Zoeken

"Het trekken van mijn verstandskies werd een bloedbad"

Verhaal door Joris (33)

Joris (33 jaar) liet bij de tandarts twee verstandskiezen trekken. De eerste die werd getrokken ging er zo uit, maar de tweede werd een compleet bloedbad.

Gruwelverhalen

"Vorige maand was het dan eindelijk zo ver. Ik moest er aan geloven: mijn verstandskiezen moesten er uit. Ik liep er al een tijdje mee rond, maar ik durfde eigenlijk niet. Je hoort altijd van die gruwelverhalen. Daarbij kwam dat ik helemaal geen last had van die kiezen. Ze zaten er, maar daar was dan ook alles mee gezegd."

"Toen ik voor de laatste controle bij de tandarts kwam, vertelde deze dat de verstandskiezen er beter wel uit gehaald konden worden. Als je er een ontsteking krijgt ben je nog verder van huis. Volgens de tandarts kon hij het zelf doen, want mijn verstandskiezen zaten volgens hem recht in mijn kaak. M'n vriendin heeft haar verstandskiezen ook laten weghalen door haar eigen tandarts en niet door de kaakchirurg."

Afspraak bij de tandarts

"Ik maakte dus een afspraak bij de tandarts. Ik kon alle twee de kiezen tegelijk laten trekken. Dan was ik in een keer van de ellende af, dacht ik. En daar lag ik een paar weken later. Het zweet stond op mijn voorhoofd. Ik had van vrienden gruwelverhalen gehoord, maar van anderen hoorde ik juist dat het zo gepiept was. Ik wist niet meer wat ik moest denken. Eerst werd ik goed verdoofd. Dit zou volgens de tandarts nog het meeste pijn doen."

Scheef in kaak

"Toen de verdoving ging werken, ging de tandarts aan de slag. M'n linkerkies ging nog wel. Die was er zo uit. Maar mijn rechter werd een totale ramp. M'n tandarts heeft eerst nog een tijdje staan trekken en sjorren aan mijn kies. Ik hoorde het aan alle kanten kraken, maar er kwam weinig beweging in. Wat bleek? Mijn kies zat toch scheef in mijn kaak. Door het getrek en gepriegel in mijn mond werd het een behoorlijk bloedbad. Mijn vriendin viel zelfs bijna flauw."

Was het het beter geweest om naar de kaakchirurg te gaan?

"Voor mijn gevoel was de tandarts al een half uur bezig voordat die verstandskies er eindelijk uit was. Hij zei dat hij nog nooit zo'n moeilijke verstandskies had moeten trekken. Na afloop heb ik een paar weken nog behoorlijk veel pijn gehad aan mijn kaak. Door het trekken was het gat nogal groot geworden. Het heeft lang geduurd voordat het weer dicht was. Achteraf vraag ik me af of ik er wel goed aan heb gedaan om mijn kies door de tandarts te laten trekken. Was het niet beter geweest als ik naar de kaakchirurg was gegaan?"

Reageren

Heb je zelf een verhaal, vertel het ons!

Verhaal insturen
Delen

Reacties

 • Sil

  Lisa

  Ik had een heel goede ervaring aan m'n 1e (rechtstaande) verstandskiesverwijdering overgehouden. Echter 'n jaar later had ik bij een ander kaakchirurg m'n tweede (volledig ingesloten en scheef gegroeide) onderste verstandskies laten verwijderen. Ik dacht dat het ook deze keer wel zal meevallen. Het boren op zich duurde wel even, maar dat had ik wel beetje verwacht, echter de dagen daarna verliepen heel anders. Vooral de eerste dagen zagen m'n lippen erg blauw uit, en had ik aan de behandelde gezichtszijde 'n waanzinnige zwelling. Maar pijn voelde ik gelukkig nauwelijks(?). Mogelijk was een zenuw beschadigd. Nu, na bijna drie maanden is m'n kin nog beetje gevoelig, maar gelukkig gaat het wel de goede kant op.
  Liefs xx

  Reageer
 • Sil

  Merel

  Heey,

  Ik leef met je mee... Al ga ik na twee jaar weer naar het ziekenhuis om ze alsnog die andere twee eruit te laten halen. Ik ben de hele week al zenuwachtig. Ze moeten er wel uit, de onderste is vrij erg ontstoken en er zit een gat in. Niet fijn! Heb er totaal geen zin in! Vorige keer ben ik flauw gevallen door de verdoving, napijn was nog het ergst. Succes voor de volgende keer!

  Reageer
 • Sil

  Mursje

  Ik heb net mijn verstandskies laten trekken en ik had echt ongelofelijk veel pijn. Echt bizar pijn gewoon, maar dat komt denk doordat mijn kies een beetje ontstoken was.

  Reageer
 • Sil

  Mozart

  Overmorgen is het mijn beurt om wijsheidstanden te laten trekken. Ze worden er meteen alle vier uit gehaald onder volledige narcose door een kaakchirurg. Het is jammer genoeg tijdens school waardoor ik vijf uur les zal missen, maar hoop na het weekend terug naar school te kunnen (als dat mogelijk is).

  Ik moet wel zeggen dat jullie goed zijn in het bang maken van mensen en ik ben over het algemeen iemand die niet van pijnstillers houdt (krijg er vaak kotsneigingen van). Maar ik heb zoiets van het moet ooit geberuen en hoe sneller het gebeurt, hoe sneller ik ervan af ben. Hoeveel pijn het doet zie ik later wel.

  Reageer
 • Sil

  Onnodig bange jongeman

  Ik heb een uurtje geleden 1 wijsheidstand die er slecht aan toe was laten trekken bij de tandarts. Ik was heel erg nerveus en bang voor de eventuele pijn, maar het bleek heel goed mee te vallen.

  De verdovingsprikjes voel je waarschijnlijk wel, maar zelfs dat deed niet echt pijn. Tijdens het trekken zelf voelde ik absoluut niets. Het is geen leuk geluid, dat wel, maar zeker niet iets om bang voor te zijn.

  Ik kan zelfs niet wachten om van die andere wijsheidstand af te zijn, zodat ik mijn tanden kan poetsen zonder diep in mijn keelgat te moeten.

  Reageer
 • Sil

  blabla

  Ik heb mijn wijsheidstanden ook laten trekken, maar probleem is dat ik mijn mond niet dicht kan doen..wat kan het zijn? :(

  Reageer
 • Sil

  Tony

  Ik heb ook gister mijn bovenverstandskies laten trekken, de kies had een blaartje veroorzaakt achter de kies, dus die moest er wel uit. Ik ben altijd zo van: als het moet dan moet het maar, dan ben je er klaar mee. Maar toch vind ik het niet prettig omdat twee jaar geleden mijn andere kies eruit moest en dat was echt een hel! Gelukkig was deze kies er behoorlijk ver doorheen en het trekken was dan ook een fluitje van een cent. Verdoving erin, twee minuten later begon die al met zo'n platte schroevendraaier te porren, ik dacht is die verdoving al wel goed ingewerkt, maar voor dat ik er erg in had was die er al uit. Dezelfde dag nog op school een presentatie gehouden en alles zonder pijnstiller, het gat bloedde nog wel een beetje maar dat was alleen een vieze smaak. Nu een dag later nog niks van pijnstillers hoeven slikken en de wond is zo goed als dicht. Nu is het wel zo, zei de tandarts, dat verstandskiezen die er al bijna doorheen zijn en die bovenzitten vaak makkelijker te trekken zijn. Dat blijkt wel uit mijn vorige ervaring, die zat nog vrijwel helemaal onder het tandvlees en die zat beneden.

  Reageer
 • Sil

  Marjon

  De eerste keer trekken van mijn verstandskies resulteerde in angst voor de tandarts. Achteraf gezien zei de tandarts dat hij eigenlijk die kies niet zelf had mogen trekken. Ik heb enorme pijn gehad, ben er erg ziek van geweest met hoge koorts, had een zwelling tot op mijn borst en kreeg mijn mond een paar weken niet meer open. Wat een ellende was dat, het gevolg van niet zo deskundig handelen van mijn tandarts. De afgelopen week ben ik met knikkende knieën bij de kaakchirurg geweest voor de overgebleven drie kiezen. Tuurlijk was het geen aangename ervaring, maar door de verdoving voelde ik geen pijn, de kaakchirurg testte ook of de verdoving werkte voordat hij met het trekken begon. De bovenste twee waren er vrij vlot uit, de onderste was een ander verhaal. Hij heeft een half uur nodig gehad om hem eruit te boren, hij stond aardig te zuchten en te steunen. Ik moest stiekem lachen want waarom zou ik alleen degene zijn die het lastig had. Het heeft de eerste paar dagen behoorlijk zeer gedaan maar dat lijkt me ook logisch, het is uiteindelijk toch een echte operatie aan de onderkaak geweest, maar gelukkig had ik zalige pijnstillers. Inmiddels is de zwelling verdwenen en zie ik dat er in mijn onderkaak geen gat te zien is. De kaakchirurg heeft geweldig mooi werk geleverd en de wond compleet bedekt met mijn tandvlees. Super! Zo kan er geen troep in komen. De bovenste twee gaten beginnen ook langzaam te helen. Alles is nog wel gevoelig (hechtingen zitten er nog in), maar niet te vergelijken met de vorige keer. Dit is gewoon een normaal genezingsproces en dat heeft even tijd nodig, maar ik ben er niet ziek van. Ik lees hierboven dat kaakchirurgen slagers zijn, maar dat was in mijn geval dus echt niet zo en ik ben dolblij met het werk dat hij geleverd heeft. Ieders ervaring is anders, het kan vies tegenvallen, maar ook heel erg meezitten, ik heb beide kanten van de medaille ervaren. Het blijft een vervelende ingreep, maar laat je niet gek maken.

  Reageer
 • Sil

  Mirjam

  ik heb vorige week bij de tandarts 2 verstandskiezen laten trekken links in mijn mond. Ik heb de verdoving gekregen en kon nog even de wachtkamer in. Na een kwartier was ik aan de beurt en voor ik het wist waren de kiezen eruit. Een had ik last van vanwege een gat, dat goed zichtbaar was. Het is voorbeeldig gegaan, ik heb geen pijnstiller hoeven te slikken. Helemaal niets. Nu na bijna een week zijn de wonden bijna dicht. Totaal geen klachten,geen dikke wang. Helemaal perfekt, ik ben blij, dat ik ze kwijt ben.
  Ben bijna 61 jaar, ze hebben lang dienst gedaan. Het is goed zo.

  Reageer
 • Sil

  Linda Urlings

  Je leest hier op dit forum natuurlijk meer slechte dan goede ervaringen. Daarom zal ik mijn ervaring er ook even bijzetten. Woensdagochtend moest ik mijn verstandskies rechtsboven laten trekken door de tandarts. Er al de hele week tegenop gezien, huilen van de zenuwen en de hele week niet geslapen. Het eerste spuitje voelde ik 1 seconde, de rest van de spuitjes al niet meer gevoeld. De kies kwam er binnen 1 a 2 minuutjes al uit. Er was ook geen hechting nodig. Heb ook geen echte napijn gehad, heb niet eens pijnstillers nodig gehad. Dus laat je niet gek maken door alle horrorverhalen.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

52 - 2 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video