Zoeken

Gordelroos

(Herpes zoster)

Wat is gordelroos?

Gordelroos (ook wel herpes zoster genoemd) is een zeer pijnlijke huidziekte. Gordelroos uit zich als rode pijnlijke huiduitslag en kleine met vocht gevulde jeukende blaasjes die een soort gordel vormen. Vandaar de naam ‘gordelroos’.

Oorzaak van gordelroos

Je kunt gordelroos krijgen van het herpes zoster virus. Dit is hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Als je waterpokken hebt gehad, blijft dit virus je hele leven inactief in het lichaam aanwezig. Soms kan het virus na vele jaren weer actief worden. Meestal gebeurt dit als je een verminderde weerstand hebt. Eén op de 300 mensen krijgt gordelroos, waarbij vrouwen er vaker last van hebben dan mannen. Vanaf je zestigste neemt de kans op gordelroos toe. 

Symptomen van gordelroos

Gordelroos komt het meest voor in het gebied van je buik of je taille, maar kan zich ook op andere plaatsen manifesteren. De pijnklachten verschillen naarmate de huidziekte vordert. De plek waar de gordelroos opkomt zal eerst tintelen of gevoelig zijn. Binnen één of twee dagen zal de plek pijnlijk worden. Op de vierde of vijfde dag kun je een rode huiduitslag krijgen en kleine, met vocht gevulde blaasjes zien. De blaasjes zitten op één begrensd gebied van je huid waar ze een soort gordel vormen. De blaasjes kunnen heel erg jeuken en pijnlijk zijn. Je kunt je ook moe en koortsig voelen. Na ongeveer een week verdrogen de blaasjes en vormen ze korstjes. Van de korstjes kun je kleine littekens krijgen. In sommige gevallen blijft de jeuk en de pijn nog lang aanhouden. Als de pijn maanden of jaren duurt dan noem je dat ‘post-herpetische pijn’.  

Besmettelijkheid van gordelroos

Gordelroos is erg besmettelijk. Je bent besmettelijk van ongeveer twee dagen vóór tot maximaal zeven dagen nadat de blaasjes verschijnen. Omdat het virus voor sommige mensen gevaarlijk is, kun je het beste in deze periode contact vermijden met:

  • (pasgeboren) Baby’s.
  • Zwangeren.
  • Mensen die nooit waterpokken hebben gehad.

Als je nog nooit waterpokken hebt gehad dan kun je door iemand met gordelroos besmet raken en waterpokken krijgen. Je kunt niet rechtstreeks gordelroos krijgen.

Deze tekst is goedgekeurd door N. van Hasselt, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Vragen over netvliesaandoeningen?

Stel je vraag over netvliesaandoeningen! Heb je een vraag over een netvliesaandoening? Stel hem dan onze vraag- en antwoordrubriek over netvliesaandoeningen. De ervaringsdeskundigen van de Oogvereniging staan klaar om jouw prangende vragen te beantwoorden. 

Stel je vragen over netvliesaandoeningen >>

Wist je dat?

Dossier coma en hersendoodHersendood en coma niet hetzelfde betekenen? Dit wordt vaak gedacht, maar het is niet zo. Een arts kan aan de hand van enkele onderzoeken om welke van de twee het gaat. In het dossier Hersendood en coma beschrijven we niet alleen de methoden van diagnose, de behandeling en prognoses maar gaan we ook dieper in op de verschillen. Ook komt aan bod hoe je om kunt gaan met een dierbare in coma. Lees gauw verder! 

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

gordelroos

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat is jeugdreuma?

Bekijk de video