Zoeken

Aandoening aan het evenwichtsorgaan

(Labyrinthitis)

Wat is het evenwichtsorgaan?

Het evenwichtsorgaan is een zeer complex orgaan dat bestaat uit vijf holtes: de drie halfcirkelvormige kanalen, het ovale zakje (utriculus) en ronde zakje (sacculus). De halfcirkelvormige kanalen geven informatie over draaibewegingen van het hoofd, het ovale en ronde zakje geven informatie over de stand van het hoofd t.o.v. de zwaartekracht. De evenwichtsorganen werken sterk samen met de ogen en zijn ook afhankelijk van een goede nekfunctie.

Oorzaak van een aandoening aan het evenwichtsorgaan

Stoornissen in het evenwichtsorgaan kunnen ontstaan door ontstekingen (viraal of bacterieel), verwondingen (kneuzing, bloeding of schedelbreuk ) of door een bloedpropje in de vaten naar het evenwichtsorgaan.

Een aparte groep vormt de ziekte van Meniere. Bij de ziekte van Meniere is er te veel vocht aanwezig in het evenwichtsorgaan.

Symptomen van een aandoening aan het evenwichtsorgaan

De klachten die horen bij een evenwichtsorgaan aandoening zijn: Heftige draaiduizeligheid (draaimolen gevoel) met daarbij misselijkheid en braken. Bij het lopen kan er een gevoel van vallen of echt vallen optreden. Oorsuizen en doofheid aan de zieke kant. Bij onderzoek kunnen onwillekeurige oogbewegingen gezien worden, en bij het lopen ontstaat er een afwijking naar de kant van het zieke oor. Afhankelijk van de oorzaak kan er een specialistisch onderzoek nodig zijn.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

Prostop: stoppen met roken middels lasertherapieEr een speciale lasertherapie ontwikkeld is om te stoppen met roken zonder dat daarbij je veel aankomt? Deze therapie is ontwikkeld door ProStop en gebaseerd op acupunctuur.
Lees meer over deze lasertherapie

- advertorial -

Wist je dat?

Anticonceptie na bevallingJe na de bevalling niet meer de ‘pil’ kunt gebruiken tijdens de periode van borstvoeding? Dit komt doordat de pil oestrogeen en progestageen bevat en deze combinatie aan hormonen ervoor zorgt dat de melkproductie wordt onderdrukt. Je zou dan onvoldoende melk hebben om je baby te voeden. 

In het dossier Anticonceptie na bevalling zetten we op een rijtje welke anticonceptiemiddelen je wel en niet na de geboorte van je kind kunt gebruiken. Ook vertellen we wanneer je weer met anticonceptie moet starten als je na de bevalling niet meteen weer zwanger wilt raken.  

Over aandoening aan het evenwichtsorgaan
Nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstaande aandoening!

Video van de week

Hoe voorkom je huidkanker? (video 5 van 5)

Bekijk de video