Zoeken

Spataderen

(Varix)

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn abnormaal gezwollen en verdraaide aders, die blauwpaars kleuren en door je huid heen schijnen. Spataderen kunnen in alle ledematen voorkomen, maar zitten meestal in je benen. Over het algemeen hebben vrouwen vaker last van een spatader (of meerdere) in de benen, dan mannen. 

Hoe spataderen ontstaan is niet helemaal duidelijk, maar het lijkt vooral te maken hebben met slecht sluitende kleppen in je (been)aders. Tussen je beenspieren zitten slagaders die voor de bloedtoevoer van je hart naar je benen zorgen. Aan de buitenkant van je been zit een vertakkingsstelsel van kleine aderen (venen) die er weer voor zorgen dat het bloed terug stroomt naar je hart. Kleppen in de aderen voorkomen dat het bloed terug je benen in stroomt. Echter, wanneer deze kleppen niet goed sluiten, stroomt een gedeelte van je bloed weer terug. De aderen in je been gaan dan uitzetten en worden zichtbaar onder je huid. Vaak kleuren ze blauwpaars en hebben ze een kronkelig verloop. 

Oorzaak van spataderen

De volgende oorzaken dragen bij aan het krijgen van spataderen:

 • Overgewicht
 • Hoge bloeddruk
 • Erfelijkheid.
 • Overgang. Hormonale veranderingen kunnen spataderen veroorzaken. 
 • Zwangerschap. Tijdens de zwangerschap neemt de kans op spataders toe door onder andere je veranderde hormoonspiegel en je groeiende baarmoeder (waardoor het bloed minder goed terugstroomt naar je hart).
 • Geslacht. Vrouwen boven de dertig jaar hebben vaker spataderen dan mannen. 
 • Een staand beroep. Leerkrachten, winkel- en horecapersoneel hebben meer kans op het krijgen van spataderen. 

Symptomen van spataderen

In de meeste gevallen doen spataders geen pijn. Wel kun je de volgende klachten ervaren:  

 • Zichtbare kronkelige (blauwe) ‘lijnen’ die je benen ontsieren.
 • Vermoeide en/of zware benen. 
 • Brandend gevoel in voeten en enkels. 
 • Nachtelijke krampen
 • Opgezette enkels (oedeem). 

Soms kan een spatader gaan ontsteken. Op de plek van de spatader ontstaat er dan een rode, gezwollen, pijnlijke, harde streng. Wanneer je (ontstoken) spataderen niet op tijd behandeld, kunnen ze uitmonden in de volgende complicaties: 

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Tip voor de behandeling van spataderen

Wandelen, fietsen, zwemmen en joggen zijn goed om spataderen tegen te gaan. Deze bewegingen zorgen ervoor dat de beenspieren de aderen masseren. Wanneer je last hebt van spataderen kan dit gepaard gaan met vermoeide, zware benen en zelfs rusteloze benen. Hiervoor is een 100% natuurlijke oplossing - Aesculaforce tabletten - die de klachten verlicht.

- advertorial -

Wist je dat?

Dossier Van huisarts veranderenNederlanders over het algemeen heel tevreden over hun huisarts zijn en deze gemiddeld een 7,7 geven? Hierdoor blijven ze vaak een levenlang bij dezelfde huisarts. De meest voorkomende reden om van huisarts te veranderen is dan ook een verhuizing. Maar hoe wissel je eigenlijk van huisarts? En hoe vind je een goede, nieuwe huisarts bij jou in de buurt? Lees hier meer over in het dossier Veranderen van huisarts.  

Wist je dat?

spataderbehandeling bij Polikliniek de BlaakPolikliniek de Blaak al ruim 20 jaar gespecialiseerd is in de behandeling van spataderen? In een eerste consult wordt gekeken welke behandeling het beste bij je past. In sommige gevallen kan de behandeling zelfs meteen plaatsvinden. Dat scheelt een hoop tijd! Polikliniek de Blaak heeft vestigingen in Rotterdam, Rijswijk, Almere en Tilburg. Er zijn geen wachtlijsten!

Lees meer over een spataderbehandeling bij Polikliniek de Blaak >>

- advertorial -

Wist je dat?

Dossier Sociale fobieEen sociale fobie vaker voorkomt bij vrouwen? In Nederland hebben ongeveer 225.500 vrouwen hiermee te maken. Zij zijn dan vooral angstig in sociale situaties als spreken in het openbaar of telefoneren. Hierdoor gaan ze trillen, stotteren, transpireren of worden ze rood. Vaak trekken deze symptomen weg als de situatie voorbij is. Meer over de verschillende soorten, oorzaken en de oplossingen, lees je in het dossier Sociale fobie

Wist je dat?

MalnuCareEr specialistische zorg beschikbaar is bij ondervoeding? Is eten een zorg voor jou, of maak je je zorgen om familie? Eet je wel voldoende? Of heb je misschien moeite om je eten weg te krijgen? Bij Stichting Malnucare kun je terecht met deze vragen.

MalnuCare is een informatie- en behandelcentrum bij (dreigende) ondervoeding. Iedereen kan hier terecht wanneer eten een zorg wordt. De diëtisten van MalnuCare geven adviezen om ondervoeding te voorkomen en indien nodig te behandelen.

Ga naar de website van Malnucare >>

- advertorial -

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

Spataderen

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je een mitella aan?

Bekijk de video

Specials & Dossiers