Zoeken

Omgaan met een borderliner: leer je eigen grenzen stellen

Borderline persoonlijkheidsstoornissen bestaan in heel veel verschillende vormen en gradaties. Niet zelden brengt het weer andere stoornissen of gedragsproblemen met zich mee die ook weer aandacht vereisen. Bovendien is elk persoon anders. Maar, mensen die een borderlinepatiënt in de familie of vriendenkring hebben, zullen beamen dat de relatie lastig kan zijn. 

Mensen met borderline zien anderen vaak heel zwart-wit: of je bent geweldig, of ze hebben een hekel aan je. Als je geweldig bent, kun je worden overladen met aandacht en hulpvragen. En dan is het heel moeilijk om grenzen te stellen en aan te geven dat je niet elke dag gebeld wilt worden. Zeker als het iemand is om wie je veel geeft. Als je niet voldoende aandacht geeft, kan de borderliner zo teleurgesteld raken dat je plots volledig hebt afgedaan.

Heb je iemand in je naaste omgeving met borderline en herken je bovengenoemde problemen? Zo ja, heb je dat kunnen oplossen? Of heb je zelf borderline en vind je het moeilijk om met je omgeving om te gaan?

Reageren
Delen
Wist je dat?

Zwangere buikHet hCG-hormoon en de verhoogde concentratie progesteron ervoor zorgen dat  zwangere vrouwen zich in de eerste drie maanden ontzettend moe kunnen voelen? Het advies luidt in de meeste gevallen: gewoon aan toegeven. Een middagdutje doet soms wonderen. Meer weten over de ongemakken tijdens een zwangerschap en hoe je daarmee om kunt gaan? En hoe de foetus zich ontwikkelt in de baarmoeder? Lees dan het dossier Zwangerschap

Wist je dat?

Seksueel actieve vrouwen vaker last hebben van vaginale ongemakken? Geslachtsgemeenschap heeft invloed op het vaginale milieu van een vrouw. Bij sommige vrouwen herstelt deze maar langzaam en zij krijgen de dag na de gemeenschap last van een onaangenaam geurende vagina. Meer lezen over dit onderwerp? Ga dan naar het dossier Vaginale klachten voor uitgebreide informatie en tips.

Reacties

 • Sil

  Nick

  Dag,

  Leven met een borderliner zonder te weten dat die persoon aan deze 'kwaal' lijdt. Ik heb gezien wat dat voor de partner betekent. Die heeft geen eigen leven meer! Alles staat in teken van de borderliner. De rest is irrelevant. Geleidelijk aan gaat de partner kapot van binnen en van buiten. De partner probeert alles om het de borderliner naar de zin te maken. Dat lukt nooit! Wanhoop, liefde, frustratie, angst, spanning en zorgen vechten om de hoofdrol. Alles om de partner heen valt weg. Niets is meer belangrijk. Dat is het leven van de partner.

  In mijn ogen moet de partner kiezen voor zichzelf en zich losrukken van haar claim op hem/haar. Als God of de kerk kan helpen bij de behandeling van een borderliner dan is dat mooi, maar mag je van een atheĆÆstische partner niet verwachten. Psychiatrische hulp, opvang, medicatie, inrichting. Een partner alleen moet inzien dat hij/zij niet alleen met deze problematiek kan dealen. Onmogelijk!
  I
  Nick

  Reageer
 • Sil

  Yzel

  En waarom zouden borderliners naar de kerk gaan, omdat dat de laatste hoop is. Trieste mensen die geloof op nr 1 hebben staan, totaal niks in hun leven bereikt, en dan via deze weg de mensen naar de kerk sturen.
  Ga die zieltjes ergens anders charteren.

  Reageer
 • Sil

  Sinned

  Borderliners zijn heel gevoelige mensen en heel afhankelijk. Ik heb zelf ook een persoonlijkheidsstoornis met borderline en afhankelijke trekken. Tijdens onze relatie van 18 jaar en onze zoon van 5 was er niets aan de hand maar toen zij de relatie verbrak en gelijk met iemand anders in huis ging wonen ontstond er bij mij ook borderline. Ik bleef achter haar aangaan. Alle grondvesten werden onder mij vandaan geveegd. Je vrouw, je zoon, je thuis. Tevens belande ik in de ziektewet en zie het leven tot op vandaag niet meer zitten. Zij kan niet praten en ik heb me te zeer aan haar vastgeklampt.

  Reageer
 • Sil

  Cindy

  Mijn vriend is extreem jaloers. Als er iemand naar me kijkt is hij boos op mij, ook al kijk ik niet naar anderen. Maar hij kijkt wel constant naar anderen! Het ene moment is hij superlief en een uur later of drie uren later is hij koud en harteloos en van de kleinste discussie word hij kwaad, zelfs als hij spelletjes speelt op PlayStation en hij verliest een spel dan wordt hij kwaad en slaat hij zichzelf of slaat hij een gat in de deur of in de tv enz. Soms kleineert hij me en ik moet opletten hoe ik me kleed enz. Kan iemand zeggen wat te doen?

  Reageer
 • Sil

  Patricia

  Mijn ex-vriend heeft borderline en heeft me 2 keer mishandeld met ernstige letsels. Verder stalkt hij mij en mijn ouders al dagenlang. Ook in de nacht, en bedreigd met verschillende dingen als de dood. Heb er een aangifte tegen lopen maar de politie doet er niet veel aan. Zulke mensen horen in een isoleercel.

  Reageer
 • Sil

  Flor

  Ik heb iemand met borderliner gekend. Zij heeft beide armen met een mes gesneden. En dat allemaal omdat zij zich alleen voelt en zonder liefde. Ik ben zelf gelovig en ik heb met haar gepraat om de kerk te bezoeken. En dat zij in God moet geloven en zijn help vragen. Ik heb haar ook verteld dat God haar met liefde kunt voelen. We hebben lang met elkaar gepraat en gelachen. Na een tijdje heeft zij mij verteld dat zij naar de kerk gaat en het gaat goed met haar nu. Ik heb haar verteld om in contact te blijven met mensen van de kerk en dat zij naar de jeugd van de kerk moest gaan.

  Reageer
  • Sil

   Fee

   Dat zal wel helpen ja, om naar de kerk te gaan. Een borderliner heeft al last van psychotische verschijnselen. Om zo iemand iets wijs te maken kan de zaak verergeren.

   Reageer
 • Sil

  Ro

  Hallo,
  Ik ben erachter gekomen dat mijn ex borderline heeft. Ik had het achteraf allang kunnen weten, maar liefde maakt blind. Ik wilde hem elke keer helpen als hij er niet meer wilde zijn. Er waren ook momenten dat hij heel erg lief was. De momenten dat hij dat absoluut niet was, vergat ik daardoor. Op den duur werd het steeds erger en begon hij me steeds meer te claimen. Ik heb onze relatie verbroken en hij heeft de nodige dreigingen uitgesproken richting mij. Hij heeft gedreigd richting mij en gedreigd zichzelf iets aan te doen, dit vele malen. Ik had besloten hem te negeren en ben ook de hele zomer weg geweest. Nu kom ik terug en krijg ik meteen alles weer over me heen. Hij stookt, bedriegt en liegt tussen vriendinnen en mij (Hij zoekt contact met vriendinnen, gelukkig weten deze van de situatie af). Hij begint weer met dreigen. Hij weet altijd precies waar ik ben en hij maakt me bang. Ik heb nu een leuke andere jongen leren kennen, toen ik daar op bezoek was wist eigenlijk niemand dat, uit bescherming voor mezelf en hem. Toch kreeg ik van hem een dreigend berichtje met dat hij wel wist waar ik was en dat hij me zag. Een dag later stuurt hij dat hij me snapt en dat het hem spijt. Het probleem is alleen dat het altijd zo gaat. Ik weet echt niet wat ik moet doen, hij erkent dat hij een probleem heeft. Hij wilt er alleen niks aan doen omdat hij het zelf allemaal wel denkt te kunnen. Dus hem vertellen hulp te zoeken helpt niet. Heeft iemand tips? Moet ik hem negeren of moet ik het accepteren en het elke keer maar proberen te sussen?
  Groetjes.

  Reageer
  • Sil

   Yola

   Ik ben net gestopt met een man die duidelijk een borderliner is met een alcohol probleem. Ik ken hem pas 2 maanden en het was al 2 x uit geweest in die 2 maanden. Ik ben 60 jr. En heb al veel meegemaakt, maar deze ervaring is zo intens en verwarrend. Ik werd bijna geestelijk en lichamelijk uitgewoond door hem. Je wordt de hemel in geprezen en iets later trapt hij op je ziel. Hij bezit alle kenmerken van een BPS persoon. Overmoedig blij zijn, kort lontje, (te) charmant, te lief soms, geen vrienden of vriendinnen, kinderachtig blij, wil alles kopen wat hij ziet, niet met geld om kunnen gaan, beslag leggen op mij, me weghouden bij mijn vrienden, hij wilde alles maar echt alles samen doen, ik moest maar stoppen met piano spelen, slecht praten over zijn familie, aan alle mannen deugt niets volgens hem, mensen zwart maken. Als hij drinkt kent hij geen grenzen, iedereen is tegen hem denkt hij, moeilijke jeugd gehad, 1e vrouw behandelde hem slecht- was zelf een kind van de rekening, 2e vrouw- 15 jaar mee samen geweest maar het was al 20 x uit geweest en ook weer aan gekomen, nooit sorry zeggen als het zijn fout was, ik kan lang doorgaan. Hij probeerde mijn leven over te nemen, zodat ik afhankelijk werd van hem. Bps personen kruipen onder je huid als ze de kans krijgen om jouw leven over te nemen lijkt het wel. Mijn neefje, die psycholoog is, zei: "tante, yo laat hem nooit meer toe in je leven, want dan heb je geen leven meer". Misschien zullen er mensen zijn die wel met BPS personen kunnen wonen, maar ik niet! Ik ga nu eerst heel goed voor mezelf zorgen.

   Reageer
  • Sil

   Yola

   Neem afstand en ga door met je nieuwe vriend, omgang met een borderliner is dan misschien niet saai, maar ze eten je op.

   Reageer
 • Sil

  Tinatje

  Ik ben verliefd op hem, maar ik weet het niet meer zolang hij borderline heeft. Ik heb zelf tegen hem gezegd dat hij bordeline heeft. Ik wil niet met hem doorgaan, maar is echt zo moeilijk om met hem te stoppen. Ik heb hem tijd gegeven om hulp te vragen bij 1 therapeut. Ik weet niet meer hoe ik hiermee moet omgaan. Aan de ene kant ben ik blij met hem, maar aan de andere kant ben ik bang en teleurgesteld.

  Reageer
  • Sil

   Yola

   Een borderliner neemt je leven over, hoe erg hou je van je eigen leven?

   Reageer
 • Sil

  Araonna

  Mij zus heeft borderline, helaas is het pas op latere leeftijd ontdekt. Ik heb me altijd erg om haar bekommerd en haar geholpen. Helaas werd ik hier zo erg in meegezogen dat ik er zelf aan onderdoor ben gegaan. Nu heb ik afstand genomen, maar er is geen dag die voorbij gaat dat ik me hier niet schuldig over voel.

  Reageer
  • Sil

   Flor

   Hallo Araonna. Ik wil je aanraden om je zus niet alleen te laten. Zij kan daardoor slechter worden. Misschien voelt zij zich alleen en zonder liefde. Daarom wil ik dat je haar uitnodigt om naar de kerk te gaan. Bezoek een evangelisch kerk of een pinksterkerk waar ze de bijbel uitleggen. Bezoek geen katholieke kerk omdat ze daar bijna niks van de bijbel uitleggen. Ik hoop dat het goed met jou en je zus zal gaan. Ik wens je een fijne dag.

   Reageer
 • Sil

  Petraaatje

  Ik en mijn partner zijn nu 7 maanden samen. Ik hou ontiegelijk veel van haar, maar dan echt ontiegelijk veel. We lopen bij een psycholoog en die heeft vast gesteld dat mijn vriendin Borderline heeft. Ik merk aan mijzelf dat ze mij echt helemaal aan het kapot maken is. Ze geeft in mijn woning zoveel overlast dat ik op straat gezet kan worden. Ik ben er echt helemaal stuk van, dit gebeurde dus vanavond ook weer. En aan de politie heb je dus ook niks, maar mijn gevoel zegt ik hou van haar en wil haar ondanks haar naamplaatje Borderline niet aan de kant zetten.

  Reageer
  • Sil

   Godsgift

   Hallo, ik zit een beetje in een vergelijkbare situatie. Keertje samen praten?

   Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

73 - 3 =

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

borderline

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe vraag je een second opinion aan?

Bekijk de video

Specials & Dossiers