Zoeken

Omgaan met een borderliner: leer je eigen grenzen stellen

Borderline persoonlijkheidsstoornissen bestaan in heel veel verschillende vormen en gradaties. Niet zelden brengt het weer andere stoornissen of gedragsproblemen met zich mee die ook weer aandacht vereisen. Bovendien is elk persoon anders. Maar, mensen die een borderlinepatiënt in de familie of vriendenkring hebben, zullen beamen dat de relatie lastig kan zijn. 

Mensen met borderline zien anderen vaak heel zwart-wit: of je bent geweldig, of ze hebben een hekel aan je. Als je geweldig bent, kun je worden overladen met aandacht en hulpvragen. En dan is het heel moeilijk om grenzen te stellen en aan te geven dat je niet elke dag gebeld wilt worden. Zeker als het iemand is om wie je veel geeft. Als je niet voldoende aandacht geeft, kan de borderliner zo teleurgesteld raken dat je plots volledig hebt afgedaan.

Heb je iemand in je naaste omgeving met borderline en herken je bovengenoemde problemen? Zo ja, heb je dat kunnen oplossen? Of heb je zelf borderline en vind je het moeilijk om met je omgeving om te gaan?

Reageren
Delen

Reacties

 • Sil

  Onbekend

  Wat als je borderline is ontstaan door toedoen van je eigen ouders door middel van emotionele, geestelijke en lichamelijke mishandelingen en chantage in je jeugd, zij jou verloochenen, je hele leven naar de klote willen maken en daarna ook hetzelfde proberen te doen bij hun eigen kleinzoon van bijna 17 maanden, mijn zoontje dus. Ben alleenstaande moeder en ik wil het liefste alleen maar een leuke familie bij elkaar krijgen. Na haast 14 maanden geen contact willen ze me nu voor stalker uitmaken omdat ze me ook het contact met mijn nichtje van acht willen afpakken wat ik voorheen had met haar, die door hen opgevoed wordt al jaren, toen ik namelijk daar wel op en af welkom was in al die jaren.

  Maar heb besloten dat ik niet meer in hun spelletjes mee wil gaan en daarna een stamp heb gekregen nadat ze me gechanteerd hebben om de pleegzorg rond te krijgen over mijn nichtje. Ze hebben gewoon gebruik gemaakt van mijn zwakte om weer een normale familie te krijgen en nu deze ellende dat ik mijn nichtje dus niet meer te zien krijg. Ik weet niet meer wat ik moet doen want tja ik ben de borderliner die ontstaan is door hun toedoen en ook alleen maar opspeelt door hun toedoen of mogelijk in relaties, maar daarom ben ik dan ook alleenstaande moeder. Mijn ouders hebben mijn leven kapot gemaakt en zouden dat ook altijd blijven doen blijkbaar, maar hoe kom ik ooit van de gedachte af om los van hun verder te kunnen leven, aangezien ik hier niet voor gekozen heb en er eigenlijk wel onder te lijden heb en nog steeds na al die jaren, ben nu bijna 32 dus.

  Reageer
 • Sil

  Mieke

  Heel herkenbare situaties die ik hier lees. Ik en mijn vriend, die ook borderline heeft, zijn nu bijna twee jaar samen waarin vele ruzies helaas.

  Ik lees hier niet hoe je op die woede en gedragsveranderingen het beste reageert. Je moet grenzen hebben en sterk in je schoenen staan dat begrijp ik wel, maar ik heb het wel moeilijk met zijn vernederingen en zijn verslaving van drugs en porno. Als ik daar iets over zeg ben ik een jaloers wijf et cetera.. Al ben ik heel open minded en begripvol. Maar dat is een van zijn uitspattingen.

  We wonen niet samen, hebben een LAT-relatie. Hij weet nog steeds niet goed wat hij wil, hij woont ook nog thuis en zijn ouders hebben het ook niet makkelijk met zijn gedrag, maar hij is een moederskind. Al zou hij normaal een volwassen man van 32 moeten zijn, is hij dat nog steeds niet. En toch hou ik van hem. Ik zou alleen willen weten hoe ik het best zou moeten omgaan met hem, waardoor hij zich begrepen zou voelen en ik hem ook beter zou begrijpen.

  Ik voel zo mijn energie eruit gaan en wil er wel voor gaan. Goede raad is zeker welkom.

  Reageer
 • Sil

  Gag

  Het verhaal is nogal kort door de bocht. Borderline gaat niet alleen om het probleem dat je je niet of moeilijk kan binden/moeilijkheden in relaties met anderen.

  Reageer
 • Sil

  SAM

  Ik heb zelf borderline en ik ben me ook heel bewust van mezelf de laatste tijd. Ik heb heel erg last van een soort twee personen in mijn lichaam. Eentje die precies weet wat ik wil en wat goed voor me is, en eentje die mijn hele leven verpest. Ik word er compleet gek van, want op het moment dat de emoties heel heftig worden, heb ik mezelf niet meer in de hand en stoot ik iedereen van me af. Ik ben blij dat mijn ouders mij niet anders kennen dan op deze manier, dus bij mijn ouders heb ik er niet zoveel problemen mee.

  Mijn borderline is naar buiten gekomen toen ik samen ging wonen met mijn vriend. Ik wist al heel mijn leven dat ik anders was/ben dan anderen, maar ik had nooit verwacht dat het zo erg was. Mijn vriend en ik hebben dus ook vaak problemen, omdat hij er slecht mee om kan gaan. Ik heb elke keer goeie plannen en ideeën voor het leven, en dan na een tijdje versloft alles en verpest ik weer mijn hele leven. Ik baal hier enorm van. Nu logeer ik dus ook alweer anderhalve week bij mijn ouders omdat mijn vriend het een soort van heeft uit gemaakt. Ik wil dat echt niet, ik hou van hem, en ik ben bereid alles voor hem te doen. We gaan morgenavond praten, heeft iemand tips voor mij? Hoe kan ik het beste met hem praten? Hoe kan ik mijn plannen volhouden? Help me alsjeblieft..

  Reageer
  • Sil

   Martijn

   Hoi, ik las je bericht en mijn vrouw van wie ik zielsveel houd heeft hetzelfde probleem. Ik heb me in het onderwerp verdiept en heb nu veel meer begrip voor haar, we hebben duidelijke afspraken en ik leer nu aardig herkennen wanneer ik met haar andere kant te maken heb. Mijn advies voor jullie, wees duidelijk naar elkaar en onderschat niet de ernst van de symptomen. Wij hebben bijvoorbeeld een bepaalde foto die ze omdraait als ze een "bui" heeft en dan laat ik haar even gaan. Er zijn goede boeken over het onderwerp, ook voor mensen die leven met iemand met borderline.

   Reageer
 • Sil

  Shithappens

  Sinds de zomer van 2014 heb ik de diagnose borderline met een aantal andere diagnoses waaronder depressie, PTSS. Altijd wist ik dat ik anders was dan anderen. Ik ben 36 en mijn leven ging nooit over rozen, altijd met de hakken over de sloot en het onjuiste opzoeken.

  Sinds mijn diagnose heb ik de VERS-training gedaan en hier heb ik veel aan gehad. Tot vandaag de dag gebruik ik de handvatten en heb ik er baat bij. Tegenovergestelde van de meeste Borderliners weet ik heel goed wat ik wil, vind, kan en heb ik respect, liefde, empathie voor mijn naasten. Sinds een jaar heb ik een relatie. Valt niet altijd mee omdat ik wel weer duidelijkheid nodig heb, ruzie onnodig vind en de dingen juist altijd ellenlang wil uitspreken, waardoor je vaak weer ruzie kan gaan krijgen. Onrecht kan ik niet verkroppen en hier kan ik beslist in doordraven om het recht te krijgen. Anders reageer ik dat vooral op mezelf af door automutilatie. Terug trekken in mijn eigen leventje, boos zijn op de hele wereld en mijzelf ervoor straffen.

  Niet alle Borderliners zijn egoïstisch, achterbaks, bekrompen, manipulerend, negatief en genietend van hun zelfmedelijden. Zolang je als borderliner je best doet om te genieten van de goede dingen in je leven, hulp durft te vragen en te accepteren, dankbaar kan en mag zijn voor de leuke, mooie en liefdevolle dingen, valt het leven als borderliner best mee. Mensen die je "netwerk" vormen kunnen daarin een grote steun zijn.

  Reageer
 • Sil

  Timho

  Volgens mij heeft mijn vriendin borderline alleen wil zij daar niets over horen. Uiteraard heb ik daar moeite mee en weet ik mij af en toe geen raad meer. Wij zijn al acht jaar samen met een dochter van vier dus dit maakt het extra moeilijk om de relatie te verbreken. Ze denkt nu ook weer dat ik een minnares heb en zij zit nu weer boos te zijn in haar eigen huis en sms't me de meest vreselijke dingen. Ook mag ik mijn kind niet zien. Heeft iemand nog advies?

  Reageer
 • Sil

  Nathalie

  Kies voor jezelf! Anders walsen ze over jou heen. Alles draait om hun problemen, die jij mag oplossen want het is allemaal jouw schuld. Ze zijn jaloers als jij meer geld en meer vrienden hebt (daar hebben ze zelf een gebrek aan). Ik ongelukkig, dan jij ook ongelukkig, zo denken ze. Ze vinden zichzelf heel zielig omdat ze vroeger van alles hebben meegemaakt, maar ik vind dat geen reden om jezelf dan maar de rest van je leven als slachtoffer te gedragen. Iedereen maakt dingen mee, maar het is de manier hoe je daarmee omgaat. Borderliners kwijnen dan meteen weg in zelfmedelijden. In plaats van positief te zijn en zichzelf weer overeind helpen. Ik erger me hier zo aan! Sta op en maak wat van je leven!

  Reageer
  • Sil

   Bas98

   Wat ben jij voor een figuur zeg, als het je zo irriteert reageer dan gewoon lekker niet, ga een ander vervelen met je onzin.

   Reageer
   • Sil

    Nathalie

    Ik reageer juist omdat mensen zichzelf moeten beschermen tegen borderliners. Borderliners denken altijd maar anderen te kunnen gebruiken en al hun probleempjes op anderen te kunnen afschuiven, Maar die anderen gaan daar kapot aan! Moeten mensen zichzelf maar laten kapotmaken omdat een borderliner een probleempje met zichzelf heeft? Dacht het niet!

    Jouw reactie is trouwens typerend voor borderliners. Die kunnen niet tegen de waarheid.

    Reageer
    • Sil

     Lofje

     Je zegt het hard Nathalie, maar je hebt wel gelijk. Een borderliner is een mens, waar ook veel goede kanten aan zitten. Ikzelf heb nu een huwelijk van 18 jaar achter me wat voor de derde keer op springen staat. Ik kan niet zomaar stoppen omdat er dan veel kapot gaat, ook voor mijn kids. Ik heb wel geleerd goed voor mezelf te zorgen, alleen als de kids in het gedrang komen is dit wel eens lastig. Ik zeg wel dat ik heel goed begrijp dat relaties stukgaan en verwacht niet dat een borderliner zijn/haar problemen zomaar oplost. Ze kunnen dat eenvoudig zomaar niet, wel helaas trouwens. Weet wat je wilt als je een relatie aangaat of een relatie aan wilt houden.

     Reageer
 • Sil

  Anne

  Kan een partner er ook voor zorgen dat een borderliner wordt opgenomen?

  Reageer
 • Sil

  Bintje

  Eens een borderliner aanvaardt wat hij heeft en aan zijn minpunten werkt, dan kan hij normaal functioneren als gezin, als iemand die werkt, noem maar op. Kijk niet alleen naar de minpunten van een borderliner, maar ook naar hun pluspunten. Er zou meer belangstelling moeten zijn voor die mensen, meer hulp. Ik heb borderline en ik ben iemand met veel liefde, respect en eerlijkheid in zich, wat je van veel mensen niet meer kunt zeggen tegenwoordig.

  Reageer
 • Sil

  Maniac92

  Hieronder mijn verhaal, ik denk dat ik borderline heb en wil heel graag reacties.

  Ik heb graag de controle over dingen. Het liefst wil ik precies weten wat er in mijn vriend omgaat, met wie hij appt, waar hij is wat hij doet. Soms lopen ruzies zo ver uit de hand dat ik niet meer weet wat ik met mezelf aan moet. Dan loop ik hysterisch te huilen en te schreeuwen. Op een gegeven moment voel ik me dan zo alleen dat ik het leven echt niet zie zitten. Als ik me na zo'n ruzie weer beter voel kan ik gewoon weer genieten van het leven en heb ik spijt van wat ik dan gedaan heb.

  Van alcohol heb ik nooit gehouden, maar van softdrugs of medicijnen ben ik nooit bang geweest om te proberen. Ook merk ik dat ik gokken erg leuk vind en dat dat best een verslaving zou kunnen worden. Een kenmerk van borderline is een afwezige indruk. Dat is precies wat ik heb. Ik kan soms ergens naar staren en de hele wereld vergeten. Ik kan heb moeite om contacten te onderhouden. Als ik erachter kom dat mijn vriend een biertje meer op heeft dan hij mij verteld heeft kan ik helemaal flippen en vertrouw ik hem niet.

  Het ergst vind ik nog dat ik bij mijn ouders en mijn zus een toneelstuk opvoer. Ik heb het idee dat ze me niet echt kennen. Dit vind ik jammer want ik houd van ze en wil dat ze weten wat ik heb. Ik wil ze niet opzadelen met mijn ziekte, ze niet bang maken met mijn littekens.

  Reageer
  • Sil

   Bintje

   Ikzelf heb borderline, ben 23 jaar gehuwd geweest, heb 2 dochters. Dat borderliners geen respect hebben klopt niet. Ik kan moeilijk overweg met mensen die dat niet hebben, maar het is iets dat jammer genoeg bestaat in het leven en dat heb ik moeten leren aanvaarden. Niet iedereen kan zijn zoals ik ben, ik als borderliner hou van eerlijkheid, respect en liefde voor mijn familie en vrienden. Ik leefde vroeger meer voor anderen of voor mezelf, nu heb ik mijn minpunten leren aanvaarden, daar werk ik aan iedere dag nog. Je kan functioneren in een gezin, op het werk als je aan je minpunten werkt, en sta ook eens stil wat borderliners hebben aan pluspunten: ze zijn verstandig, lief, creatief enzovoorts. Ik ben bijna medicijnvrij en ik sport veel en ik zie veel positiefs in het leven. Verander jouw stijl van leven, jouw gedrag, jouw denkpatroon, leef gezond en geniet en denk na voor je iets zegt. Veel minpunten van een borderliner kunnen veranderen in pluspunten als je er stil bij staat en er echt aan wil werken. Waar een wil is is een weg.

   Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

47 + 3 =

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

borderline

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Medicijnen moeten je beter maken. Niet slechter.

Bekijk de video

Specials & Dossiers