Zoeken

Wel of geen verdoving bij de tandarts?

De ene persoon ziet erg op tegen een bezoekje aan de tandarts, terwijl de ander het geen probleem vindt. Zo zit het ook met een verdoving: de één heeft liever wel een verdoving, de ander liever niet. Deze keuze is heel persoonlijk.

Terwijl de ene patiënt nauwelijks pijn heeft tijdens een behandeling en het vervelend vindt dat een verdoving pas na een paar uur is uitgewerkt, kan de andere patiënt pas relaxen in de stoel als de te behandelen tand of kies goed verdoofd is. Sommige mensen vragen tijdens de tandheelkundige behandeling nog om een verdoving, omdat de pijn te vervelend is.

Wanneer kies jij voor een verdoving? Wat zijn eventueel jouw bezwaren daartegen? En wat zijn je ervaringen?

Reageren
Delen

Reacties

 • Sil

  Lilith

  Nou, ik heb drie gaatjes laten vullen en bij alledrie geen verdoving genomen. Doodsangst voor naalden, maar gelukkig een hele vriendelijke tandarts. Bij één van de gaatjes vroeg ik letterlijk wanneer hij nou zou beginnen, terwijl hij net klaar was.

  Reageer
 • Sil

  Jeanne

  Kom net terug van mijn tandarts en vertelde dat ik een Apex resectie moest ondergaan, de tandarts heeft nogmaals een foto gemaakt er was niets te zien of er een ontsteking zat, was ook niet te zien, zag er prima uit. Zo zie je ook kaakchirurgen maken fouten, de tandarts zal zijn foto opsturen naar de kaakchirurg, mijn brug is nu netjes geplaatst. De ellende van een Apex is mij gespaard gebleven en de kaak zal vanzelf met rustig kauwen wel genezen.

  Reageer
 • Sil

  Jeanne

  Reactie van 18 mei, ben naar de kaakchirurg geweest naar aanleiding van die pijn, daar werd een ontsteking geconstateerd en er moet een Apex resectie gedaan worden. Heb zelf een verwijzing gevraagd, volgens de tandarts ging het vanzelf wel over. Ondertussen is de brug al gereed, nu maar hopen dat het past en er nog een paar jaar plezier van zal hebben. Had het liever anders gezien, snap niet dat de tandarts de ontsteking niet eerder ontdekt heeft. Er is geen weg terug en ik zal er mee moeten leven, eerst maar de brug erin en volgende week de apex uitvoeren en weer pijn lijden.

  Reageer
 • Sil

  Jeanne

  Nog even een reactie op mijn vorige post, werd vanmorgen gebeld door de tandarts dat de brug van de achterste kiezen nog niet klaar is, het moet nog even gepast worden voor het porselein erop gaat, is dit normaal? Dat is al drie keer happen in een paar maanden en nu weer passen, ik word er moedeloos van.

  Reageer
 • Sil

  Jeanne

  Kreeg een paar verdovingen met een brug plaatsen, ook dat ging mis. Schijnbaar heeft de tandarts met prikken het bot geraakt, de eerste weken heel veel pijn. De pijn is wel minder maar na twee maanden nog gevoelig, ook het plaatsen van de driedelige brug zit niet mee, heb al drie keer terug moeten komen om weer te happen en te passen en er moest een snee in het tandvlees geboord worden en dan met een kaak die nog steeds gevoelig is. Het zijn de achterste kiezen, schijnbaar heeft de tandarts daar minder ervaring mee. Van de week moet ik terug komen en hoop dat de brug nu past.

  Reageer
 • Sil

  PienInMienTendje

  Hallo

  Ik heb nog nooit verdoving gehad bij de tandarts, heb mijn verstandskiezen nog (gelukkig!) dus meestal zijn het alleen gaatjes die geboord moeten worden. Had vandaag drie gaatjes, twee kleintjes en één die wat groter is. Eén van de drie heeft de tandarts vandaag geboord en gevuld, de andere twee moet ik Maandag de 27ste laten boren en vullen. Vraag me wel af waarom de tandarts dat niet gelijk deed? Had niet veel last van het boren, af en toe voel je een dof gevoel dat meer weg heeft van kippenvel dan van echt pijn. Eén van de twee gaatjes die nog geboord moeten worden voel ik nu als ik iets koud drink. Alhoewel ik er twee nog moet laten boren en vullen voel ik er maar één tijdens het drinken, maar dat kan wel kloppen. Ik heb zelf liever een paar seconden pijn door het boren dan dat ik een paar dagen met een dikke wang rond moet lopen van de verdoving, maar dat is bij iedereen anders.

  Reageer
 • Sil

  Auw!

  Goedemorgen,

  Ik heb vandaag precies 3 weken geleden mijn rechterverstandskies achter laten trekken, en nog voel ik dat het op die plek zeer doet. Ik voel vooral pijn aan de zijkant op het tandvlees zelf en denk daarom dat het de prikken zijn die nog zeer doen. Wel vind ik drie weken erg lang. Iemand ervaring hiermee? (uiteraard bel ik de tandarts ook nog even hoor maar ben even benieuwd en doe wat "Field research")

  Alvast dank!

  Reageer
 • Sil

  Corine

  Ik heb mijn verstandskiezen eruit laten halen. Ik kreeg 5 verdovingsspuiten en tijdens de behandeling moesten ze nog wat verdoving bijspuiten. De ene kies lag onder mijn tandvlees en moest er in stukken uitgesneden worden. Na 3 kwartier waren ze er eindelijk uit. Ik blij dat het achter de rug was, maar dan is het wachten tot dat de verdoving is uitgewerkt. Maar nu een paar dagen later is er nog steeds geen gevoel in mijn lip, kin en tandvlees. Kaakchirurg had nog gezegd dat hij de zenuw zag liggen en dat hij nog heel is. Maar ik maak me eigenlijk wel zorgen. Heeft iemand hier toevallig ervaring mee? En komt het goed? Is het een goed teken als je af en toe een tinteling voelt? De andere kant moet ook nog, maar die laat ik dus mooi zitten.

  Reageer
 • Sil

  koekje12

  Heden ten dage is het niet erg meer om naar de tandarts te gaan. Kinderen worden goed voorgelicht en dergelijke. Vroeger was dat wel anders. Je werd niet alleen minder goed voorgelicht, ook de tandartsen waren slechter. In de jaren 70 had je van die schooltandartsen. Je werd dan opgehaald in je klas en vervolgens moet je een kilometer naar zo'n speciaal tandartsbusje lopen. En daar werd je dan geholpen zonder verdoving. Daarom lopen de meeste mensen van die tijd en daarvoor, denk ik, met een kunstgebit. Ze hadden gewoon allemaal angst om naar de tandarts te gaan. Gelukkig is er heel wat veranderd in deze tijd en zijn de artsen een stuk beter dan toentertijd.

  Reageer
 • Sil

  Annieka

  Ik ben vrijdag naar de tandarts gegaan. En ze hebben me drie verdovingen geven. Ze gingen me tand eruit halen. En mijn voortand vullen. Het was een diep gaatje. Tijdens de behandeling voelde ik echt niks. Geen pijn. En na de behandeling. Voelde ik echt pijn. De verdoving zou na een uur of twee uitwerken. Het is nu zaterdag en ik heb er nog steeds last van. Mijn wang doet pijn.H et is een beetje dik. Voor de rest niks aan de hand. Kent iemand dit ook?

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

75 + 5 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video

Specials & Dossiers