Zoeken

Cysten op de eierstokken

Wat zijn cysten op de eierstokken?

Een cyste is een met vocht gevulde holte. Een cyste op je eierstok komt het meest voor wanneer je in de vruchtbare periode van je leven zit (tussen de puberteit en de overgang). 

Oorzaken cysten op de eierstokken

Cysten op de eierstokken worden over het algemeen veroorzaakt door schommelingen in de hormoonhuishouding. Er zijn verschillende soorten cysten die op je eierstokken kunnen voorkomen:

Functionele cysten

Deze cyste komt het vaakst voor. Binnen de funcionele cysten zijn ook weer verschillende soorten te onderscheiden:

  • Folliculaire cyste. Deze ontstaan wanneer een follikel (waar de eicel in rijpt) niet openbarst tijdens de ovulatie, maar blijft groeien. Een folliculaire cyste kan tot wel 6 centimeter groot worden.
  • Polycysteus-ovarium syndroom. Dit is een aandoening waarbij vele folliculaire cysten tegelijk aanwezig zijn op beide eierstokken. De cysten zijn over het algemeen wel kleiner dan wanneer je een enkele folliculaire cyste hebt.
  • Corpus luteum cyste. Het corpus luteum (gele lichaam) ontstaat na de ovulatie en produceert hormonen om een eventuele zwangerschap in stand te houden. Als de eicel niet bevrucht wordt, krimpt het corpus luteum. In het eerste trimester van een zwangerschap kan het corpus luteum opzwellen en een cyste vormen. Een corpus luteum cyste kan zo’n 8 centimeter groot worden.

Functionele cysten zijn niet gevaarlijk en verdwijnen meestal spontaan.

Dermoïdcysten

Een dermoïdcyste is een holte op je eierstok die gevuld is met vreemde weefsels zoals vetweefsel, haren, talgklieren en soms zelfs tanden. Deze cysten kunnen tot wel 25 centimeter groot worden, maar ze zijn bijna altijd goedaardig. Ze komen het meest voor bij jonge vrouwen.

Cystadenoom

Deze cysten ontstaan uit cellen die aan de buitenkant van de eierstok zitten. Ze zitten vaak met een steeltje vast aan de eierstok. De cysten kunnen gevuld zijn met vloeistof (sereuze cystadenoom) of met slijm (muceuze cystadenoom). Ze kunnen heel groot worden. Ook deze cysten zijn meestal goedaardig.

In zeldzame gevallen kan een dermoïdcyste of cystadenoom uitgroeien tot eierstokkanker

Symptomen van cysten op de eierstokken

Wanneer de cysten klein zijn, heb je er meestal geen last van. Bij een grotere cyste op de eierstok zijn de meest voorkomende klachten:

  • Pijn. Dit voelt vaak als een soort doffe pijn in de onderbuik. Soms kun je ook alleen last hebben van pijn tijdens het vrijen. Als een cyste plotseling ‘knapt’ kan dit voor hevige pijn zorgen. Hele grote cystes kunnen kunnen ook gaan draaien in je lichaam. Daardoor wordt de bloedtoevoer naar de cyste toe afgesloten wat voor hevige pijn kan zorgen.
  • Veranderingen in de menstruatie. Je menstruatie kan onregelmatig worden. Ook kan je menstruatie heviger of juist veel minder hevig dan normaal zijn.
  • Wanneer een cyste erg groot is, kan hij gaan drukken op andere organen zoals je darmen of je blaas. Dit kan leiden dat je last krijgt van obstipatie of snel het gevoel hebt dat je moet plassen.

Diagnose van cysten op de eierstokken

Vooral bij kleine cysten gaat het vaak om een toevallige vondst en ben je in eerste instantie om een andere reden naar de arts gegaan. Cysten op je eierstokken kunnen gevonden worden door inwendig onderzoek of met behulp van een echo. Met een echo zijn ook de verschillende soorten cysten van elkaar te onderscheiden. Wanneer de cysten erg groot zijn, kunnen ze ook te voelen zijn door op je buik te drukken.  

Laatst bijgewerkt op 1 januari 2011

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe is het om te leven met boezemfibrilleren?

Bekijk de video