Zoeken

Omgaan met een borderliner: leer je eigen grenzen stellen

Borderline persoonlijkheidsstoornissen bestaan in heel veel verschillende vormen en gradaties. Niet zelden brengt het weer andere stoornissen of gedragsproblemen met zich mee die ook weer aandacht vereisen. Bovendien is elk persoon anders. Maar, mensen die een borderlinepatiënt in de familie of vriendenkring hebben, zullen beamen dat de relatie lastig kan zijn. 

Mensen met borderline zien anderen vaak heel zwart-wit: of je bent geweldig, of ze hebben een hekel aan je. Als je geweldig bent, kun je worden overladen met aandacht en hulpvragen. En dan is het heel moeilijk om grenzen te stellen en aan te geven dat je niet elke dag gebeld wilt worden. Zeker als het iemand is om wie je veel geeft. Als je niet voldoende aandacht geeft, kan de borderliner zo teleurgesteld raken dat je plots volledig hebt afgedaan.

Heb je iemand in je naaste omgeving met borderline en herken je bovengenoemde problemen? Zo ja, heb je dat kunnen oplossen? Of heb je zelf borderline en vind je het moeilijk om met je omgeving om te gaan?

Reageren
Delen
Wist je dat?

Huiduitslag op been van kindDe huid van een pasgeboren baby kwetsbaarder is dan die van een volwassene? Dit komt doordat de talgkliertjes in de huid te weinig tal produceren om de tere babyhuid te hydrateren. Hierdoor kan de babyhuid gemakkelijk uitdrogen. De verwachting is dat op termijn één op de twee baby’s te maken krijgt met geïrriteerde plekjes op zijn of haar huid. Tips hoe je een babyhuid goed verzorgt? Lees dan het dossier Huidproblemen bij baby’s. 

Meer weten over boezemfibrilleren?

Kijk dan eens in het uitgebreide dossier over boezemfibrilleren. Je vindt er video’s, leest er over de behandeling van boezemfibrilleren, het risico op een beroerte en het belang van therapietrouw. Bovendien vind je er tips over leven met boezemfibrilleren.

Ga naar het dossier Boezemfibrilleren >>

Reacties

 • Sil

  Petraaatje

  Ik en mijn partner zijn nu 7 maanden samen. Ik hou ontiegelijk veel van haar, maar dan echt ontiegelijk veel. We lopen bij een psycholoog en die heeft vast gesteld dat mijn vriendin Borderline heeft. Ik merk aan mijzelf dat ze mij echt helemaal aan het kapot maken is. Ze geeft in mijn woning zoveel overlast dat ik op straat gezet kan worden. Ik ben er echt helemaal stuk van, dit gebeurde dus vanavond ook weer. En aan de politie heb je dus ook niks, maar mijn gevoel zegt ik hou van haar en wil haar ondanks haar naamplaatje Borderline niet aan de kant zetten.

  Reageer
 • Sil

  Joep

  Hoi, ik heb vanochtend vreselijk nieuws gehoord dat mijn zus zelfmoord wou plegen door middel van 30 slaappillen. Ze heeft borderline. Wat kunnen wij als nabestaanden doen? Kunnen wij als familie verplichten om haar op te laten nemen? Weet iemand dit? Liefs Joep

  Reageer
 • Sil

  gewonde-partner

  Sinds 4 jaar heb ik een relatie met een man en wij hebben onszelf geregistreerd als partners. Mijn partner heeft een zoontje die woont bij de ex-partner, met borderline. Wij zitten hierdoor in een relatiecrisis en ik ben bang dat we hier niet uit gaan komen. Het ene moment vraagt zij aandacht en het andere moment spant zij vanuit het niets weer een onzinnige rechtszaak aan, wat de afgelopen 3 jaar al onze financiële middelen erdoor heen heeft gejaagd. Mijn man werkt parttime voor de omgangsregeling en ik fulltime. De stress die dit met zicht meebracht heeft mij mijn kans om kinderen te krijgen via IVF gekost. Ik ben over de 40 en heb dus geen kans meer op kinderen. Ik ben op, heb net een burn-out achter de rug en verlies eind augustus mijn baan. Die ex blijft doorgaan. Ook bij het kind en zij kan door deze borderline het kind (onbewust) niet meer op de 1e plaats zetten. Hulpinstanties schieten ook niet op, maar ik kan gewoon niet meer. Wie kan mij als persoon helpen van het huilen en neerslachtige iedere dag weer. A.u.b. help mij!!!

  Reageer
  • Sil

   Indigo

   Ik begrijp u volkomen. Zit in hetzelfde geval en blij uw verhaal te lezen. Ik ook, ben de wanhoop nabij. Ge kunt u geen ergere lijdensweg voorstellen als je als mens met een borderliner moet handelen. De énige boodschap die ik u kan geven is uw vertrouwen stellen op God. Een hogere instantie bestaat er niet of je gaat er helemaal onderuit.

   Goed bedoeld en groetjes.

   Reageer
 • Sil

  Wareman

  Ik heb een collega met borderline. Dit resulteert keer op keer in ruzie. Het gebeurt, meestal als we weer 'vriendjes' zijn dat zij haar werk niet af maakt maar laat liggen voor mij. Als ik haar daar op aan probeer te spreken wijst ze onmiddellijk met haar vinger terug naar mij. Ik weet dat zij een borderliner is en probeer daar begrip voor te hebben. Maar ik voel me regelmatig door haar 'misbtuikt'. Wat is de beste manier om hier mee om te gaan zonder in ernstige ruzie te belanden?

  Reageer
 • Sil

  Bem

  Hallo,

  Sinds kort denk ik dat ik weet wat er "mis" is met mijn zus. Al sinds haar puberteit wist ik al dat er iets stoorde bij haar, maar ik kon het geen naam geven want ik wist niks van borderline af. Toen andere mensen naar mij toe kwamen dat ze dachten dat mijn zus borderline had ben ik het gaan opzoeken... En bijna alles klopt.
  In haar puberteit hebben mijn zus en ik geen goede band gehad. We deden niks samen, ze zag me niet staan. Als we ruzie hadden of een discussie, kon ze nooit normaal reageren. Als ik 1 ding zei werd ze gelijk boos en was alles altijd mijn schuld. Alles kon(kan) ze verdraaien richting mij. Ook heeft ze fases gehad: het ene moment was ze extreem gothic en opeens wilde ze skater zijn, daarna hield ze opeens van hardcore en schoor ze haar haren af. Ik kan zo nog wel even doorgaan hoe vaak zij veranderd is.
  Toen ik een half jaar wegging voor school begonnen we elkaar te missen. Toen ik terug kwam was ik haar perfecte lieve zusje. We gingen heel goed met elkaar om, en we zeiden vaak hoeveel we van elkaar hielden. Maar langer dan 2 dagen achter elkaar kon ik het niet volhouden want dan werd ik al "gek" van haar. Dit kon ik nooit aan haar uitleggen want ze zou me toch nooit begrijpen.
  Vorig jaar mei is ze getrouwd met een man waarmee ze toen 2/3 jaar een relatie had. Ze waren in verwachting van hun eerste kindje. Op dat moment was ze echt gelukkig, maar nu zijn ze niet meer bij elkaar en gaan ze scheiden. Dit gebeurde voor mij en de omgeving uit het niets. Ze zei dat ze het al langer zo voelde, zelfs voor de bruiloft, maar dat lijkt me zo onlogisch. Als iemand zijn mening geeft wordt ze boos en is het onze schuld. En daarom heeft ze bijna alle relaties verbroken, met haar (ex) man, met mij en mijn ouders. Ze heeft wel een nieuwe vriendengroep die elkaar blijkbaar wel volledig begrijpen.
  Ik ben gewoon radeloos wat ik moet doen. Ik heb dit al tegen haar gezegd, wat ik denk en voel. Maar ze gelooft het zelf niet, het is allemaal niet waar. Wat moet ik doen als ze zelf de hulp niet wilt zoeken? Al is het om er achter te komen of ze überhaupt borderline heeft. Al is het om structuur te krijgen in haar leven. Want het kan nooit normaal zijn bij mijn zus. Het is altijd het ene of het andere.

  Reageer
 • Sil

  Dirce

  Mijn naam is Dirce Ries, ik kom uit Finland. Mijn vriend Charles Morgan verliet me voor een ander meisje. Sindsdien is mijn leven gevuld met pijn, verdriet en een gebroken hart. Hij was mijn eerste liefde, door wie ik ontmaagd was. Ongeveer twee jaar geleden vertelde een vriend van mij, Philipper Claw, over de grote priester Kuvuki. Hij vertelde dat de priester mijn vriend binnen enkele dagen terug kan brengen. Ik lachte hem uit en zei dat ik niet geïnteresseerd was, maar vanwege mijn liefde voor Charles raadpleegde ik toch de priester.

  Tot mijn grote verrassing belde mijn vriend drie dagen later dat hij me mist en dat hij alles zo erg vindt. Ik kan het nog steeds niet geloven, omdat het te mooi is om waar te zijn.

  Reageer
 • Sil

  Yo

  Heel vroeg begon het al, veel aandacht vragen, geen grenzen kennen, altijd buikpijn, vreemd gedrag bij vriendinnen, vriendinnen bedreigen, liegen etc. Zomaar ruzie uitlokken om de gekste dingen, vooral als er aandacht naar mij uitging.
  Nu is ze 16 en oh wat is het moeilijk: ze heeft een relatie met een man van 30 ik ben hier erg tegen. Zij heeft zichzelf gesneden en beschuldigd mij van allerlei dingen die ik niet doe, weglopen, liegen, zwijgen. Vreselijk moeilijk maar hoe moeilijk het ook is te leven met haar, ik hou van haar en ga samen met haar in therapie. Ik weet dat ze ook heel erg lief kan zijn en hoop dat ze geholpen wordt.

  Reageer
 • Sil

  Aad48

  Mijn vrouw met denkelijk borderline gooit dingen van mij op de grond en dan wilt ze dat ik het opraap. Moet ik hieraan gehoor geven?

  Reageer
  • Sil

   Anna

   Hmmmm, ik zou hier geen gehoor aangeven, maar wel vriendelijk aangeven dat ze van jouw spullen af moet blijven. Ik heb zelf veel gehad aan het boek "Leven met een borderliner | Paul Mason, Randi Kreger & Randi Kreger". Ikzelf heb ook een relatie met iemand met bordeline en leer de laatste tijd vooral goed naar mijn eigen gedrag te kijken. Succes ermee.

   Reageer
 • Sil

  Leonie

  Een behandeling van de tandarts of mondhygienist met een speciale fluoridelak wil vaak ook helpen. Deze lak wordt op de tandhalzen gebracht en zorgt er zo voor dat de tandhalzen minder gevoelig worden voor koud/warm. Vraag het eens aan je tandarts/mondhygienist.

  Reageer
 • Sil

  Vanja

  ik heb nu zelf een plaatje als beugel maar ik krijg er ook gevoelige tanden van want nu hoef ik het nog maar 's nachts in maar als ik wat eet voel ik wel dat mijn tanden door die beugel gevoelig zijn geworden

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

56 + 4 =

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

borderline

Nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstaande aandoening!

Video van de week

Hoe Conny na 20 jaar toch nog succesvol haar menstruele migraine laat behandelen.

Bekijk de video

Specials & Dossiers