Zoeken

Overbeet

Bij een ideale stand van de tanden staan ze recht, en regelmatig, zonder spleetjes en niet over elkaar. Bovendien hebben ze dan de juiste verhouding met de kaken. Het verband tussen de boven- en ondertanden als de kaken op elkaar staan wordt 'de beet' genoemd. De boventanden staan dan iets over de ondertanden heen en de knobbels van de kiezen wisselen elkaar af. Als de onderkaak kleiner is dan de bovenkaak zullen de tanden in de bovenkaak vaak vooruitsteken (overbeet, of konijnentanden). Een behandeling door een orthodontist is in zo'n geval waarschijnlijk aan te bevelen. Dat gebeurt meestal door het toepassen van een beugel. Door de constante druk worden de scheefstaande gebitselementen langzaam op de goede plaats gezet. In de tienerjaren kun je nog gebruik maken van de kaakgroei. De meeste orthodontische behandelingen duren 18 tot 24 maanden. Maar ook bij volwassenen zijn spectaculaire tandverplaatsingen te bereiken in relatief veel kortere tijd.

Deze tekst is goedgekeurd door B. Njio, orthodontist

Volgende paginaSymptomenchecker

Delen
Forum Hoofdpijn

Forum hoofdpijnHeb je vaak hoofdpijn? En heb je er vragen over of heb je de behoefte om er eens over te praten? Praat met lotgenoten op ons forum. 

Ga naar het hoofdpijn forum >>

Forum Darmaandoeningen

Darmaandoeningen-forumHeb je te maken met darmaandoeningen, in je familie, in je directe omgeving of bij jezelf? Bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of Prikkelbare darm syndroom? En heb je er vragen over of wil je er graag eens over te praten? Praat met lotgenoten op ons forum. Ga naar het darmaandoeningen-forum >>

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je een mitella aan?

Bekijk de video

Specials & Dossiers