Zoeken

Omgaan met een borderliner: leer je eigen grenzen stellen

Borderline persoonlijkheidsstoornissen bestaan in heel veel verschillende vormen en gradaties. Niet zelden brengt het weer andere stoornissen of gedragsproblemen met zich mee die ook weer aandacht vereisen. Bovendien is elk persoon anders. Maar, mensen die een borderlinepatiënt in de familie of vriendenkring hebben, zullen beamen dat de relatie lastig kan zijn. 

Mensen met borderline zien anderen vaak heel zwart-wit: of je bent geweldig, of ze hebben een hekel aan je. Als je geweldig bent, kun je worden overladen met aandacht en hulpvragen. En dan is het heel moeilijk om grenzen te stellen en aan te geven dat je niet elke dag gebeld wilt worden. Zeker als het iemand is om wie je veel geeft. Als je niet voldoende aandacht geeft, kan de borderliner zo teleurgesteld raken dat je plots volledig hebt afgedaan.

Heb je iemand in je naaste omgeving met borderline en herken je bovengenoemde problemen? Zo ja, heb je dat kunnen oplossen? Of heb je zelf borderline en vind je het moeilijk om met je omgeving om te gaan?

Reageren
Delen
Particulier alternatief voor het verpleegtehuis met aandacht voor dementie en Alzheimer

zorghotel, particuliere woonzorgAls je ouder wordt of kampt met geheugenproblemen betekent dat niet automatisch dat je naar een verpleegtehuis wilt. Vaak is de situatie er wel naar maar wat wil je zelf? Gelukkig is er een particulier alternatief voor het verpleegtehuis waar allure, rust, ruimte, comfort, respect, geborgenheid en goede zorg hand in hand gaan. Op landgoed Rijckholt vind je particuliere woonzorg.

Kijk hier voor meer informatie over deze particuliere woonzorg.

- advertorial -

Wist je dat?

Dossier hormoongevoelige borstkankerHormoongevoelige borstkanker overgangsklachten met zich mee brengt? De tumor is dan afhankelijk van hormonen om te kunnen groeien. Hormoongevoelige borstkanker reageert goed op hormoontherapie, welke ervoor zorgt dat er geen oestrogeen bij de kankercellen kan komen. De tumor kan daardoor niet meer groeien en kan zelfs kleiner worden. Meer over deze vorm van borstkanker en (de bijwerkingen van) hormoontherapie, lees je in het dossier Hormoongevoelige borstkanker en overgang.

Reacties

 • Sil

  edw2901

  ik heb ex vriendin nu die borderline heef inderdaad klopt u beschrijft als je er tegen in gaat en zij ziet mijn als partner zwart is het gedaan met mijn en nu dus ook met de relatie zij de goede eigenschappen en bereidwilligheid niet meer.. vreselijke dingen heb ik door gemaakt tot mijn slaan toe en wat mijn meeste frustreert is mijn ex door haar borderline onvoorspelbaar is en was en ook erg geslepen en doortrapt want zij heb zonder ik door had aandacht bij andere gevraagd (haar vader en stiefmoeder) en die zijn nu voor haar WIT omdat zij daar haar zin krijgt... wie kan mijn advies geven hoe nu verder handelen want zij heb overigens ook heel veel goede kanten... alleen kan ik niet meer tot haar door dringen... wie tips hoe te handelen NU?

  Reageer
 • Sil

  michael

  Borderline , mensen hebben vaak geen respect voor zichzelf, ze willen geen normale liefde ontvangen maar ze willen een haat /liefde relatie, ze hebben geen verantwoordelijkheid gevoel voor hun partner, en alles wat ze fout doen antwoorden ze op de vraag waarom? altijd: ik weet het niet, lekker makkelijk.

  Mijn advies als je sterk genoeg bent om vrienden te blijven met grenzen, doe je best anders verbreek alle contacten, borderliners hebben namelijk een heel sterk gevoel van eigen medelijden, maar tegenover de mensen die dicht bij hun staan, hebben ze geen intense gevoel, ze willen alleen maar nemen, geven doen ze niet , ze kunnen als de beste manipuleren, ze blijven mensen die het geestelijk heel zwaar hebben, dus pas op wat je doet, als je niet sterk in je schoenen staat kan dat zelfs je karakter veranderen in een foute manier, Empathie naar andere hebben borderliners absoluut niet. Ik heb 4 jaar relatie gehad met borderline vrouw, ik spreek uit ervaring.

  Reageer
 • Sil

  Monique

  Mijn relatie met een borderliner is net 3 weken geleden verbroken, voor de derde keer. Kapot ben ik, lichamelijk en geestelijk. Van de ene op de andere dag was hij weg, ik voelde al een hele tijd dat hem iets dwars zat. Als ik ernaar vroeg, was er niks ernstigs aan de hand. Stress van het werk.

  Hij heeft ervoor gekozen om mij aan de kant te gooien, en met anderen verder te gaan. Maar zijn zaakjes netjes afhandelen (zoals zich uitschrijven bij mij of zijn verhuizing door te geven instanties/deurwaarders) doet hij niet. Ik ga echt door een hel, aan de ene kant is mijn liefde voor hem niet voorbij, maar ik wil ook nooit meer zo gekwetst worden. Ik heb hem op alles geblokkeerd, ik wil niet weten wat hij nu uitspookt. Maar het is erg zwaar, niemand begrijpt me echt. Maar als je uit zo'n relatie komt is je eigenwaarde helemaal flets, en mijn hart en ziel zijn vertrapt. Echt te erg. Ik snap zijn borderline maar ik snap niet dat hij geen hulp wil. Zo word je toch nooit gelukkig? Of kunnen mensen met borderline niet zo denken?

  Reageer
  • Sil

   isa

   Ik heb hetzelfde pas meegemaakt. Niemand begrijpt me. Ik zou mijn ex vriend zo weer terugnemen, maar weet dat dat niet verstandig is. Ik voel me schuldig, heeft me echt een schuldgevoel aangepraat. Soms denk ik of ligt het toch aan mij. Zo was hij zo lief en attent en dat kon in ene keer omslaan. Dan zei hij dat ik geen respect had en dat tolereer ik niet van jou. Er werd altijd met de vinger naar mij gewezen , maar keek nooit naar zichzelf.
   Als er weer wat was , al wist ik zelf niet eens wat, zag ik hem 2 weken niet, we woonden gelukkig niet samen.
   Met mijn kids kon hij heel goed overweg , maar dat kon ook in ene keer omslaan als een van de kinderen vervelend was. Ik hou nog steeds van hem en mis hem ontzettend. In een goede bui was hij zo lief , voelde ik me als een prinses. Het is allemaal zo dubbel. Dus ik begrijp jou zo goed en heb met je te doen. Hij heeft mij nooit verteld dat hij borderline heeft , moest het achteraf van een ex van hem horen. Ik wil je heel veel sterkte wensen en je bent niet alleen. Ik ben continue bevestiging aan het zoeken, heb jij dat ook?

   Reageer
 • Sil

  Joey

  Het is moeilijk te zeggen wie het zwaarder heeft, de borderliner of de partner. Ik denk dat een relatie met een borderliner alleen geschikt is voor mensen met een niet al te druk leven en/of een niet al te groot sociaal leven. Ik heb het zelf ook meegemaakt, maar na twee jaar is de relatie hierdoor verbroken.

  Reageer
 • Sil

  Sanne

  Hoi,

  Ik heb zelf borderline en is sinds kort geconstateerd. Ik ben nu 20 jaar en heb er eigenlijk al wel lang last van. Ook ben ik bij verschillende psychologen en psychiaters geweest. Vorig jaar ben ik in een zwart gat terecht gekomen en wist ik niet meer hoe ik eruit moest komen. Ik ben weggelopen van mijn ouders en ben bij mijn vriend terecht gekomen, daar ben ik weer bij de psycholoog terecht gekomen. Die psycholoog heeft mij doorverwezen naar de psychiater. Hier werd ook nog is geconstateerd dat ik last heb van winterdepressie, en op dat moment had ik er nog een gewone depressie bovenop. Ik dacht alleen aan de dood en wou er niet meer zijn. Ik heb dan ook geprobeerd om er een eind aan te maken. Ook heb ik mezelf een aantal keer gekrast in mijn arm en in mijn heup. Ik kreeg hier medicijnen voor zoals sertraline en ceraquel (sorry weet niet goed hoe je het typt). Dit heeft mij een hoop geholpen samen met mijn therapieën. Ze wilden me toen ook op laten nemen omdat ze erg bang waren dat ik mijn zelfmoord pogingen ook door ging zetten. Inmiddels gaat het goed met mij en is het redelijk stabiel. Ik woon inmiddels ook weer bij mijn ouders thuis, en dat gaat goed. Tussen mijn vriend en mij gaat het met periodes goed. Ik denk heel zwart wit en hij vind het moeilijk om daar mee om te gaan. Ik heb ook nog is te horen gekregen dat ik een vorm heb van ADHD, en ben erg druk in mijn hoofd. Mijn vriend heeft ook een erge vorm van ADHD, dus dat maakt het er niet makkelijker op. Ondanks alles houden we veel van elkaar en blijven we het proberen. Mijn vriend is inmiddels ook in therapie en gaat op een agressiecursus omdat hij erg agressief kan zijn, ook tegenover mij. Ik zit nog steeds in therapie en heb nog een hele weg te gaan. Mijn grootste struikelblok is dat ik niet word begrepen door de mensen om mij heen, en dat ik veel moeite heb met sociale contacten. Vandaar dat ik mijn verhaal graag wil delen met mensen die hetzelfde ervaren en dan vooral de mensen van mijn leeftijd. Hoe ga jij ermee om? Waar heb jij veel van geleerd? Wat zijn jouw beperkingen door borderline en evt. andere dingen? Het zou mij erg helpen te weten dat ik niet de enige ben op 20-jarige leeftijd. Dit is lang niet heel mijn verhaal, er zijn nog en hoop andere dingen waar ik mee moet dealen en moeite mee heb. Er zijn ook een hoop dingen die ik heb meegemaakt en waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds moeite mee heb. Ik hoop ook dat andere mensen hier iets aan hebben, zodat ze ook weten dat ze niet 'gek' zijn! Er is altijd en overal een uitweg!

  Liefs Sanne.

  Reageer
  • Sil

   Arie

   Ook ik voel me niet begrepen door de mensen om me heen. Doordat ik ook dyslexie heb, schrijf ik liever niet want dan zien mensen mijn fouten. Dit heeft mij wel erg beperkt. Maar wilde even laten weten aan Sanne: je bent dus niet alleen.

   Reageer
 • Sil

  Bijendans

  Het zwart/wit denken is ook voor mij een steeds terugkerend probleem. Weet dat ik zo niet moet denken over mensen en hun gedrag, maar betrap mezelf elke keer, dat ik het zwart/wit denken toe pass, in situaties die me niet vertrouwd zijn. Hoop dat het ooit veranderd. Wens iedereen die zichzelf hierin herkent, het beste.

  Reageer
 • Sil

  Nick

  Dag,

  Leven met een borderliner zonder te weten dat die persoon aan deze 'kwaal' lijdt. Ik heb gezien wat dat voor de partner betekent. Die heeft geen eigen leven meer! Alles staat in teken van de borderliner. De rest is irrelevant. Geleidelijk aan gaat de partner kapot van binnen en van buiten. De partner probeert alles om het de borderliner naar de zin te maken. Dat lukt nooit! Wanhoop, liefde, frustratie, angst, spanning en zorgen vechten om de hoofdrol. Alles om de partner heen valt weg. Niets is meer belangrijk. Dat is het leven van de partner.

  In mijn ogen moet de partner kiezen voor zichzelf en zich losrukken van haar claim op hem/haar. Als God of de kerk kan helpen bij de behandeling van een borderliner dan is dat mooi, maar mag je van een atheïstische partner niet verwachten. Psychiatrische hulp, opvang, medicatie, inrichting. Een partner alleen moet inzien dat hij/zij niet alleen met deze problematiek kan dealen. Onmogelijk!
  I
  Nick

  Reageer
 • Sil

  Yzel

  En waarom zouden borderliners naar de kerk gaan, omdat dat de laatste hoop is. Trieste mensen die geloof op nr 1 hebben staan, totaal niks in hun leven bereikt, en dan via deze weg de mensen naar de kerk sturen.
  Ga die zieltjes ergens anders charteren.

  Reageer
 • Sil

  Sinned

  Borderliners zijn heel gevoelige mensen en heel afhankelijk. Ik heb zelf ook een persoonlijkheidsstoornis met borderline en afhankelijke trekken. Tijdens onze relatie van 18 jaar en onze zoon van 5 was er niets aan de hand maar toen zij de relatie verbrak en gelijk met iemand anders in huis ging wonen ontstond er bij mij ook borderline. Ik bleef achter haar aangaan. Alle grondvesten werden onder mij vandaan geveegd. Je vrouw, je zoon, je thuis. Tevens belande ik in de ziektewet en zie het leven tot op vandaag niet meer zitten. Zij kan niet praten en ik heb me te zeer aan haar vastgeklampt.

  Reageer
 • Sil

  Cindy

  Mijn vriend is extreem jaloers. Als er iemand naar me kijkt is hij boos op mij, ook al kijk ik niet naar anderen. Maar hij kijkt wel constant naar anderen! Het ene moment is hij superlief en een uur later of drie uren later is hij koud en harteloos en van de kleinste discussie word hij kwaad, zelfs als hij spelletjes speelt op PlayStation en hij verliest een spel dan wordt hij kwaad en slaat hij zichzelf of slaat hij een gat in de deur of in de tv enz. Soms kleineert hij me en ik moet opletten hoe ik me kleed enz. Kan iemand zeggen wat te doen?

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

51 - 1 =

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

borderline

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat is een hersenvliesontsteking?

Bekijk de video

Specials & Dossiers