Zoeken

Wel of geen verdoving bij de tandarts?

De ene persoon ziet erg op tegen een bezoekje aan de tandarts, terwijl de ander het geen probleem vindt. Zo zit het ook met een verdoving: de één heeft liever wel een verdoving, de ander liever niet. Deze keuze is heel persoonlijk.

Terwijl de ene patiënt nauwelijks pijn heeft tijdens een behandeling en het vervelend vindt dat een verdoving pas na een paar uur is uitgewerkt, kan de andere patiënt pas relaxen in de stoel als de te behandelen tand of kies goed verdoofd is. Sommige mensen vragen tijdens de tandheelkundige behandeling nog om een verdoving, omdat de pijn te vervelend is.

Wanneer kies jij voor een verdoving? Wat zijn eventueel jouw bezwaren daartegen? En wat zijn je ervaringen?

Reageren
Delen

Reacties

 • Sil

  PienInMienTendje

  Hallo

  Ik heb nog nooit verdoving gehad bij de tandarts, heb mijn verstandskiezen nog (gelukkig!) dus meestal zijn het alleen gaatjes die geboord moeten worden. Had vandaag drie gaatjes, twee kleintjes en één die wat groter is. Eén van de drie heeft de tandarts vandaag geboord en gevuld, de andere twee moet ik Maandag de 27ste laten boren en vullen. Vraag me wel af waarom de tandarts dat niet gelijk deed? Had niet veel last van het boren, af en toe voel je een dof gevoel dat meer weg heeft van kippenvel dan van echt pijn. Eén van de twee gaatjes die nog geboord moeten worden voel ik nu als ik iets koud drink. Alhoewel ik er twee nog moet laten boren en vullen voel ik er maar één tijdens het drinken, maar dat kan wel kloppen. Ik heb zelf liever een paar seconden pijn door het boren dan dat ik een paar dagen met een dikke wang rond moet lopen van de verdoving, maar dat is bij iedereen anders.

  Reageer
 • Sil

  Auw!

  Goedemorgen,

  Ik heb vandaag precies 3 weken geleden mijn rechterverstandskies achter laten trekken, en nog voel ik dat het op die plek zeer doet. Ik voel vooral pijn aan de zijkant op het tandvlees zelf en denk daarom dat het de prikken zijn die nog zeer doen. Wel vind ik drie weken erg lang. Iemand ervaring hiermee? (uiteraard bel ik de tandarts ook nog even hoor maar ben even benieuwd en doe wat "Field research")

  Alvast dank!

  Reageer
 • Sil

  Corine

  Ik heb mijn verstandskiezen eruit laten halen. Ik kreeg 5 verdovingsspuiten en tijdens de behandeling moesten ze nog wat verdoving bijspuiten. De ene kies lag onder mijn tandvlees en moest er in stukken uitgesneden worden. Na 3 kwartier waren ze er eindelijk uit. Ik blij dat het achter de rug was, maar dan is het wachten tot dat de verdoving is uitgewerkt. Maar nu een paar dagen later is er nog steeds geen gevoel in mijn lip, kin en tandvlees. Kaakchirurg had nog gezegd dat hij de zenuw zag liggen en dat hij nog heel is. Maar ik maak me eigenlijk wel zorgen. Heeft iemand hier toevallig ervaring mee? En komt het goed? Is het een goed teken als je af en toe een tinteling voelt? De andere kant moet ook nog, maar die laat ik dus mooi zitten.

  Reageer
 • Sil

  koekje12

  Heden ten dage is het niet erg meer om naar de tandarts te gaan. Kinderen worden goed voorgelicht en dergelijke. Vroeger was dat wel anders. Je werd niet alleen minder goed voorgelicht, ook de tandartsen waren slechter. In de jaren 70 had je van die schooltandartsen. Je werd dan opgehaald in je klas en vervolgens moet je een kilometer naar zo'n speciaal tandartsbusje lopen. En daar werd je dan geholpen zonder verdoving. Daarom lopen de meeste mensen van die tijd en daarvoor, denk ik, met een kunstgebit. Ze hadden gewoon allemaal angst om naar de tandarts te gaan. Gelukkig is er heel wat veranderd in deze tijd en zijn de artsen een stuk beter dan toentertijd.

  Reageer
 • Sil

  Annieka

  Ik ben vrijdag naar de tandarts gegaan. En ze hebben me drie verdovingen geven. Ze gingen me tand eruit halen. En mijn voortand vullen. Het was een diep gaatje. Tijdens de behandeling voelde ik echt niks. Geen pijn. En na de behandeling. Voelde ik echt pijn. De verdoving zou na een uur of twee uitwerken. Het is nu zaterdag en ik heb er nog steeds last van. Mijn wang doet pijn.H et is een beetje dik. Voor de rest niks aan de hand. Kent iemand dit ook?

  Reageer
 • Sil

  Lune

  Dag Sylvai,

  Is het gevoel nog weer teruggekomen in je tong? Ik loop op dit moment met exact hetzelfde.

  Groetjes

  Reageer
 • Sil

  Amelia

  Goedemiddag, ik moet morgen een gaatje boren, is dat pijnlijk?
  Hoe voel dat aan dat ze je gaan boren?
  Wil je mijn helpen, please?

  Reageer
 • Sil

  Korilian

  Ik heb een aantal keer gaatjes gehad, maar nooit een verdoving gehad. Boren voelt wel een beetje raar, maar het doet echt geen pijn, behalve als ze echt diep moeten en je zenuw raken (wat ik nog nooit heb meegemaakt). Maar voor een ingrijpender ingreep zou ik wel om verdoving vragen.

  Reageer
 • Sil

  eefje

  Als kind werd ik niet verdoofd en waren de tandartsen beulen. Als ik daar nog aan denk! Ik had bijvoorbeeld op twaalfjarige leeftijd nog resten melktanden en kiezen en die werden ook zonder verdoving getrokken waarbij ik letterlijk heb gegild van de pijn. Voor die tijd was ik al zo bang voor de tandarts, met ook buikpijn. Toen kwam ik na verhuizing in een ander centrum en daar was het prima; een aardige tandarts die ook verdoofde. Dat gebeurt nu altijd. Alleen heb ik moeite met de mondhygiëniste waar ik van de week was en waar ik zelf na vier maanden weer moet terugkomen, omdat ik een moeilijk te hanteren gebit heb. Ondanks ik van alles doe om het schoon te houden.

  Reageer
 • Sil

  Gehenna

  Ik leef op nutteloze pijnstillers omdat ik al een 20 jaar tandpijn heb. Inmiddels onhoudbaar. Zeer vreemd dat ze al 2X de zenuw verwijderd hebben. Zonder verdoving want die werken gewoon niet en niet alleen bij tanden. Geen enkele tandarts wil me doorverwijzen naar en chirug die onder algehele verdoving werkt want dan zijn ze een patiënt kwijt die ze nu ook kwijt zijn want ik laat gewoon geen tand trekken waarbij ze diep moeten snijden om er 3 uit te halen en 2 terug te zetten. De wortels zijn aan elkaar vergroeid. Intussen heb ik ook hartritmestoornissen door die tand en nog word ik niet doorverwezen en zelf kan je er niet terecht. Al wat ze zeggen is dat het niet kan dat verdovingen niet werken. Niet in mijn tanden, niet mijn oog, niet mijn vinger die er half afgerukt was. Allemaal zonder verdoving terwijl ze me uitlachen 'allé madammeke, da slaapt ze doe ni flauw voor een beetje pijn. Dit wordt mijn dood. Letterlijk.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

14 + 6 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat kun je doen tegen vaginale klachten?

Bekijk de video

Specials & Dossiers