Zoeken

Gordelroos

(Herpes zoster)

Wat is gordelroos?

Gordelroos (ook wel herpes zoster genoemd) is een zeer pijnlijke huidziekte. Gordelroos uit zich als rode pijnlijke huiduitslag en kleine met vocht gevulde jeukende blaasjes die een soort gordel vormen. Vandaar de naam ‘gordelroos’.

Oorzaak van gordelroos

Je kunt gordelroos krijgen van het herpes zoster virus. Dit is hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Als je waterpokken hebt gehad, blijft dit virus je hele leven inactief in het lichaam aanwezig. Soms kan het virus na vele jaren weer actief worden. Meestal gebeurt dit als je een verminderde weerstand hebt. Eén op de 300 mensen krijgt gordelroos, waarbij vrouwen er vaker last van hebben dan mannen. Vanaf je zestigste neemt de kans op gordelroos toe. 

Symptomen van gordelroos

Gordelroos komt het meest voor in het gebied van je buik of je taille, maar kan zich ook op andere plaatsen manifesteren. De pijnklachten verschillen naarmate de huidziekte vordert. De plek waar de gordelroos opkomt zal eerst tintelen of gevoelig zijn. Binnen één of twee dagen zal de plek pijnlijk worden. Op de vierde of vijfde dag kun je een rode huiduitslag krijgen en kleine, met vocht gevulde blaasjes zien. De blaasjes zitten op één begrensd gebied van je huid waar ze een soort gordel vormen. De blaasjes kunnen heel erg jeuken en pijnlijk zijn. Je kunt je ook moe en koortsig voelen. Na ongeveer een week verdrogen de blaasjes en vormen ze korstjes. Van de korstjes kun je kleine littekens krijgen. In sommige gevallen blijft de jeuk en de pijn nog lang aanhouden. Als de pijn maanden of jaren duurt dan noem je dat ‘post-herpetische pijn’.  

Besmettelijkheid van gordelroos

Gordelroos is erg besmettelijk. Je bent besmettelijk van ongeveer twee dagen vóór tot maximaal zeven dagen nadat de blaasjes verschijnen. Omdat het virus voor sommige mensen gevaarlijk is, kun je het beste in deze periode contact vermijden met:

  • (pasgeboren) Baby’s.
  • Zwangeren.
  • Mensen die nooit waterpokken hebben gehad.

Als je nog nooit waterpokken hebt gehad dan kun je door iemand met gordelroos besmet raken en waterpokken krijgen. Je kunt niet rechtstreeks gordelroos krijgen.

Deze tekst is goedgekeurd door N. van Hasselt, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Dossier allergieen

Een allergische reactie kan plaatsvinden in de huid, luchtwegen of in je maagdarmstelsel. Onder andere huismijt, huidschilfers van huisdieren en aardbeien kunnen daarvan de oorzaak zijn. Erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van allergieën. Theoretisch gezien kun je een allergie dus niet voorkomen.

Lees meer over allergie in het Dossier Allergieën. 

Wist je dat?

Frijters Mind Tuning helpt je van je angsten en fobieën afAngsten en fobieën zo erg kunnen zijn dat je niet meer goed kunt functioneren? Zowel thuis als op je werk loop je constant tegen je angst of fobie aan of moet je de raarste dingen doen om het te vermijden. Met Frijters Mind Tuning kun je echter in 2 à 3 sessies helemaal van je klachten af zijn.

- advertorial -

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

gordelroos

Nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstaande aandoening!

Video van de week

Hoe vraag je een second opinion aan?

Bekijk de video