Zoeken

Met knikkende knieën naar tandarts door pijnlijke tanden

Verhaal door Jan (54)

Jan (54) heeft al tijden last van één specifieke tand die pijnklachten geeft. Oorzaak: een klein gaatje. Even boren en opgelost zou je zeggen, maar het liep anders. "De cariës had zich uitgebreid naar de tand ernaast."

"Al een aantal jaren heb ik last van een tand die steeds meer pijn gaat doen. Mijn angst voor de tandarts is met deze tand begonnen. Ik belandde bij de tandarts vanwege pijnklachten. Na een vluchtige controle concludeerde mijn tandarts dat er een gaatje in de tand zat. Een verdoving was onzin, zei hij, want het gat was maar klein. Nou, pijnloos vond ik het boren zeker niet!"

"Na een half jaar kwam ik terug voor controle en ogenschijnlijk waren er geen gaatjes. Toevallig was het ook tijd om röntgenfoto's te laten maken. Toen bleek helaas dat de tand in kwestie niet voldoende was uitgeboord en dat de cariës zich inmiddels had uitgebreid naar de tand dáárnaast. Om een lang verhaal kort te maken werd de oude vulling weggeboord en de rest van de cariës verwijderd, zonder verdoving!"

Angst voor tandarts

"Er gingen een aantal jaren voorbij zonder noemenswaardige klachten. Maar opeens kreeg ik weer pijn en voelde ik naast die tand een verdikking die ontstoken leek te zijn. In ieder geval was het behoorlijk gevoelig rondom die tand. De tandarts zei dat hij mij een wortelkanaalbehandeling zou geven, wat uiteindelijk niet gebeurde. Ik kreeg alleen wat medicijnen toegediend die de ontsteking zouden wegnemen. Nou, een tijdje later viel de vulling spontaan uit de tand en ben ik naar een andere tandarts gegaan (die net een praktijk had geopend). Zij heeft de tand gedeeltelijk behandeld, maar omdat ik inmiddels een ontzettende angst had ontwikkeld, durfde ik niet meer terug!"

"Nu, een paar weken later - doet de tand weer zo'n pijn dat ik wel terug zal moeten. En ik moet zeggen dat het me heeft geholpen om het een en ander op te schrijven. Daardoor kan ik wat rationeler naar mijn angst kijken. Ik besef nu dat ik niet anders kan doen dan GAAN! Dus ga ik nu maar snel bellen voor een afspraak. Hopelijk ben ik dan snel van die rotpijn af (én van alle problemen rond die tand)!"

Reageren

Heb je zelf een verhaal, vertel het ons!

Verhaal insturen
Delen
Bang voor de tandarts?

Deskundige OLS 'Bang voor de tandarts'Ben je bang voor de tandarts en heb je vragen of wil je advies? Dan ben je in de vraag- en antwoordrubriek 'Angst voor de tandarts' op de juiste plek. Hier kun je terecht met al je vragen. En het is nog gratis ook. Neem snel een kijkje! 

Wist je dat?

OrthodontistInmiddels 20 tot 30 procent van alle beugeldragers ouder dan 18 jaar is? De meesten van hen zijn twintigers en dertigers, maar de laatste paar jaar neemt ook het aantal oudere beugeldragers (40-plus) flink toe. Er is dan ook geen maximumleeftijd voor het plaatsen van een beugel. Meer weten over soorten beugels en hoe je moet poetsen bij een slotjesbeugel? Lees dan het dossier Orthodontist.  

Reacties

 • Sil

  Nicki

  Nooit ben ik bang geweest voor de tandarts, totdat ik mijn (eerste 2) verstandskiezen bij de kaakchirurg moest laten wegsnijden. Om het kort te houden: het was een ramp! Dit is nu bijna 4 jaar geleden gebeurd en mijn angst voor kaakchirurg en (inmiddels ook) tandarts wordt met de dag groter. Helaas moeten de laatste 2 verstandskiezen ook nog steeds verwijderd worden en eigenlijk wel zo snel mogelijk omdat ze steeds gaan ontsteken! Maar ik durf dus echt niet!!!!
  Ik hoop dat ik ooit voldoende hoop heb verzameld...

  Reageer
 • Sil

  Wendy

  Beste Margot,

  Bij mij moesten er ook 4 verstandkiezen door de kaakchirurg verwijderd worden. Mijn kiezen groeiden in mijn kaakbeen naar binnen toe in plaats van omhoog. Ik ben van te voren gewaarschuwd over de operatie. Een vriendin van mijn ouders was de assistente van de chirurg tijdens de operatie en heeft bij alle handelingen uitgelegt wat er ging gebeuren, hoe het "klinkt" en waarom het zo gedaan wordt. Ik stond dus niet voor verassingen tijdens de operatie. Ik heb na de operatie nog een flinke ontsteking gehad, en toch ben ik een maand later weer geweest. Mijn advies is, neem een goede vriendin of een familielid mee, laat je goed voorlichten en geef aan waarom je bang bent.

  Sterkte

  Reageer
 • Sil

  Arianne

  Ik ben eigenlijk altijd angstig voor de tandarts, terwijl ik volgens mijn tandarts een goed gebit heb. Maar eigenlijk als ik in de stoel lig, dan is de angstig gevoel voorbij. Dan geef ik me bij wijze van spreken over. Ik heb goede vertrouwen in mijn tandarts. Ik denk dat het ook daar aan ligt. Vertrouwen in je tandarts. Zo'n 2 jaar geleden moest ik ook mijn verstandkiezen laten uitsnijden. Gelukkig ging dat ook allemaal goed. Als je heel erg angstig ben dan kan je dat ook gerust tegen je tandarts vertellen. Hoe langer je wacht......hoe slechter

  Reageer
 • Sil

  Sandra

  Ook ik was super bang voor de tandarts. Ik heb nu een tandarts die zelf heel geduldig is en waarbij ik kan aangeven wanneer hij mag boren en wanneer hij moet stoppen. Ik leg mijn hand op de buik en als ik die omhoog doet, stopt hij en ligt de hand weer op mijn buik dan mag hij weer boren. Dit werkt heel goed, want dan kan ik het zelf bepalen. Daarnaast heb ik altijd een walkman op met mijn lievelingsmuziek. Sterkte.

  Reageer
 • Sil

  Marja

  Hallo Margot,

  Ik ben vreselijk bang geweest voor de tandarts maar sinds kort heb ik een nieuwe (vrouwelijke) tandarts.
  Zij adviseerde mij, om tijdens de behandelingen een walkman op te doen, zodat je ook het boren minder hoort.
  Ik heb inmiddels 10 moeilijke behandelingen achter de rug, maar mijn angst neemt steeds meer af.
  Ik ben zo blij met de tijd die mijn tandarts en haar assistent nemen en mijn walkman gaat elk bezoek mee.

  Veel succes en wie weet help een walkman ook wel iets bij jou.

  Reageer
 • Sil

  suzanna

  Ik kom net van een behandeling van het wortelkanaalsysteem. Het deed erg veel pijn. De verdoving sloeg niet aan. Hij ging meer verdoven maar dat hielp niet voldoende, het bleef erg pijnlijk.
  De ph waarde van mijn bloed was veranderd, legde de assistente uit.
  Tja en toen moest er een nepwortel weer uit want die zat niet goed en dat deed ook weer flink pijn.
  Ik ben echt niet kleinzerig of bang aan gelegd.
  Die wortel moest een bocht maken en dat gaat niet altijd even goed.
  De assistente was wel vriendelijk voor me.
  Jammer dat ik dit allemaal moest doorstaan.
  En ik denk dat dit niet de laatste was.
  Er zijn nog drie kiezen met van die oeroude vullingen en ik verwacht dat die ook aan het rotten zijn.
  Dus dat wordt nog drie keer pijn lijden.
  Net als vroeger bij de schooltandarts in zo'n busje.
  Groetjes en alle sterkte bij de tandarts van Suzanna.

  Reageer
 • Sil

  fran

  Hoi Margot, ik ben Fran 32jr en heb hetzelfde probleem. Nu is er bij mij wat meer gebeurd bij de tandarts,bv toen ik nog klein was ging de tandarts ook 1 gaatje boren<zonder verdoving>. Dat deed verschrikkelijk pijn en huilde <bijna> hysterisch en kreeg van hem een klap in m'n gezicht omdat ik niet ophield met huilen. Een andere tandarts en zo'n jaar of 15 geleden heeft me de deur gewezen omdat ik bang was en weer huilde omdat ik erge pijn had toen hij m'n kies aan het trekken was. Daar stond ik dan / en de afgelopen 8jr had ik een tandarts waar ik in het begin niet bang voor was. We waren zelfs bijna maatjes <geintjuh>, maar de laatste paar keer was ik plots weer bang, de aardige tandarts is veranderd in een standaard tandarts en ben niet meer terug gegaan. Nu heb ook ik pijn ook al jaren aan 1 tand, en heb nu definitief besloten om alles via narcose eruit te laten halen, mits ik per maand mag betalen. Maybe ook een idee voor jou?...Ik hoop dat ze me helpen ,dan zal ik gelukkiger zijn dan ooit tevoren...Sterkte met je tand, groetjes Fran

  Reageer
 • Sil

  jeannette

  Bang voor de tandarts. Mijn tanden zijn allemaal rot, want ik durf niet meer naar de tandarts, want ik had een infectie. Heel kaak was dik en toch ging hij trekken. De verdoving hielp niet en omdat ik nekklachten heb moet het heel voorzichtig. Hij deed heel ruw ik had naderhand tintelingen van uit de nek en mijn kaak wordt wel zo dik dat mijn oog helemaal dicht zat. Ik heb nou weer een bult op mijn tandvlees van een ontsteking, maar ik ga echt niet meer terug en onder narcose wil ik niet, want ik ben als de dood voor het ziekenhuis. Ze hebben mij daar een keer met zeven man op een brankaar gedrukt want toen moesten ze contrastvloeistof in mijn knie spuiten. Dus ik weet echt niet hoe het veder moet. Ik hoop dat ik ooit een goede tandarts vind die met mijn angst kan om gaan. Ze hebben maar zeven man nodig als ik een naald zie en als ik de tang zie. Ik ben echt bang en heb geregeld vreselijke tandpijn. Groetjes Jeannette Belde
  ps stuur reacties naar mijn email aub belde@planet.nl

  Reageer
 • Sil

  Email

  Ik zelf heb sinds 3 jaar dat ik pijnlijke tanden heb, bij het koud en warm eten, en bij koud en warm drinken(!) Daardoor ben ik sinds 3 jaar weer terug gekomen bij de Mondhyginiste(!) Maar pijnlijke tanden kan ook komen doordat je last hebt van ontstoken en terug trekkend tandvlees(dat heb ik zelf, en daardoor heb ik last sinds 3 jaar van pijnlijke tanden)

  Reageer
 • Sil

  Umhje

  Uhm tja, als je eenmaal bang bent voor de tandarts, lijkt t me ook heel ingewikkeld om op een gegeven moment ervan af te komen. Namelijk ikzelf ben nooit echt bang voor de tandarts geweest (dat is echt een opluchting eigenlijk voor jezelf)

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

67 + 3 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe Conny na 20 jaar toch nog succesvol haar menstruele migraine laat behandelen.

Bekijk de video

Specials & Dossiers