Zoeken

Keelontsteking

(Faryngitis)

Wat is keelonsteking?

Iedereen heeft wel eens keelpijn. Soms heb je alleen maar een vervelend gevoel, maar het kan ook zijn dat je moeilijk kunt slikken of praten. Vaak heb je keelpijn wanneer je flink verkouden bent. Keelpijn kent verschillende oorzaken. Meestal is een ontsteking de boosdoener, maar het kan ook ontstaan door overbelasting van de keel. Roken, een rokerige omgeving, veel praten of schreeuwen, vormen een belasting voor je keel en kunnen irritatie veroorzaken.

Symptomen van keelontsteking

  • Pijn of branderig gevoel in de keel.
  • Pijn bij het slikken.
  • De keel ziet er rood uit, soms witachtige plekken en wit slijm.
  • Opgezette klieren in de hals.
  • Koorts.
  • Oorpijn.
  • Dorst.
  • Schorre stem.

Acuut of chronisch

Een acute keelontsteking kan ontstaan vanuit een hardnekkige verkoudheid. Als vervolgens de keelontsteking niet overgaat, of steeds terugkeert, spreekt men van een chronische keelontsteking.

Oorzaak van keelonsteking

Een keelontsteking wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie. Je kunt besmet worden door het inademen van vochtdruppeltjes met de ziekteverwekker. Deze druppeltjes komen in de lucht door het hoesten van een persoon met keelontsteking.

Virus

Het verkoudheidsvirus kan een ontsteking in je keelholte veroorzaken. De keelholte bevindt zich tussen de achterkant van de neus en het begin van de luchtpijp en stembanden. Ook de ziekte van Pfeiffer en het griepvirus kunnen een keelontsteking veroorzaken.

Bacterie

Behalve virussen kunnen ook bacteriën een keelontsteking veroorzaken. Een bacteriële keelontsteking is een ontsteking van de keel en amandelen die meestal wordt veroorzaakt door de streptokokbacterie. Deze infectie komt heel plotseling op en wordt vergezeld van pijn, roodheid, een gezwollen keel, pus op de amandelen, koorts, hoofdpijn en een onprettig gevoel. Een keelontsteking kan ook de voorbode zijn van roodvonk. Als roodvonk niet behandeld wordt met antibiotica kan het leiden tot ontstekingen van de nieren, de hartkleppen of de gewrichten.

Andere oorzaken

Keelontsteking kan ook veroorzaakt worden door roken of drinken, gorgelen, vitaminegebrek of voedselallergie, en het kan een symptoom zijn van bloedaandoeningen zoals bloedarmoede. Keelpijn gaat meestal na een paar dagen vanzelf weer over, maar een ontsteking die gepaard gaat met hoge koorts kan wel drie weken duren. 

Laatst bijgewerkt op 1 januari 2011

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video