Zoeken

Omgaan met een borderliner: leer je eigen grenzen stellen

Borderline persoonlijkheidsstoornissen bestaan in heel veel verschillende vormen en gradaties. Niet zelden brengt het weer andere stoornissen of gedragsproblemen met zich mee die ook weer aandacht vereisen. Bovendien is elk persoon anders. Maar, mensen die een borderlinepatiënt in de familie of vriendenkring hebben, zullen beamen dat de relatie lastig kan zijn. 

Mensen met borderline zien anderen vaak heel zwart-wit: of je bent geweldig, of ze hebben een hekel aan je. Als je geweldig bent, kun je worden overladen met aandacht en hulpvragen. En dan is het heel moeilijk om grenzen te stellen en aan te geven dat je niet elke dag gebeld wilt worden. Zeker als het iemand is om wie je veel geeft. Als je niet voldoende aandacht geeft, kan de borderliner zo teleurgesteld raken dat je plots volledig hebt afgedaan.

Heb je iemand in je naaste omgeving met borderline en herken je bovengenoemde problemen? Zo ja, heb je dat kunnen oplossen? Of heb je zelf borderline en vind je het moeilijk om met je omgeving om te gaan?

Reageren
Delen

Reacties

 • Sil

  SAM

  Ik heb zelf borderline en ik ben me ook heel bewust van mezelf de laatste tijd. Ik heb heel erg last van een soort twee personen in mijn lichaam. Eentje die precies weet wat ik wil en wat goed voor me is, en eentje die mijn hele leven verpest. Ik word er compleet gek van, want op het moment dat de emoties heel heftig worden, heb ik mezelf niet meer in de hand en stoot ik iedereen van me af. Ik ben blij dat mijn ouders mij niet anders kennen dan op deze manier, dus bij mijn ouders heb ik er niet zoveel problemen mee.

  Mijn borderline is naar buiten gekomen toen ik samen ging wonen met mijn vriend. Ik wist al heel mijn leven dat ik anders was/ben dan anderen, maar ik had nooit verwacht dat het zo erg was. Mijn vriend en ik hebben dus ook vaak problemen, omdat hij er slecht mee om kan gaan. Ik heb elke keer goeie plannen en ideeën voor het leven, en dan na een tijdje versloft alles en verpest ik weer mijn hele leven. Ik baal hier enorm van. Nu logeer ik dus ook alweer anderhalve week bij mijn ouders omdat mijn vriend het een soort van heeft uit gemaakt. Ik wil dat echt niet, ik hou van hem, en ik ben bereid alles voor hem te doen. We gaan morgenavond praten, heeft iemand tips voor mij? Hoe kan ik het beste met hem praten? Hoe kan ik mijn plannen volhouden? Help me alsjeblieft..

  Reageer
 • Sil

  Shithappens

  Sinds de zomer van 2014 heb ik de diagnose borderline met een aantal andere diagnoses waaronder depressie, PTSS. Altijd wist ik dat ik anders was dan anderen. Ik ben 36 en mijn leven ging nooit over rozen, altijd met de hakken over de sloot en het onjuiste opzoeken.

  Sinds mijn diagnose heb ik de VERS-training gedaan en hier heb ik veel aan gehad. Tot vandaag de dag gebruik ik de handvatten en heb ik er baat bij. Tegenovergestelde van de meeste Borderliners weet ik heel goed wat ik wil, vind, kan en heb ik respect, liefde, empathie voor mijn naasten. Sinds een jaar heb ik een relatie. Valt niet altijd mee omdat ik wel weer duidelijkheid nodig heb, ruzie onnodig vind en de dingen juist altijd ellenlang wil uitspreken, waardoor je vaak weer ruzie kan gaan krijgen. Onrecht kan ik niet verkroppen en hier kan ik beslist in doordraven om het recht te krijgen. Anders reageer ik dat vooral op mezelf af door automutilatie. Terug trekken in mijn eigen leventje, boos zijn op de hele wereld en mijzelf ervoor straffen.

  Niet alle Borderliners zijn egoïstisch, achterbaks, bekrompen, manipulerend, negatief en genietend van hun zelfmedelijden. Zolang je als borderliner je best doet om te genieten van de goede dingen in je leven, hulp durft te vragen en te accepteren, dankbaar kan en mag zijn voor de leuke, mooie en liefdevolle dingen, valt het leven als borderliner best mee. Mensen die je "netwerk" vormen kunnen daarin een grote steun zijn.

  Reageer
 • Sil

  Timho

  Volgens mij heeft mijn vriendin borderline alleen wil zij daar niets over horen. Uiteraard heb ik daar moeite mee en weet ik mij af en toe geen raad meer. Wij zijn al acht jaar samen met een dochter van vier dus dit maakt het extra moeilijk om de relatie te verbreken. Ze denkt nu ook weer dat ik een minnares heb en zij zit nu weer boos te zijn in haar eigen huis en sms't me de meest vreselijke dingen. Ook mag ik mijn kind niet zien. Heeft iemand nog advies?

  Reageer
 • Sil

  Nathalie

  Kies voor jezelf! Anders walsen ze over jou heen. Alles draait om hun problemen, die jij mag oplossen want het is allemaal jouw schuld. Ze zijn jaloers als jij meer geld en meer vrienden hebt (daar hebben ze zelf een gebrek aan). Ik ongelukkig, dan jij ook ongelukkig, zo denken ze. Ze vinden zichzelf heel zielig omdat ze vroeger van alles hebben meegemaakt, maar ik vind dat geen reden om jezelf dan maar de rest van je leven als slachtoffer te gedragen. Iedereen maakt dingen mee, maar het is de manier hoe je daarmee omgaat. Borderliners kwijnen dan meteen weg in zelfmedelijden. In plaats van positief te zijn en zichzelf weer overeind helpen. Ik erger me hier zo aan! Sta op en maak wat van je leven!

  Reageer
  • Sil

   Bas98

   Wat ben jij voor een figuur zeg, als het je zo irriteert reageer dan gewoon lekker niet, ga een ander vervelen met je onzin.

   Reageer
   • Sil

    Nathalie

    Ik reageer juist omdat mensen zichzelf moeten beschermen tegen borderliners. Borderliners denken altijd maar anderen te kunnen gebruiken en al hun probleempjes op anderen te kunnen afschuiven, Maar die anderen gaan daar kapot aan! Moeten mensen zichzelf maar laten kapotmaken omdat een borderliner een probleempje met zichzelf heeft? Dacht het niet!

    Jouw reactie is trouwens typerend voor borderliners. Die kunnen niet tegen de waarheid.

    Reageer
 • Sil

  Anne

  Kan een partner er ook voor zorgen dat een borderliner wordt opgenomen?

  Reageer
 • Sil

  Bintje

  Eens een borderliner aanvaardt wat hij heeft en aan zijn minpunten werkt, dan kan hij normaal functioneren als gezin, als iemand die werkt, noem maar op. Kijk niet alleen naar de minpunten van een borderliner, maar ook naar hun pluspunten. Er zou meer belangstelling moeten zijn voor die mensen, meer hulp. Ik heb borderline en ik ben iemand met veel liefde, respect en eerlijkheid in zich, wat je van veel mensen niet meer kunt zeggen tegenwoordig.

  Reageer
 • Sil

  Maniac92

  Hieronder mijn verhaal, ik denk dat ik borderline heb en wil heel graag reacties.

  Ik heb graag de controle over dingen. Het liefst wil ik precies weten wat er in mijn vriend omgaat, met wie hij appt, waar hij is wat hij doet. Soms lopen ruzies zo ver uit de hand dat ik niet meer weet wat ik met mezelf aan moet. Dan loop ik hysterisch te huilen en te schreeuwen. Op een gegeven moment voel ik me dan zo alleen dat ik het leven echt niet zie zitten. Als ik me na zo'n ruzie weer beter voel kan ik gewoon weer genieten van het leven en heb ik spijt van wat ik dan gedaan heb.

  Van alcohol heb ik nooit gehouden, maar van softdrugs of medicijnen ben ik nooit bang geweest om te proberen. Ook merk ik dat ik gokken erg leuk vind en dat dat best een verslaving zou kunnen worden. Een kenmerk van borderline is een afwezige indruk. Dat is precies wat ik heb. Ik kan soms ergens naar staren en de hele wereld vergeten. Ik kan heb moeite om contacten te onderhouden. Als ik erachter kom dat mijn vriend een biertje meer op heeft dan hij mij verteld heeft kan ik helemaal flippen en vertrouw ik hem niet.

  Het ergst vind ik nog dat ik bij mijn ouders en mijn zus een toneelstuk opvoer. Ik heb het idee dat ze me niet echt kennen. Dit vind ik jammer want ik houd van ze en wil dat ze weten wat ik heb. Ik wil ze niet opzadelen met mijn ziekte, ze niet bang maken met mijn littekens.

  Reageer
  • Sil

   Bintje

   Ikzelf heb borderline, ben 23 jaar gehuwd geweest, heb 2 dochters. Dat borderliners geen respect hebben klopt niet. Ik kan moeilijk overweg met mensen die dat niet hebben, maar het is iets dat jammer genoeg bestaat in het leven en dat heb ik moeten leren aanvaarden. Niet iedereen kan zijn zoals ik ben, ik als borderliner hou van eerlijkheid, respect en liefde voor mijn familie en vrienden. Ik leefde vroeger meer voor anderen of voor mezelf, nu heb ik mijn minpunten leren aanvaarden, daar werk ik aan iedere dag nog. Je kan functioneren in een gezin, op het werk als je aan je minpunten werkt, en sta ook eens stil wat borderliners hebben aan pluspunten: ze zijn verstandig, lief, creatief enzovoorts. Ik ben bijna medicijnvrij en ik sport veel en ik zie veel positiefs in het leven. Verander jouw stijl van leven, jouw gedrag, jouw denkpatroon, leef gezond en geniet en denk na voor je iets zegt. Veel minpunten van een borderliner kunnen veranderen in pluspunten als je er stil bij staat en er echt aan wil werken. Waar een wil is is een weg.

   Reageer
 • Sil

  edw2901

  ik heb ex vriendin nu die borderline heef inderdaad klopt u beschrijft als je er tegen in gaat en zij ziet mijn als partner zwart is het gedaan met mijn en nu dus ook met de relatie zij de goede eigenschappen en bereidwilligheid niet meer.. vreselijke dingen heb ik door gemaakt tot mijn slaan toe en wat mijn meeste frustreert is mijn ex door haar borderline onvoorspelbaar is en was en ook erg geslepen en doortrapt want zij heb zonder ik door had aandacht bij andere gevraagd (haar vader en stiefmoeder) en die zijn nu voor haar WIT omdat zij daar haar zin krijgt... wie kan mijn advies geven hoe nu verder handelen want zij heb overigens ook heel veel goede kanten... alleen kan ik niet meer tot haar door dringen... wie tips hoe te handelen NU?

  Reageer
  • Sil

   Asia

   Mijn advies is: laat die meid zitten en ga zo snel mogelijk weg nu het nog kan. Je dringt tot dit soort mensen niet door. Je moet het accepteren als je met haar verder wilt. Maar uiteindelijk wordt je gesloopt. Zij is ziek, en er is geen behandeling voor. Hoe triest het ook is.

   Reageer
   • Sil

    Beautiful mind

    Wauw! Wat een kort-door-de-bocht antwoord.. Vraag me serieus af of u zelf wel zo een prettig persoon in de omgang bent ;)

    Reageer
 • Sil

  michael

  Borderline , mensen hebben vaak geen respect voor zichzelf, ze willen geen normale liefde ontvangen maar ze willen een haat /liefde relatie, ze hebben geen verantwoordelijkheid gevoel voor hun partner, en alles wat ze fout doen antwoorden ze op de vraag waarom? altijd: ik weet het niet, lekker makkelijk.

  Mijn advies als je sterk genoeg bent om vrienden te blijven met grenzen, doe je best anders verbreek alle contacten, borderliners hebben namelijk een heel sterk gevoel van eigen medelijden, maar tegenover de mensen die dicht bij hun staan, hebben ze geen intense gevoel, ze willen alleen maar nemen, geven doen ze niet , ze kunnen als de beste manipuleren, ze blijven mensen die het geestelijk heel zwaar hebben, dus pas op wat je doet, als je niet sterk in je schoenen staat kan dat zelfs je karakter veranderen in een foute manier, Empathie naar andere hebben borderliners absoluut niet. Ik heb 4 jaar relatie gehad met borderline vrouw, ik spreek uit ervaring.

  Reageer
  • Sil

   Beautiful mind

   Jammer dat u zo een algemene beschrijving geeft van een persoon met borderline. Ik geloof best dat u het inderdaad heel zwaar heeft gehad met die persoon. De meeste mensen met borderline kunnen ook heel liefdevol zijn. En wat u zegt, vaak ook heel moeilijk in omgang. Toch mag er nooit één algemeen beeld worden geschetst alsof iedereen met borderline zo in elkaar zou zitten. De naam heeft al best een onbegrepen betekenis en net zoals bij alles, heb je ook met borderline goede en slechte mensen!

   Reageer
  • Sil

   Rosa

   Heel herkenbaar! Alles wat jij benoemt herken ik bij mijn ex, die borderline heeft. Inderdaad geen verantwoordelijkheidsgevoel naar de partner toe. Gewetenloos! Mijn partner had onveilige seks gehad met verschillende mensen. Hij had mij een soa kunnen bezorgen. Empathie kennen ze niet. Ze gaan erg instrumenteel en functioneel met mensen om. Je bent alles of niks waard. Ze kennen geen stabiliteit in geen enkele vorm. Ze maken je kapot als je er niet voor waakt. Enige manier om niet kapot gemaakt te worden, is bij ze uit de buurt te blijven. Ze zuigen je leeg.

   Reageer
 • Sil

  Monique

  Mijn relatie met een borderliner is net 3 weken geleden verbroken, voor de derde keer. Kapot ben ik, lichamelijk en geestelijk. Van de ene op de andere dag was hij weg, ik voelde al een hele tijd dat hem iets dwars zat. Als ik ernaar vroeg, was er niks ernstigs aan de hand. Stress van het werk.

  Hij heeft ervoor gekozen om mij aan de kant te gooien, en met anderen verder te gaan. Maar zijn zaakjes netjes afhandelen (zoals zich uitschrijven bij mij of zijn verhuizing door te geven instanties/deurwaarders) doet hij niet. Ik ga echt door een hel, aan de ene kant is mijn liefde voor hem niet voorbij, maar ik wil ook nooit meer zo gekwetst worden. Ik heb hem op alles geblokkeerd, ik wil niet weten wat hij nu uitspookt. Maar het is erg zwaar, niemand begrijpt me echt. Maar als je uit zo'n relatie komt is je eigenwaarde helemaal flets, en mijn hart en ziel zijn vertrapt. Echt te erg. Ik snap zijn borderline maar ik snap niet dat hij geen hulp wil. Zo word je toch nooit gelukkig? Of kunnen mensen met borderline niet zo denken?

  Reageer
  • Sil

   isa

   Ik heb hetzelfde pas meegemaakt. Niemand begrijpt me. Ik zou mijn ex vriend zo weer terugnemen, maar weet dat dat niet verstandig is. Ik voel me schuldig, heeft me echt een schuldgevoel aangepraat. Soms denk ik of ligt het toch aan mij. Zo was hij zo lief en attent en dat kon in ene keer omslaan. Dan zei hij dat ik geen respect had en dat tolereer ik niet van jou. Er werd altijd met de vinger naar mij gewezen , maar keek nooit naar zichzelf.
   Als er weer wat was , al wist ik zelf niet eens wat, zag ik hem 2 weken niet, we woonden gelukkig niet samen.
   Met mijn kids kon hij heel goed overweg , maar dat kon ook in ene keer omslaan als een van de kinderen vervelend was. Ik hou nog steeds van hem en mis hem ontzettend. In een goede bui was hij zo lief , voelde ik me als een prinses. Het is allemaal zo dubbel. Dus ik begrijp jou zo goed en heb met je te doen. Hij heeft mij nooit verteld dat hij borderline heeft , moest het achteraf van een ex van hem horen. Ik wil je heel veel sterkte wensen en je bent niet alleen. Ik ben continue bevestiging aan het zoeken, heb jij dat ook?

   Reageer
  • Sil

   Petra

   Mijn relatie is ook net uit voor de derde keer. Ik ben ook op lichamelijk, geestelijk. Ik heb een zoon van 8 jaar dus ik moet sterk blijven. Ik kan ondanks alles ook niet zeggen hou niet meer van hem, maar ik weet ook dit wordt mijn ondergang en mijn zoon gaat hier ook aan onderdoor.

   Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

55 + 5 =

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

borderline

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat kun je doen tegen vaginale klachten?

Bekijk de video

Specials & Dossiers