de klachten terug. Wat mij zeker heeft geholpen is regelmatig sporten (zeker twee tot drie keer per week) dit zorgt voor een goede doorbloeding en houdt je soepel wat de klachten doet verminderen. Het is wel belangrijk dat je blijft bewegen en doorzet, het zal namelijk een paar maanden duren voordat het helpt. Uit ervaring kan ik je zeggen dat blijven bewegen het belangrijkste is. Minder sporten zorgde er bij mij voor dat de klachten terugkwamen.
      En niet te veel focussen op je klachten, gaan ze niet van weg...
      Succes!

      • Tajna

        01 februari 2013 10:52

        Een heel herkenbaar verhaal van Mirjam. Hier net zo iets: als DTP-er was ik ook veel aan het muizen. Veel deadlines, altijd haast. Tot het punt dat er geen kracht meer in mijn handen zat. Kon nog geen veter strikken, nog geen wc-papiertje vasthouden. Het gekke was dat een zware boodschappentas tillen wel lukte, maar uiteindelijk toch thuis komen te zitten nadat de muis me ettelijke malen 'gebeten' had. Tuurlijk beet hij niet echt, maar het voelde wel zo: een steek in mijn hand, tussen mijn pols en mijn pink. Zo hevig dat ik de muis door de kamer slingerde - alsof deze me werkelijk gebeten had. En toen zat ik thuis. Kon niets. Zelfs geen hobby's beoefenen. Uiteindelijk ben ik maar gaan wandelen om de tijd te doden. Wandelschoenen aangeschaft met dikke stugge veters - die kreeg ik wel vast. Veder heb ik regelmatig bindweefselmassages gehad bij de fysio - pijnlijk maar het werkte wel. En heel langzaam kon ik steeds meer doen. Zelfs weer langzaam aan het werk. Dit is ondertussen bijna 12 jaar geleden. Ik werk nu 4 dagen per week weer als DTP-er. Ook weer met de computer en met deadlines en veel haastklussen. De muis is grotendeels vervangen door een tablet met pen en ik let beter op hoe ik zit, neem pauzes, ga zelf mijn koffie halen i.p.v. laten brengen. En natuurlijk zijn er dagen dat het allemaal wat minder gaat: dan weet ik dat ik weer even wat rustiger aan moet doen. En natuurlijk zijn er dingen die ik nu niet of minder kan dan vroeger; maar ach, er zijn ook dingen bij gekomen. Het leven is toch al vol veranderingen. Mijn handen, armen en schouders zullen mijn zwakke plek blijven, maar zolang ik aandacht blijf hebben voor mijn (on)mogelijkheden, kan ik nog jaren mee. Al met al kan ik zeggen: ook al blijf ik altijd een RSI-er, er is leven na een hevige RSI periode!

        • Jolanda

          20 september 2012 10:59

          k heb zelf RSI gehad en genezen. 2 jaar kon ik niets meer met mijn handen, geen kopje vasthouden, geen vlees snijden, ik had geen kracht meer in mijn handen. Ik kon stoppen met werken en kwam in de ziektewet. Dit kwam omdat ik werkte achter de computer en geen pauzes meer mocht nemen van mijn baas, dit betreft de ochtend en de middag pauze van 15 minuten.

          Na 2 jaar phiosiotherapie en geen kracht in mijn handen en pijn in mijn schouders en niet kunnen ontspannen. Ben ik via mijn schoonmoeder in contact gekomen met Kinesiologie en de behandelaar, ik kwam erachter dat ik scheef stond.

          De oorzaak kwam dus niet vanuit mijn armen en schouders, maar vanuit mijn heupen, waardoor ik scheef ging staan en waardoor er op een punt in mijn lichaam iets vast ging zitten, er onstond een spierknoop, waardoor de bloeddoorstroming niet meer goed liep en waardoor ik last kreeg van mijn schouders, armen en handen. Na 2 behandelingen bij de Kinesiologie behandelaar voor 50 euro, is de RSI in 3 maanden tijd volledig weggezakt en kon ik daarna alles weer! Ik kon weer autorijden, mijn vlees snijden, een kopje vasthouden, alles! Dit wou ik graag delen met anderen.

          Een goede tip voor voorkoming van RSI. Neem voldoende pauzes op een dag. S’ochtends een pauze, s’middags een pauze en s’avonds, gewoon even rustig zitten met een kopje koffie of thee voor bijv. 10 tot 15 minuten. Een hou je houding in de gaten, zit goed rechtop en ontspan je. Mocht je ergens last van krijgen ga dan langs een Kinesiologie behandelaar in de buurt. Ik ben al een paar keer geweest, omdat het nog een keer terug kwam en voor een andere klacht en telkens direct geholpen en ik heb geen last meer gehad.

          • Natasja

            29 mei 2005 22:34

            Heey Miriam, je klachten zijn erg herkenbaar. Door opgelopen RSI vanaf vorig jaar februari heb ik al een tijdje mensendieck voor m'n houding en ook geleerd kleine bewegingen af te wisselen met grote bewegingen door gerichte oefeningen en ontspanning. Wat mij helpt is trimmen of meer binnen het bedrijf de trap nemen en (als niet iedereen het ziet:)) grote bewegingen te maken. Ook is het zo dat bewegingen achter de computer altijd naar binnen gekeerd zijn. Dus af en toe je armen spreiden en op schouderhoogte voorzichtig naar achter rekken van tijd tot tijd helpt. Tenslotte heeft onderzoek uitgewezen dat je je arm- en polsspieren kan versterken door vingeroefeningen te doen met een elastiek of in een anti-stressbal te knijpen. Ik hoop dat deze tips je wat helpen, want het is het niet waard om dit chronisch op te lopen.

            • B. Merkens

              16 mei 2003 02:00

              Niemand anders kan ervoor zorgen dat je van je klachten afkomt. Je zult toch voor jezelf moeten opkomen ook al strookt het tegen alles in. Als je niet jezelf maar het werk op de eerste plaats gaat zetten dan kunnen de klachten erger worden en misschien niet meer omkeerbaar, met andere woorden: je blijft met pijn leven.

              • Rita

                13 februari 2003 19:01

                Wat vind je nou belangrijker: je gezondheid of dat werkje wat je nog even snel wilt afmaken. Ik zou voor dat eerste gaan. Niets gaat boven je eigen gezondheid. Als je door blijft werken kan je straks helemaal niet meer werken. En dat wil je toch ook niet neem ik aan? Ik let ook goed op mijn houding: stoel en armleuningen op de juiste hoogte, benen in een hoek van negentig graden etc. Tevens gebruik ik een gelmuismat zodat mijn pols kan rusten. Muis en pols zitten dan op dezelfde hoogte. Zo span je je spieren in je pols minder aan. Verder neem ik toch echt eens in het half uur een korte pauze: ik haal een kopje koffie, ga een sigaret roken, of haal even een frisse neus. Ik hoop dat het snel beter gaat met je pols.

                • 13 februari 2003 19:01

                  Het indelen van je werkzaamheden is sterk afhankelijk van de mate waarin je je werkzaamheden tijdig te horen/aangeleverd krijgt.

                  In het geval dat er sprake is van tijdigheid kun je de dag op zo'n manier indelen dat je klussen inplant. Daarnaast kun je -het klinkt gek maar biedt voor je werkdruk en stress etc, een uitweg- ook een tijd voor jezelf inplannen welke je kunt gebruiken om haastopdrachten op te vangen, en het voorkomt dat spoedjes on top off komen!

                  Kun je weinig invloed uiteoefenen op je werkvolgorde en aanlevering, dan raad ik je aan een pauzeprogramma te installeren en je daar aan te houden. Het is hierbij belangrijk dat je collega's het weten, niet schamen dus. Een dergelijk programma kun je eenvoudig op proef bestellen.

                  Laat je bij het zoeken naar een ergonomische oplossing voor je problematiek en behandeling niet gek maken over wat er allemaal te krijgen/aan behandelaars is. Luister eerst naar anderen uit je omgeving, en besluit dan pas tot een bepaalde combinatie aan medische en ergonomische bijstand.

                  • Roberto Terrizzi

                    13 februari 2003 19:01

                    Uw verhaal en ervaringen komen mij heel bekend voor. Ik ben via ons bedrijf zeer actief bezig met de introductie van een innovatieve handbrace die soortgelijke klachten zeer effectief verhelpt. Ik wil niet via dit antwoord proberen reclame te maken voor onze handbrace, wel wil ik u hoop geven dat uw probleem snel verholpen zal (kan) worden.
                    Een persoonlijke email lijkt mij meer op zijn plaats.

                    • Jan

                      30 mei 2015 20:50

                      Hallo,

                      Ik zou graag willen weten wat voor brace het is. En waar ik hem kan kopen.

                    • marloes

                      13 februari 2003 19:01

                      Beste Mirjam, Ik heb soortgelijke klachten als jij. Sinds twee jaar ben ik intercedente bij een uitzendbureau en dus werk ik ook de hele dag achter de computer. Zelf heb ik vooral last van mijn nek/schouders en rug. Volgens de fysio heeft dat te maken met mijn werkhouding. Ik sliep ook moeilijk en heb daarvoor ontspanningsoefeningen gekregen en de tip gekregen een warme kruik op de pijnlijke plekken te leggen tijdens de ontspanningsoefeningen. Ik heb in totaal 9 sessies gehad en het leek goed te gaan, maar sinds twee weken zijn de klachten weer terug en ik wordt er een beetje moedeloos van. Gelukkig ga ik over 5 weken aan een nieuwe baan beginnen! Misschien een tip voor jou Mirjam! Je gezondheid gaat voor dat realiseer ik me nu ook

                      .
                      - Advertentie -
                      - Advertentie -