Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Zelf je borsten onderzoeken: doe jij het?

Het meest voorkomende symptoom bij borstkanker is een knobbeltje in de borst. Meestal wordt zo’n knobbeltje ‘toevallig’ ontdekt, maar je kunt ook regelmatig je borsten onderzoeken op veranderingen. Hoe eerder borstkanker ontdekt wordt, hoe groter de kans op genezing.

Op veel websites staat uitgebreid uitgelegd hoe je het beste zelfonderzoek kunt doen, maar er zitten ook nadelen aan. Zo kan het zelf onderzoeken van je borsten tot onnodige ongerustheid leiden. De meeste afwijkingen blijken namelijk goedaardig te zijn. Verder is uit onderzoek gebleken dat het regelmatig doen van zelfonderzoek de kans om te sterven aan borstkanker niet verlaagt. Ook wordt de ziekte niet eerder ontdekt. KWF Kankerbestrijding heeft daarom het standpunt ingenomen dat iedere vrouw zelf moet beslissen of ze zelfonderzoek wil doen.

Onderzoek jij je borsten regelmatig? Waarom wel/niet?

Terug naar het begin

Reacties

 • Sandra

  03 mei 2013 19:00

  Dan moet je echt zo snel mogelijk naar je huisarts om je door te laten sturen naar het ziekenhuis. Dit kan namelijk wijzen op borstkanker!
  Sterkte en succes van Sandra.

  • j.

   18 juli 2012 13:54

   Ik wilde reageren op borstkanker en erfelijkheid.
   Onze dochter heeft borstkanker, wij zijn met 3 zussen en 2 ervan hebben borstkanker. Bij alle 3 erfelijkheidsonderzoek gedaan en er wordt gezegd het is niet erfelijk. Waar ik anders over denk.
   Het antwoord vanuit het ziekenhuis is, dan heeft u pech gehad.

   • patty

    04 februari 2012 19:24

    Ja, maar heb sins kort pijn in borst en jeuk aan een borst en vaker een ingetrokke tepel, wat ik normaal niet had.

    • A

     17 oktober 2011 13:04

     Ik heb wel eens pijn van mijn rechterborst maar heb nog geen aparte bultjes gevoeld wat zou dat dan kunnen zijn?

     • N

      05 oktober 2011 18:37

      Ik doe het niet. Volgens mij word ik er hartstikke paranoïde van...

      .
      - Advertentie -
      - Advertentie -