Zoeken

Aandoening aan het evenwichtsorgaan

(Labyrinthitis)

Wat is het evenwichtsorgaan?

Het evenwichtsorgaan is een zeer complex orgaan dat bestaat uit vijf holtes: de drie halfcirkelvormige kanalen, het ovale zakje (utriculus) en ronde zakje (sacculus). De halfcirkelvormige kanalen geven informatie over draaibewegingen van het hoofd, het ovale en ronde zakje geven informatie over de stand van het hoofd t.o.v. de zwaartekracht. De evenwichtsorganen werken sterk samen met de ogen en zijn ook afhankelijk van een goede nekfunctie.

Oorzaak van een aandoening aan het evenwichtsorgaan

Stoornissen in het evenwichtsorgaan kunnen ontstaan door ontstekingen (viraal of bacterieel), verwondingen (kneuzing, bloeding of schedelbreuk ) of door een bloedpropje in de vaten naar het evenwichtsorgaan.

Een aparte groep vormt de ziekte van Meniere. Bij de ziekte van Meniere is er te veel vocht aanwezig in het evenwichtsorgaan.

Symptomen van een aandoening aan het evenwichtsorgaan

De klachten die horen bij een evenwichtsorgaan aandoening zijn: Heftige draaiduizeligheid (draaimolen gevoel) met daarbij misselijkheid en braken. Bij het lopen kan er een gevoel van vallen of echt vallen optreden. Oorsuizen en doofheid aan de zieke kant. Bij onderzoek kunnen onwillekeurige oogbewegingen gezien worden, en bij het lopen ontstaat er een afwijking naar de kant van het zieke oor. Afhankelijk van de oorzaak kan er een specialistisch onderzoek nodig zijn.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

Schildklierproblemen vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen? Ben je chronisch vermoeid of heb je andere vage klachten? Misschien heb je schildklierproblemen. Meer informatie over het verschil tussen een te traag en een te snel werkende schildklier en over de behandeling ervan vind je in het dossier Problemen aan de schildklier.

Wist je dat?

Dossier vitaminenJe tijdens de zwangerschap extra behoefte aan vitaminen hebt? Zo is het belangrijk om extra foliumzuur te slikken om de kans op een miskraam of een aangeboren afwijking te verkleinen. Daarnaast moet je ook opletten dat je van vitamine A juist niet teveel binnen krijgt, omdat dit schadelijk kan zijn voor je ongeboren kindje. Alle ins & outs over vitaminen lees je in het uitgebreide dossier Vitaminen. Neem snel een kijkje en word een echte vitamine expert.

Over aandoening aan het evenwichtsorgaan
Nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstaande aandoening!

Video van de week

Waar moet je op letten bij moedervlekken?

Bekijk de video