Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Meteen borstreconstructie na amputatie?

Het afzetten van een borst kan een traumatische ervaring zijn met zowel lichamelijke als psychische gevolgen. Het wordt vaak ervaren als een verminking. Veel vrouwen voelen zich incompleet of minder vrouw. Om die reden kiezen sommige vrouwen ervoor om tijdens de operatie van de afzetting gelijk een borstreconstructie te ondergaan. Als ze dan wakker worden hebben ze niet het gevoel dat er iets mist. Er zijn ook vrouwen die er bewust voor kiezen om het gemis van de borst eerst te verwerken voor ze een implantaat willen.

 Heb jij dit meegemaakt, vertel dan hoe jij dit hebt ervaren. Was de operatie zwaar? Vond je het fijn dat je lichaam min of meer 'hetzelfde' was gebleven? En hoe ging het verder na de operatie? Had je veel pijn en wat voor soort beha's droeg je? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Rina

  15 maart 2019 14:24

  Hoi,

  Ik heb twee keer een borstbesparende operatie ondergaan, maar daarna moest mijn borst er alsnog af. Toen kreeg ik een implantaat die niet goed werd geplaatst en eruit kwam. Toen was ik erg verminkt, maar ze konden niks meer voor me doen.

  Na veel zeuren heb ik een verwijzing gekregen en ben ik in Breda terechtgekomen, hier heeft een arts mijn borst gereconstrueerd met mijn buikvet. Het is erg zwaar geweest maar ik ben er erg gelukkig mee.Het is nu tien maanden geleden en de herstel periode kan tot twee jaar duren. Ik ben 68 jaar en ga weer als een gelukkig mens door het leven. Sterkte voor iedereen die er nog mee zit.

  Liefs Rina

  • Sanneke

   31 juli 2018 10:46

   Ik heb in oktober 2017 diagnose gekregen borstkanker met bcra 1. Na de chemo ben ik de operatie ingegaan met borstamputatie met meteen reconstructie tissueexpanser. Na de operatie ging het met mijn rechtse borst niet goed, veel vocht en pijn.
   Na iedere keer op controle werd er gezegd het kan geen kwaad, twee maanden verder genas het niet en werd er een stuk huid weg gehaald, en twee weken daarna begon hij weer te lekken en zag rood. Weer antibiotica en werd gezegd we laten je maar paar weken sukkelen met als gevolg moest de expanser eruit want de wond stond op scheuren.
   Na verwijderen nu niet om aan te zien, het lijkt wel een horror. Het had voorkomen kunnen worden als ze iemand serieus nemen en niet laten lopen met zoveel vocht, de wond bleef nat en kan dan niet genezen maar nee laat maar lopen met als gevolg in vier weken twee keer onder het mes. En dan krijg je te horen ja je hebt al die weken gelijk gehad en nu is het geen mooi plaatje, nou dat is zacht uitgedrukt het is net een horror.
   Ga nu voor second opinion naar een ander ziekenhuis. Wel een klacht ingediend maar ja krijg je daar je borsten mee terug? Nee, dus wat moet je daarmee?

   • Rina

    21 december 2014 17:51

    Ik heb een borstreconstructie gehad en inmiddels ook weer verwijderd. Gewoon drama was het. Ik ben nou inmiddels zo erg verminkt, dat ik enorm veel spijt heb. Maar het is niet anders.

    • Yvonne

     14 maart 2019 11:58

     Hoi,

     Ik heb een borstamputatie gehad en overweeg een reconstructie met lichaamseigen weefsel.
     Weet eigenlijk niet of ik t wel of niet moet doen.
     Welke reconstructie had jij?

    • Diny

     23 juli 2014 17:03

     Ik zou wel direct een borstreconstructie doen, maar wel als het kan.

     • rina

      29 december 2014 09:05

      Je zou denken dat de artsen dat weten en dat ze je beschermen maar mooi niet dus. Ellende voor de rest van mijn leven.

     • Suzan54

      23 juli 2014 02:16

      Ik zou ook voor een reconstructie willen kiezen. Hoe 'completer' je je voelt, hoe groter de kans dat je immuunsysteem door een zo optimaal mogelijk functioneren van je lichaam kankercellen weet te elimineren.

      • omie53

       22 juli 2014 15:10

       Bij mij liep alles een beetje anders. Ik had ook graag een reconstructie gehad, maar het werd al een amputatie en daarna kreeg een ziekenhuisbacterie mij te pakken. Hierdoor heeft mijn mijn borst maanden open gelegen. Ik zou nu nog een borstreconstructie kunnen nemen, maar dat schijnt zeer pijnlijk te zijn en ook veel risico geven op otnstekingen. Vandaar dat ik het zo heb gelaten, maar fijn is het zeker niet.

       • Vlinder

        13 juli 2014 16:49

        Ik ben een vrouw van 36. Vorig jaar september kreeg ik de diagnose borstkanker. Ontdekt tijdens het geven van borstvoeding. Na neo adjuvante chemotherapie werd mijn borst huidsparend geamputeerd met directe reconstructie met prothese. Mijn tepel moest ook weg. Daarna kreeg ik nog 16 keer bestraling.

        De chemokuren vond ik zwaarder dan de operatie. Ik heb nog 1,5 week met drains gelopen thuis. De wond was bont en blauw. Maar ik heb weinig pijn gehad. Ook was ik blij met de druppelvorm. Maar nu, 3 maanden na de operatie, merk ik wel dat ik mijn oude borst mis. De prothese is mooi van vorm, ik pas mijn bikini, maar het hele borstgebied is gevoelloos. Als ik op mijn buik lig, lig ik op een ' tennisbal'. Ook onder mijn oksel is een diepe kuil. Mijn andere borst hangt en beweegt, deze is stijf. Het blijft dus erg wennen...

        Vlinder

        • Ankie

         25 oktober 2012 00:13

         Ook ik ben mijn beide borsten kwijt. De eerste in 2002 toen er voor de 2e keer in dezelfde borst borstkanker werd geconstateerd, en de tweede borst moest eraf in 2006. Dat was heel heftig, maar ik kon er wel mee leven. Ik wilde toen ook niets weten van verdere operaties of ingrepen, maar nu 6 jaar later heb ik de knoop toch doorgehakt en sta ik op de wachtlijst voor een dubbele borst-reconstructie. Ik weet dat het zwaar zal worden, maar ik sta er volkomen achter! De confrontatie elke avond in de spiegel valt me steeds zwaarder! Het had gewoon tijd nodig, maar ik ben er nu wel aan toe. Ik zou bijna zeggen: ik heb er zin in!

         • andrea

          02 april 2012 21:25

          Ik ben mijn borst preventief afgezet. Ik heb 1 jaar problemen daarmee gehad, maar nu voel ik mij prima. Ik heb een vriend gevonden die mij neemt zoals ik ben. Ik ben dus gelukkig.

          • Iris

           23 januari 2012 22:06

           In oktober 2010 werden mijn beide borsten geamputeerd, nadat er was gebleken dat er een tumor in 1 van de borsten zat ten gevolgen van het BRCA1 gen. Natuurlijk heb ik verdriet gehad om het afscheid van mijn meisjes...Echter in april 2011 heb ik een borst reconstructie gehad. Ben nu erg tevreden met mijn adoptie meisjes. Ben erg blij met de goede zorgen van het MCA in Alkmaar. Doe wat je hart je ingeeft en accepteer dat afscheid nemen van zieke borsten toch het beste is als je je hoofd boven water wil houden. Vriendelijke groet Iris.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -