Zoeken

Droge huid bij baby's

Hoe ontstaat een droge huid bij baby's?

De huid van een pasgeboren baby is kwetsbaarder dan de volwassen huid. Zo zijn er al wel talgkliertjes, maar die produceren nog maar nauwelijks talg. Daardoor kan de babyhuid makkelijk uitdrogen. Verder moeten de structuur en de zuurgraad van de huid zich nog aanpassen aan het leven buiten de baarmoeder. Ook de zweetkliertjes werken nog niet optimaal. De huid kan zich hierdoor nog niet zo goed verdedigen tegen invloeden van buitenaf, zoals zonlicht, water, bacteriën en temperatuurschommelingen.

Luieruitslag bij baby's

Een veelvoorkomend huidprobleem bij baby's is luieruitslag. Doordat de huid in contact komt met urine en ontlasting kan irritatie ontstaan. Je baby krijgt dan rode pijnlijke billetjes en de huid is schraal en pijnlijk. Evenals voor volwassen geldt: wees voorzichtig met zeep. Zeep lost namelijk de talg van het huidoppervlak op, waardoor de huid kan uitdrogen. Lees hier meer over luieruitslag. Algemene informatie over een droge huid vind je hier.

Deze tekst is goedgekeurd door N van Hasselt, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

Huiduitslag op been van kindDe huid van een pasgeboren baby kwetsbaarder is dan die van een volwassene? Dit komt doordat de talgkliertjes in de huid te weinig tal produceren om de tere babyhuid te hydrateren. Hierdoor kan de babyhuid gemakkelijk uitdrogen. De verwachting is dat op termijn één op de twee baby’s te maken krijgt met geïrriteerde plekjes op zijn of haar huid. Tips hoe je een babyhuid goed verzorgt? Lees dan het dossier Huidproblemen bij baby’s. 

Wist je dat?

Dossier wondverzorgingDat je baby als gevolg van een natte luier last kan krijgen van smet- of schuurplekken? Dit zijn huidontstekingen die ontstaan wanneer vocht langdurig kan inwerken op de huid. Meer over (het behandelen van) smetplekken en schuurwonden lees je in het dossier Wondverzorging. Je leest er ook welke stappen belangrijk zijn voor een optimale genezing van allerlei wonden. 

Over droge huid bij baby's
Nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstaande aandoening!

Video van de week

Hoe vraag je een second opinion aan?

Bekijk de video