Zoeken

Omgaan met een borderliner: leer je eigen grenzen stellen

Borderline persoonlijkheidsstoornissen bestaan in heel veel verschillende vormen en gradaties. Niet zelden brengt het weer andere stoornissen of gedragsproblemen met zich mee die ook weer aandacht vereisen. Bovendien is elk persoon anders. Maar, mensen die een borderlinepatiënt in de familie of vriendenkring hebben, zullen beamen dat de relatie lastig kan zijn. 

Mensen met borderline zien anderen vaak heel zwart-wit: of je bent geweldig, of ze hebben een hekel aan je. Als je geweldig bent, kun je worden overladen met aandacht en hulpvragen. En dan is het heel moeilijk om grenzen te stellen en aan te geven dat je niet elke dag gebeld wilt worden. Zeker als het iemand is om wie je veel geeft. Als je niet voldoende aandacht geeft, kan de borderliner zo teleurgesteld raken dat je plots volledig hebt afgedaan.

Heb je iemand in je naaste omgeving met borderline en herken je bovengenoemde problemen? Zo ja, heb je dat kunnen oplossen? Of heb je zelf borderline en vind je het moeilijk om met je omgeving om te gaan?

Reageren
Delen

Reacties

 • Sil

  Detj.

  Mijn dochter van 17 heeft borderline. Ze reageert alles op mij af en eist me helemaal op. Ik vind het ontzettend zwaar en zou soms wel willen vluchten. Is er iemand die dit herkent en nog tips heeft?

  Een moedeloze moeder

  Reageer
 • Sil

  Fluffie

  Helaas heb ik zelf borderline en vecht elke dag tegen mezelf. Ik kan mijn vriend constant heel de dag door vragen waar hij is, wat hij doet en vooral of hij nog wel van me houdt. Sinds een kleine drie maanden werk ik weer en sindsdien heb ik het veel moeilijker lijkt het. Op het werk gaat het heel goed.. ik laat me van de goede kant zien en heb zelfs promotie gemaakt. Maar zodra ik thuis kom, komt mijn "verkeerde" kant weer tevoorschijn. Er zijn zo veel dingen op te noemen maar dat word te veel hier.

  Reageer
 • Sil

  Harald

  Gelukkig voor mij heb ik maar net een drie maanden durende relatie moeten afbreken, eerste maand was het een zalige vrouw tot ik langzaam tot lucht voor haar begon te worden. Waarschijnlijk gevoed door de vele roddels over mij tegen haar waardoor haar achterdocht naar boven kwam en ze de controle over zichzelf verloor. Vind het bijzonder jammer want zie die vrouw ontzettend graag.

  Reageer
 • Sil

  Dushi

  Hallo ik ben Sharona en ik ben ontzettend bang dat ik borderline heb. Mijn vriend zegt dat ik veel symptomen heb van de stoornis. Ik ben bang om hem kwijt te raken door mijn gedrag. Wat kan ik doen?

  Reageer
 • Sil

  Libelle

  Zelf acht jaar aan en uit relatie gehad met borderliner.. met alles erop en eraan.. en ja zoals velen kan ik niet omgaan met het verlies en mezelf verloren.. hij vroeg me een drietal weken terug ten huwelijk, terwijl we eindelijk een pauze hadden in de relatie (wat wel meer gebeurde) ik was ziek op moment en zei dat dit het moment niet was.. ik heb hem dan 10 dagen op geen enkele manier kunnen bereiken.. blijkt nu dat hij drie dagen later een nieuwe vriendin heeft, die al bij hem inwoont.. ik kan er echt niet bij.. gewoon kapot.. waarom kappen ze ineens en doen je zo'n pijn..

  Reageer
 • Sil

  Hope

  Beste mensen,
  Ik hoop dat ik wat tips kan krijgen. Ik ben zelf een jonge dame van bijna 24. En bij mij is nu sinds één jaar vastgesteld dat ik borderline heb. Ik heb het altijd al ergens geweten, want heb last van woedeaanvallen, denk zwart-wit ben een heel onzeker persoon. Heb een heel moeilijk verleden gehad en waarschijnlijk heb ik daardoor borderline gekregen. Ik ben me hier heel goed in aan het verdiepen want ik wil veranderen! En wil een manier vinden hoe ik hiermee om kan gaan. Heb gelukkig een hele hechte band met m'n familie en twee beste vriendinnen.

  Ik wantrouw wel heel erg mensen maar is denk ik omdat ik te vaak op de koffie ben gekomen met de foute mensen. Ik kan nu veel beter met m'n woede omgaan en heb niet zoveel ruzie meer. En probeer nu beter met m'n emoties om te gaan. Heeft iemand tips hoe ik daar het beste mee kan omgaan?

  Borderliners zijn niet altijd te slechte mensen hoor.. Ik ben een heel goed mens soms te goed. Ik heb m'n minpunten maar dat heeft ieder mens toch. Iedereen wordt anders gevormd als persoon. Ik hoop van iemand wat tips te krijgen die ook borderline heeft over hoe die persoon met sommige situaties omgaat.

  Reageer
  • Sil

   Fenna

   Hallo Hope,

   Misschien is een V.E.R.S training iets voor jou. Vaardigheids, Emulatie,Regulatie Stoornis. Ik heb er veel meer inzicht gekregen in mijn gedrag. En dingen aangereikt gekregen om dingen om te zetten. Ik weet wat het is Hope. Tegenwoordig word deze stoornis ook wel E.R.S. genoemd. Vind borderline ook wel heel beladen en mensen hebben altijd een bepaald idee hierover. Maar in eerste instantie ben je gewoon mens. Met goede en slechte dingen. Maar E.R.S. is moeilijk ik ken het en weet hoe diep het kan zijn. Jezelf verliezen eigenlijk.

   Reageer
 • Sil

  Manuke

  Hallo,

  Mijn relatie met mijn vriend die borderline heeft is ook stuk gelopen na één jaar, is nu pas drie weken geleden. Heb het zeer moeilijk nu omdat ik hem heel graag zie. Ik weet dat ik hem niet kan helpen. Had graag dat hij terug contact zou zoeken ga het zelf niet meer doen. Ik hoop dat als hij zich terug beter voelt dat hij een berichtje stuurt dat hij me wil zien. Weet dat dit egoïstisch is van mezelf maar zou toch heel blij zijn. Ik kan hem niet vergeten, hij kon ook zo fantastisch lief zijn en plannen maken voor de toekomst die er zo heerlijk uitzagen. Ik moet me erg inhouden om zelf niks te sturen maar weet dat er dan een reactie komt die ik liever niet lees. Ik ben op het moment heel depressief. Kan iemand me helpen met raad aub?

  Reageer
 • Sil

  Benerooknog

  Ben anderhalf jaar met iemand omgegaan en getrouwd die een borderliner is, ik kan je vertellen dat dit mij duur heeft komen te staan! Ik heb mij meerdere keren per dag moeten bewijzen dat ik niet vreemdging. Ook meerdere keren per dag moeten bevestigen dat mijn partner niet dikker is dan een uur eerder. Als een buurman gedag tegen me zegt, heb ik een volle avond ruzie. Als ik naar mijn werk ging, ging ik volgens mijn partner niet.. ik ging vreemd (dus niet). Ook zou ik er een dubbele agenda op na houden en als ik volledige toegang gaf aan mijn mobiel of pc.. dan kon hij me vertellen dat ik heel technisch zou zijn om bepaalde zaken te deleten.

  Mijn partner was een kei in het liegen en bedriegen, zo ook naar de vriendenkring en familie. Ik ben door deze persoon mijn vrienden, familie, mijn werk en binnenkort door de scheiding mijn huis kwijt. Ik heb mijn partner betrapt op leugens keer op keer. Ik had een voorgevoel en ben gaan kijken op zijn mobiel en Facebook en kwam erachter dat hij een mega anti campagne was begonnen tegen mij. Hierbij werd ik voor mongool, psychopaat et cetera uitgemaakt. De maat is vol. Heb geen zin om me aan te passen, dat doe ik al anderhalf jaar. Scheiding is definitief wat mij betreft. Ik heb mijn lesje geleerd! Nooit meer dit figuur!!

  Reageer
 • Sil

  Wasvrouwtje

  Ik heb borderline maar je kan de mensen niet allemaal over één kam scheren! Gelukkig weet ik wel raad met mensen die verkeerde opvattingen hebben over mensen met borderline! En de naam borderliner zou ik als een etiket beschouwen die plak je op flessen en potten en niet op mensen! Mensen met borderline worden gezien als lastige personen! En dat stuit op onbegrip, bij degenen die niet weten wat er in hun omgaat en inderdaad hoog van de toren blazen! Bovendien ben ik ertoe in staat om een mening te geven over hoe de situatie in elkaar zit! Ga spelen met je eigen spiegels en speel niet met andermans gevoelens, laat mensen in hun waarde! Dan pas kan je laten zien wat menselijkheid inhoudt!

  Reageer
  • Sil

   Etiket

   Ik plak op jou maar een etiket, jij probeert hier wat krom is recht te praten. Borderliners zijn gewoon lastig, ook al kunnen ze er niets aan doen.

   Reageer
 • Sil

  Pien

  Helaas heb ik, eigenlijk alleen zij, al bijna 20 jaar ruzie met mijn schoonzusje. Zij begon mij en mijn vriend in het begin van onze relatie al uit elkaar te drijven door allerlei verhalen te verzinnen. Ik kan er helaas een boek over schrijven wat ze me allemaal geflikt heeft, enkele voorbeelden:

  - Mij overal de schuld van geven, over wat er in hun gezin gebeurde door alleen mijn mening te uiten.
  - Mij zien lopen buiten en vanuit het raam roepen dat ze "toch mooier dan mij is" en "toch een mooier figuur heeft dan mij".
  - Mijn vriend en onze kids alleen uitnodigen en mij niet.
  - Niet kunnen beheersen als ik in haar buurt ben, rotopmerkingen maken en mijn bezoekjes bij mijn schoonmoeder willen vermijden, mij niet tegen willen komen.
  - Alleen gedag zeggen tegen mijn kinderen en niets tegen mij.

  Zo kan ik nog wel uren doorgaan..

  Mijn vriend heeft alle contact verbroken en wil niks meer van haar weten mits ze normaal tegen mij doet. Ze is een keer anderhalf jaar boos geweest en heeft geen contact gezocht met haar zus en moeder en ineens stond ze voor de deur en begon ze tegen iedereen te praten. Zelfs tegen mij!! Ik blij! En zie ik haar een paar dagen later lopen.. Praat ik tegen haar en zij doet weer net alsof ze mij niet ziet..

  Ik heb nu wel geleerd geen aandacht aan haar te geven en voel me teneergeslagen als ze in mijn buurt staat want zodra ik in een gezelschap sta en "aandacht" krijg dan heb ik het gedaan.

  Mijn schoonmoeder heeft over paar maanden een feest voor haar pensioen en ze komt ook. Wel wetende dat wij ook komen maar zou graag advies willen horen hoe ik dan met haar om moet gaan want ik weet dat ze me door haar paranoïde ideeën van vroeger echt haat.

  Hoor het graag!

  Met vriendelijke groet,
  Pien

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

43 - 3 =

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

borderline

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe is het om te leven met boezemfibrilleren?

Bekijk de video

Specials & Dossiers