Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Is het (koper)spiraaltje geschikt voor jou?

De anticonceptiepil en het condoom zijn de meest gebruikte voorbehoedmiddelen. Maar sommige vrouwen hebben moeite met het idee om jarenlang de pil te blijven slikken. Of ze stappen van de pil af omdat ze last hebben van bijwerkingen, zoals toename in gewicht en minder zin in seks.

 De keuze tussen de pil en een spiraaltje is vaak moeilijk. Zijn de hormonen van de pil schadelijk? Doet het inbrengen van een spiraaltje zeer? Wat is het betrouwbaarste middel? Welk soort spiraaltje is het meest geschikt voor mij?

Heb jij ervaring met een spiraaltje, of ben je de keuze aan het overwegen? Waar laat jij je keuze van afhangen? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Kiekje

  16 februari 2020 14:53

  Ik heb vorige week maandag het koper spiraaltje T-safe laten zetten. Ik wilde geen hormonen meer en koos daarom voor dit spiraaltje. Het zetten deed gruwelijk pijn, zo erg dat ik bijna flauw viel. De 2 dagen erna echt weeën gehad en moest ik pijnstillers slikken. Toen kwam ik erachter dat ik ineens overal uitslag kreeg. Het is nu zo erg dat het vanaf mijn bovenbenen tot aan mijn kaak lijn zit. Ik heb pillen en zalf gekregen van de dokter, hopend dat het nu minder wordt. Ik weet bijna zeker dat ik een koperallergie heb en hij er weer uit moet. Al die pijn voor niks geweest, ik weet nu ook niet meer wat wel goed voor mij is.

  Ik wil gewoon zo min mogelijk hormonen hebben. Heeft iemand anders ook last gehad van extreme uitslag door de koperspiraal? Vooral de buik en rug.

  • Ginger

   21 februari 2020 18:44

   Hoi,

   Ik weet niet wat je hiervoor gebruikt hebt, maar ik heb voordat ik mijn koperspiraal liet plaatsen vijf jaar lang een Mirena spiraal gehad. Deze bevat een lage dosis hormonen (lager dan de pil etc.) maar je lichaam raakt daaraan gewend. Een koperspiraal veroorzaakte bij mij acne. Het stoppen met hormonale anticonceptie zorgde voor huiduitslag. Mijn huisarts zei dat het tot zes maanden kon duren voordat je lichaam weer helemaal in balans is. Dit klopte ook, het werd naarmate de tijd vorderde al snel minder. Je lichaam moet naar mijn idee gewoon wennen aan dat het minder hormonen krijgt.

  • Selma

   31 oktober 2019 21:47

   In het begin was ik blij met mijn koperspiraal, eindelijk geen hormonen, dacht ik. Na verloop van tijd merkte ik dat mijn haar aanzienlijk dunner werd. Ik kreeg daarnaast ook steeds vaker last van vaginale infecties. Mijn buik zette op en ik werd steeds neerslachtiger. Dit alles kon naar mijn idee geen toeval zijn. Ik laat hem morgen verwijderen, ik heb gewoon het gevoel dat het niet in mijn lichaam hoort en bij mijn lichaam past.

   • Izis

    22 augustus 2019 12:18

    Hallo,

    Ik heb nu sinds een maand de koperspiraal, maar ik heb sindsdien enorme last van acne in mijn hals en op mijn rug. Wat kan ik hieraan doen?

    Met vriendelijke groet

    • Kiekje

     16 februari 2020 14:59

     Ik zit helemaal onder de eczeem en uitslag sinds het koperspiraaltje! Waarschijnlijk een koper allergie... Het begon bij mij ook in m'n nek en buik, nu overal. Is er al iets gebeurd sinds je laatste bericht? Al laten verwijderen oid?

     • Emma

      05 november 2019 12:56

      Ik ook!

      • Kelly

       16 oktober 2019 18:21

       Hallo,

       Ik heb last van precies dezelfde klachten! Op zich ben ik heel tevreden met mijn spiraal, maar de puistjes vindt ik minder prettig.

      • Marieke

       22 juli 2019 22:14

       Ongeveer drie jaar geleden het hormoonspiraaltje laten plaatsen omdat ik erg slecht reageerde op de pil. De eerste twee jaar ging het goed, echter op een gegeven moment voelde ik weer dezelfde klachten als toen ik de pil slikte. Afgevlakte emoties, laag libido... dat was voor mij de reden om hem weer te laten verwijderen. Nu een koperspiraaltje aan het overwegen.

       • little vampire

        13 januari 2020 22:56

        Heb je ondertussen de koperspiraal laten plaatsen? Voel je je er al beter door?
        Ik heb er nu voor de tweede keer een, maar ben het gebrek aan libido zo beu dat ik nu echt iets anders wil, maar vergeet men vitaminen al bijna elke dag, en de andere opties lijken me ook niets, dus leek de koper me de enige andere mogelijkheid.

       • SLB

        22 juli 2019 13:03

        Mijn verhaal: enorme rugpijn na plaatsen van koperspiraal

        In maart 2018 heb ik een koperspiraal laten plaatsen. De eerste maanden had ik erg veel klachten rond mijn menstruatie, de menstruatie was erg hevig en ik had ook lichamelijke klachten, zoals buikpijn en rugpijn. De pijn die ik voelde was het beste te vergelijken met weeën. Omdat ik op de hoogte was gebracht dat dit kon gebeuren heb ik het maar genomen zoals het kwam in de hoop dat het snel beter zou gaan.

        In juli 2018 ben ik naar de huisarts gegaan, omdat ik regelmatig erg veel pijn had in mijn onderrug aan de linkerzijde. Ook buiten de menstruatie om. De diagnose was dat ik last had van mijn SI-gewricht. Ik kreeg diclofenac voorgeschreven, aangezien ik met vakantie ging en wanneer het aan zou houden adviseerde ze fysiotherapie. Ik heb de huisarts gevraagd of de pijn samen kon hangen met het koperspiraal, zij achtte dit zéér onwaarschijnlijk. Ook een andere huisarts (binnen onze kennissenkring) vroeg ik of mijn pijn samen kon hangen met het koperspiraal en ook zijn antwoord was dat dit zéér onwaarschijnlijk was.

        Na de vakantie begonnen met fysiotherapie, na vier behandelingen doorverwezen naar een fysiotherapeute gespecialiseerd in bekkeninstabiliteit, omdat zij wellicht iets meer kon doen. De eerste vier behandelingen gaven namelijk geen verlichting. Na drie behandelingen bij de fysiotherapeut gespecialiseerd in bekkeninstabiliteit kreeg ik alleen maar meer pijn en ben ik ermee gestopt. Het was inmiddels januari 2019.

        Vanaf dat moment ben ik in de gaten gaan houden wanneer ik de meeste pijn had. Gedurende de maand had ik soms een paar dagen geen last, maar rond mijn eisprong en gedurende mijn menstruatie was de pijn zo hevig dat ik pijnstillers nam. De pijn was zo hevig dat de pijnstillers lang in moesten werken wilde ik verlichting voelen. Vaak ging ik op bed liggen, enorm vaak heb ik tegen mijn kinderen gezegd dat mama even niet kon spelen, omdat ik moest gaan liggen. Een autorit (wanneer dan ook) was ook niet te doen, na 10 minuten kreeg ik al pijn. Ook op mijn werk stonden de tranen me af en toe in de ogen. Steeds vaker bekroop mij het gevoel dat de pijn veroorzaakt werd door het koperspiraal. Iets dat ik vanaf het begin af aan al had gedacht. Een maand geleden het besluit genomen om het spiraal te laten verwijderen en vanaf het moment dat het spiraal eruit is heb ik géén rugpijn meer gehad. Mijn leven is er direct een stuk beter op geworden. Het is heerlijk om geen pijn meer te hebben.

        Mijn advies is dat je je gevoel moet volgen wanneer je klachten hebt na het laten plaatsen van een spiraal. Geef het wel de kans, maar ik had het spiraal er eigenlijk al 10 maanden eerder uit moeten laten halen, dat had me een hoop pijn en ellende bespaart.
        Mijn spiraal was overigens geplaatst in het ziekenhuis door een gynaecoloog en zat bij controle ook helemaal goed!

        • Tamtamtiedam

         28 juli 2019 20:09

         In maart 2018 liet ik een koperspiraal plaatsen. Ik had sinds 2013 geen anticonceptie gebruikt omdat ik migraine kreeg van de pil, de lichtere yaz pil en van de nuva ring. Tussen 2013 en 2018 had ik een ontzettend fijne cyclus: 2 dagen in de maand een beetje ongesteld en zelden pijnklachten.
         Sinds maart 2018 werd ik de eerste maanden 2 weken lang per maand ongesteld (jawel: 2 weken van de maand ongesteld, 2 weken niet). Ik wachtte het af en na een halfjaar werd dit 1 tot 1,5 week ongesteld per maand en dit is nog steeds zo. Ook heb ik tussen ongesteldheid door hevige pijnen en krampen in mijn baarmoeder die soms dagenlang aanhouden. Na advies van de huisarts gevraagd te hebben, werd een echo gemaakt om te kijken of de spiraal goed lag. Dit bleek het geval. De gynaecoloog en huisarts gaven aan dat alles in orde is en dat er kans is dat mijn baarmoeder 'wat heftig' reageert op de spiraal. Ik weet niet wat voor alternatief ik ga proberen nu ik weer een vriend heb, maar de spiraal gaat er in elk geval uit...

         • Bianca

          02 oktober 2019 21:14

          Ik heb precies hetzelfde! Ik ben nu op zoek naar mensen die hetzelfde ervaren. Voorheen was ik maar twee dagen ongesteld en had ik geen pijn. Nu ben ik zeven volle dagen ongesteld en heb ik enorm veel pijn. Ik heb nu acht maanden een koperspiraal en ik kan nog niet echt zeggen dat de klachten verminderd zijn. Hormonen werken voor mij niet, dus ik vraag me af welke andere opties er nog zijn.

        • bayesa

         05 juni 2019 13:37

         Sinds een jaar heb ik nu de koperspiraal, met het idee, geen hormonen meer in mijn lichaam. Hiervoor altijd de pil gehad! Mijn libido is een stuk beter maar sinds zeker 7 maanden heb ik last van paniek/angst stoornissen, stress, drukke ruimtes eng vinden en nare gedachtes. Toen ben ik me hier eens in gaan verdiepen aangezien ik er hiervoor nooit last van heb gehad, nu ben ik een tijdje aan het rondneuzen op internet en zie ik dat best veel vrouwen dit kregen na het zetten van de koperspiraal.

         Elk lichaam reageert anders en ik gun niemand mijn klachten, maar denk goed na voor je iets laat zetten.

         • Judith

          21 januari 2020 17:41

          Dat heb ik ook! Eerst niet gedacht aan het spiraaltje (immers; geen hormonen, de reden waaróm ik deze heb laten plaatsen) maar ben zó niet mezelf! Wil 'm nu liever vandaag dan morgen kwijt, want dit voelt helemaal niet goed.

         • M.

          19 april 2019 12:01

          Sinds kort heb ik de t-safe. Inbrengen deed absolute geen pijn (voor mij) en had geen krampjes. Ja ik denk dat mijn lichaam er aan moest wennen maar dat is ook niet raar....het hoort er niet en dus moet mijn lichaam het een plek geven, Ik denk dat dat wel met bijna alle anticonceptie is..... geef het even tijd, voor nu tevreden.

          • Charlotte

           01 juni 2018 13:26

           Hallo allemaal,

           Ik heb sinds december 2014 een mirena spiaaltje omdat ik telkens na jaren pil ineens super erge bijwerkingen kreeg, rugpijn, plotseling 8 kg vocht aankomen (volgens de dokter allergische reactie op hormonen) in 2 maanden!!!, stemmingswisselingen enz enz.
           Na het plaatsen van de mirena door de gynaecoloog ben ik wel 2 keer terug geweest om te kijken of het spiraaltje wel goed zat ivm buikkrampen, er was niets aan de hand. Ik kreeg mijn libido weer terug en ik voelde me prima, wel bleef ik ongesteld, heel weinig maar soms wel twee weken lang en heel onregelmatig. Na 3,5 jaar ben ik nog steeds onregelmatig ongesteld en ben ik eigenlijk sinds een half jaar ontzettend moe en moody, buikkrampen en word ik s ochtends wakker met slapende handen. Heb op veel forums gezien dat dat inderdaad een bijwerking kan zijn. Ik had eerst een bacterie en dacht dat het daaraan lag, nu de bacterie weg is vraag ik me toch af of het hierdoor komt. Ik heb maandag een gesprek bij de huisarts voor een alternatief en om het spiraaltje te verwijderen. heeft iemand anders ook ervaringen met deze soort allergie voor hormonen en zo ja wat gebruiken jullie nu? Doordat ik heel onregelmatig ongesteld ben kan ik ook niet aan onthouding doen of iets dergelijks, het drijft me tot wanhoop en ik kan er letterlijk niet van slapen :( bedankt alvast en sorry voor mijn lange zeur verhaal

           • Jo

            20 mei 2018 05:07

            Ik heb 5 jaar lang het Mirenaspiraaltje gehad. Gebruikte daarvoor de dianepil.
            Het plaatsen voelde vervelend, drie dagen last van heftige krampen, maar daarna 5 jaar lang niet meer ongesteld geweest! Ik kreeg prachtige haren, het groeide super snel, mooi, glanzend en schoot in de krul. Ik ben ook 5 kg afgevallen, kreeg mooiere vormen en ik zat heerlijk in mijn vel. Stuk minder onzeker en tevreden met mijn lichaam. Helaas kreeg ik wel last van acne. Maar lichamelijk en geestelijk voelde ik me beter dan ooit, iets dat toch prioriteit had boven mijn huid. Nu, 5 jaar later, heb ik sinds 2 dagen het koperspiraaltje. Ben benieuwd hoe het is zonder hormonen en hoe mijn lichaam en huid hierop gaat reageren. Het verwijderen deed geen pijn, baarmoeder opmeten voelt irritant/pijnlijk en het plaatsen viel ook mee vergeleken met de vorige keer. Gelukkig deze keer maar één dag last van krampen, maar na de 2e dag weer alles prima! Ook geen bloedverlies of andere problemen. Ben zeer benieuwd hoe het gaat bevallen! Hopelijk wordt mijn huid weer beter maar blijf ik goed in mijn vel zitten. Succes voor iedereen die met twijfels rondloopt. Ik zeg: gewoon proberen! Hij kan er altijd weer uit ;)

            • Haarlemse

             30 september 2018 14:23

             Ik ben heel benieuwd of de overstap naar een koperspiraal positieve effecten heeft met name op je huid. Twijfel momenteel ook om over te gaan op een koperspiraal.

             • Lonneke

              31 mei 2018 15:44

              Vrouw!

              Dankjewel!
              Ik zie zo op tegen de hormonen van de spiraal, maar ben blij dat ik jou reactie las!
              Misschien krijg ik ook wel glanzende haren en de goede dingen. Hopelijk geen acné
              We zullen zien... Dank

             • Xenia

              28 april 2018 22:11

              Ik moet van mijn neurologe een koperspiraaltje laten steken omdat ik niet meer tegen de pil kan wegens gezondheidsklachten

              .
              - Advertentie -
              - Advertentie -