Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Uitgezaaide borstkanker: wat doet deze diagnose met je?

Als je borstkanker hebt die uitgezaaid is, bijvoorbeeld naar je botten, lever, hersenen of longen, dan is er een kans dat je niet meer genezend behandeld kunt worden. De antikankertherapieën slaan dan niet meer aan. 

De palliatieve behandeling die hierop volgt is voornamelijk gericht op pijnbestrijding en een verlenging of verbetering van de kwaliteit van leven. Hoewel je vaak nog jaren kunt leven, heeft deze diagnose een hele impact. Niet alleen fysiek voor jezelf, maar ook op emotioneel gebied voor jou en je naaste omgeving. Met angst voor wat komen gaat, verdriet en onzekerheid en het ‘verplicht’ moeten bijstellen van je toekomstplannen. 

Ken of ben jij iemand die dit heeft? Hoe ga jij hier mee om? Hoe en wat bespreek je bijvoorbeeld met je kinderen en partner? En heb je nog (verwerkings)tips voor vrouwen met dezelfde diagnose? En vind je dat er online genoeg informatie te vinden is over uitgezaaide borstkanker?

Terug naar het begin

Reacties

 • Henk

  16 oktober 2013 23:52

  Deze diagnose is heel heftig. Eerst ben je blij dat de hele operatie en dergelijke goed is verlopen en na een tijdje komt er weer een nieuwe klap. Mijn vrouw is twee jaar geleden behandeld voor borstkanker met een borst besparende operatie. Een jaar geleden kreeg ze longkanker en is een deel van een long weggehaald. Nu een maand geleden moest ze terug op controle en toen werd er weer een verdacht plekje op de resterende long gezien. Het is nog wachten op de uitslag of het daadwerkelijk om uitgezaaide borstkanker gaat.

  • Emmy

   24 september 2013 01:55

   De diagnose uitzaaiing en niet meer te genezen zijn heeft zo'n impact dat is voor iemand die dat niet ondervind niet voor te stellen. Ik heb die diagnose 5 jaar geleden gekregen en ben er gelukkig nog steeds. Mijn palliatieve behandeling zou ongeveer twee jaar aanslaan, maar ik ben er nog. Ik geniet van iedere dag! Ik zit op een forum en vind daar steun en kan er met mijn vragen terecht.

   .
   - Advertentie -
   - Advertentie -