Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Beroerte in de centrale netvliesslagader

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door N. van Hasselt, arts
Nog geen beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Een beroerte is een aandoening van een bepaald gedeelte van de hersenen, doordat de bloedtoevoer naar dit gedeelte gestoord is. Deze storing kan het gevolg zijn van een bloedprop, een embolie (vreemd voorwerp) of een bloeding.

In dit geval is de centrale netvliesslagader gestoord, bijvoorbeeld geblokkeerd door een bloedpropje, waardoor het netvlies achter in het oog niet goed genoeg van zuurstofrijk bloed kan worden voorzien. De netvliesslagader is het voornaamste bloedvat voor de bloedvoorziening van het netvlies. Als deze slagader verstopt raakt, kan er plotseling niets meer met het betreffende oog worden gezien, hoewel er geen sprake van pijn is. De verstopping kan het gevolg zijn van atherosclerose, een bloedstolsel of een stukje vetweefsel; meestal betreft dit vetweefsel dat na een botbreuk is vrijgekomen uit het beenmerg en als embolus via de bloedbaan is vervoerd. Een andere, vooral bij ouderen veelvoorkomende oorzaak is een ontsteking van de bloedvaten in het hoofd (arteritis temporalis).

Verder lezen

Pagina laatst aangepast op 29-04-2019

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door: N. van Hasselt, arts

Vond je deze informatie nuttig?

Nog geen beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -