Zoeken

Omgaan met een borderliner: leer je eigen grenzen stellen

Borderline persoonlijkheidsstoornissen bestaan in heel veel verschillende vormen en gradaties. Niet zelden brengt het weer andere stoornissen of gedragsproblemen met zich mee die ook weer aandacht vereisen. Bovendien is elk persoon anders. Maar, mensen die een borderlinepatiënt in de familie of vriendenkring hebben, zullen beamen dat de relatie lastig kan zijn. 

Mensen met borderline zien anderen vaak heel zwart-wit: of je bent geweldig, of ze hebben een hekel aan je. Als je geweldig bent, kun je worden overladen met aandacht en hulpvragen. En dan is het heel moeilijk om grenzen te stellen en aan te geven dat je niet elke dag gebeld wilt worden. Zeker als het iemand is om wie je veel geeft. Als je niet voldoende aandacht geeft, kan de borderliner zo teleurgesteld raken dat je plots volledig hebt afgedaan.

Heb je iemand in je naaste omgeving met borderline en herken je bovengenoemde problemen? Zo ja, heb je dat kunnen oplossen? Of heb je zelf borderline en vind je het moeilijk om met je omgeving om te gaan?

Reageren
Delen
Heb je een paar kilootjes te veel?

En wil je afvallen, maar weet je niet hoe? Jane van Slingerland en Bea Pols, beide gewichtsconsulenten, begeleiden je hierbij! Wil je weten welk dieet bij jou past? En welke voedingsmiddelen je het best in de kast kan laten staan, achter slot en grendel? Stel dan jouw gratis dieetvragen aan hen in de vraag- en antwoordrubriek 'Gezond Afvallen'

Wist je dat?

Er verschillende soorten huidkanker zijn? Enkele voorbeelden hiervan zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. Wil jij weten wat de oorzaken van deze vormen van huidkanker zijn en hoe het behandeld wordt? Lees dan het dossier ‘huidkanker’.

Reacties

 • Sil

  Wareman

  Ik heb een collega met borderline. Dit resulteert keer op keer in ruzie. Het gebeurt, meestal als we weer 'vriendjes' zijn dat zij haar werk niet af maakt maar laat liggen voor mij. Als ik haar daar op aan probeer te spreken wijst ze onmiddellijk met haar vinger terug naar mij. Ik weet dat zij een borderliner is en probeer daar begrip voor te hebben. Maar ik voel me regelmatig door haar 'misbtuikt'. Wat is de beste manier om hier mee om te gaan zonder in ernstige ruzie te belanden?

  Reageer
 • Sil

  Bem

  Hallo,

  Sinds kort denk ik dat ik weet wat er "mis" is met mijn zus. Al sinds haar puberteit wist ik al dat er iets stoorde bij haar, maar ik kon het geen naam geven want ik wist niks van borderline af. Toen andere mensen naar mij toe kwamen dat ze dachten dat mijn zus borderline had ben ik het gaan opzoeken... En bijna alles klopt.
  In haar puberteit hebben mijn zus en ik geen goede band gehad. We deden niks samen, ze zag me niet staan. Als we ruzie hadden of een discussie, kon ze nooit normaal reageren. Als ik 1 ding zei werd ze gelijk boos en was alles altijd mijn schuld. Alles kon(kan) ze verdraaien richting mij. Ook heeft ze fases gehad: het ene moment was ze extreem gothic en opeens wilde ze skater zijn, daarna hield ze opeens van hardcore en schoor ze haar haren af. Ik kan zo nog wel even doorgaan hoe vaak zij veranderd is.
  Toen ik een half jaar wegging voor school begonnen we elkaar te missen. Toen ik terug kwam was ik haar perfecte lieve zusje. We gingen heel goed met elkaar om, en we zeiden vaak hoeveel we van elkaar hielden. Maar langer dan 2 dagen achter elkaar kon ik het niet volhouden want dan werd ik al "gek" van haar. Dit kon ik nooit aan haar uitleggen want ze zou me toch nooit begrijpen.
  Vorig jaar mei is ze getrouwd met een man waarmee ze toen 2/3 jaar een relatie had. Ze waren in verwachting van hun eerste kindje. Op dat moment was ze echt gelukkig, maar nu zijn ze niet meer bij elkaar en gaan ze scheiden. Dit gebeurde voor mij en de omgeving uit het niets. Ze zei dat ze het al langer zo voelde, zelfs voor de bruiloft, maar dat lijkt me zo onlogisch. Als iemand zijn mening geeft wordt ze boos en is het onze schuld. En daarom heeft ze bijna alle relaties verbroken, met haar (ex) man, met mij en mijn ouders. Ze heeft wel een nieuwe vriendengroep die elkaar blijkbaar wel volledig begrijpen.
  Ik ben gewoon radeloos wat ik moet doen. Ik heb dit al tegen haar gezegd, wat ik denk en voel. Maar ze gelooft het zelf niet, het is allemaal niet waar. Wat moet ik doen als ze zelf de hulp niet wilt zoeken? Al is het om er achter te komen of ze überhaupt borderline heeft. Al is het om structuur te krijgen in haar leven. Want het kan nooit normaal zijn bij mijn zus. Het is altijd het ene of het andere.

  Reageer
 • Sil

  Dirce

  Mijn naam is Dirce Ries, ik kom uit Finland. Mijn vriend Charles Morgan verliet me voor een ander meisje. Sindsdien is mijn leven gevuld met pijn, verdriet en een gebroken hart. Hij was mijn eerste liefde, door wie ik ontmaagd was. Ongeveer twee jaar geleden vertelde een vriend van mij, Philipper Claw, over de grote priester Kuvuki. Hij vertelde dat de priester mijn vriend binnen enkele dagen terug kan brengen. Ik lachte hem uit en zei dat ik niet geïnteresseerd was, maar vanwege mijn liefde voor Charles raadpleegde ik toch de priester.

  Tot mijn grote verrassing belde mijn vriend drie dagen later dat hij me mist en dat hij alles zo erg vindt. Ik kan het nog steeds niet geloven, omdat het te mooi is om waar te zijn.

  Reageer
 • Sil

  Yo

  Heel vroeg begon het al, veel aandacht vragen, geen grenzen kennen, altijd buikpijn, vreemd gedrag bij vriendinnen, vriendinnen bedreigen, liegen etc. Zomaar ruzie uitlokken om de gekste dingen, vooral als er aandacht naar mij uitging.
  Nu is ze 16 en oh wat is het moeilijk: ze heeft een relatie met een man van 30 ik ben hier erg tegen. Zij heeft zichzelf gesneden en beschuldigd mij van allerlei dingen die ik niet doe, weglopen, liegen, zwijgen. Vreselijk moeilijk maar hoe moeilijk het ook is te leven met haar, ik hou van haar en ga samen met haar in therapie. Ik weet dat ze ook heel erg lief kan zijn en hoop dat ze geholpen wordt.

  Reageer
 • Sil

  Aad48

  Mijn vrouw met denkelijk borderline gooit dingen van mij op de grond en dan wilt ze dat ik het opraap. Moet ik hieraan gehoor geven?

  Reageer
  • Sil

   Anna

   Hmmmm, ik zou hier geen gehoor aangeven, maar wel vriendelijk aangeven dat ze van jouw spullen af moet blijven. Ik heb zelf veel gehad aan het boek "Leven met een borderliner | Paul Mason, Randi Kreger & Randi Kreger". Ikzelf heb ook een relatie met iemand met bordeline en leer de laatste tijd vooral goed naar mijn eigen gedrag te kijken. Succes ermee.

   Reageer
 • Sil

  Leonie

  Een behandeling van de tandarts of mondhygienist met een speciale fluoridelak wil vaak ook helpen. Deze lak wordt op de tandhalzen gebracht en zorgt er zo voor dat de tandhalzen minder gevoelig worden voor koud/warm. Vraag het eens aan je tandarts/mondhygienist.

  Reageer
 • Sil

  Vanja

  ik heb nu zelf een plaatje als beugel maar ik krijg er ook gevoelige tanden van want nu hoef ik het nog maar 's nachts in maar als ik wat eet voel ik wel dat mijn tanden door die beugel gevoelig zijn geworden

  Reageer
 • Sil

  Wendy

  Dit verhaal klinkt mij bekend in de oren. Met dat verschil, dat ik er pas naderhand pijn van heb. Eet ik nu bijvoorbeeld een ijscoupe leeg, dan heb ik twee minuten erna zo'n pijn, dat het lijkt of mijn kiezen knappen. Die pijn houdt ongeveer twee minuten aan, en zwakt dan af. Met warm eten heb ik het niet zo erg, maar owee als ik bij mijn warme maaltijd iets kouds drink.Ik heb al vanalles geprobeerd, maar niets helpt. Ik weet het vantevoren, maar ijs is iets wat ik zo graag eet, dat ik het toch niet kan laten...

  Reageer
 • Sil

  Anoniem

  Ook ik heb last van gevoelige tanden.
  Ik heb van mijn tandarts "Elmex Medical" voorgeschreven gekregen. Dit is een gel die je er een keer per week op moet smeren, laten intrekken en uitspugen/niet spoelen. Als je dit regelmatig doet merk je wel verschil maar echt over gaat het niet

  Reageer
 • Sil

  annika

  Ik sta met hetzelfde probleem in het forum. Ik heb nu enkele malen bij de mondhygiëniste een laserbehandeling gehad.
  Dit zou na één of twee keer moeten helpen. Met de laser worden als het ware kanaaltjes dichtgebrand. Bij de meeste mensen is dit pijnloos,
  en zij zijn snel zonder klachten.
  Dus het is zeker de moeite van het proberen waard. Ik bleek helaas een uitzonderlijk moeilijke patiënt met erg heftige klachten. Maar zelfs
  bij mij heeft het laseren inmiddels voor de helft geholpen. Voor de rest ben ik nu 2x behandeld met 'gluma' (zo heet het geloof ik.) Dit heeft miraculeus geholpen. Voor minder ernstige klachten kun je ook
  enkele malen per jaar vragen om een ec40 behandeling vragen. Dat is spul dat in het glazuur trekt. Dit gaat langzamerhand
  steeds beter werken. Ook is sealen mogelijk.
  Dat is wat de tandarts bij kinderen doet, een beschermlaagje dat over de tanden komt te liggen.Mijn mondhygiëniste vertelde dat ze ook een tandarts kent die kleine vullinkjes legt over de pijnlijke tandhalzen. Wel hangen vaak fikse prijskaartjes aan en mijn verzekering vergoedde niets.
  Maar ik heb het er dubbel en dwars voor over gehad.
  Zo zie je Jeroen (en alle anderen): er is nog hoop!
  Groetjes van Annika

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

74 + 6 =

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

Borderline

Nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstaande aandoening!

Video van de week

Hoe voorkom je huidkanker? (video 5 van 5)

Bekijk de video

Specials & Dossiers