Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Zwangerschapscursussen: de ideale voorbereiding op een bevalling

Een zwangerschapscursus helpt je bij de voorbereiding op de bevalling en de komst van je baby. Door middel van een cursus leer je bepaalde technieken die je bij de bevalling kan gebruiken. Tevens krijg je veel informatie over de zwangerschap en baby's. Zo'n cursus is ook bedoeld om je ervaringen te delen met medezwangeren.

Uit onderzoek is gebleken dat een zwangerschapscursus goed voor je is. Het schijnt dat een bevalling gemiddeld een paar uur korter duurt wanneer je een cursus hebt gevolgd. Dit komt waarschijnlijk omdat je tijdens een cursus meestal leert hoe je met je barenspijn om moet gaan. Hierdoor ben je meer ontspannen en wordt je kindje sneller geboren. Tegenwoordig zijn er tal van cursussen die je tijdens de zwangerschap kunt volgen. Denk aan zwangerschapsgym, -yoga, -zwemmen, een cursus bevallen of hypnose.

Heb jij ervaring met een zwangerschapscursus? Heb jij zwangerschapsgymnastiek of andere cursus gevolgd? Is het jou goed bevallen? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Greet

  10 juli 2012 02:13

  Ik wil graag haptonomie promoten bij zwangerschap, ervoor en erna. Het is zalig om al op voorhand je kind te voelen, want dat is pas echt voelen en in mijn ervaring werd mijn man mee betrokken. Ook achteraf, de begeleiding was schitterend, heeft me heel veel deugd gedaan.
  Succes, Greet

  • petra

   21 augustus 2010 18:17

   Ik heb zwangerschapsyoga groningen gevolgd bij Rondom Zwangerschap. Ik vond het fijn om me door middel van yoga voor te bereiden op de bevalling. Ook ervaringen uitwisselen met andere zwangeren vond ik erg waardevol.
   Als mijn kindje wat ouder is wil ik graag de babymassage lessen gaan volgen, daar heb ik goede verhalen over gehoord.

   • Linda

    26 maart 2009 21:16

    Een VBN Borstvoedingscursus is veel nuttiger. De bevalling wordt wel begeleid...de borstvoeding wordt door mensne in witte jassen(die de beste bedoelingen hebben) om zeep geholpen.

    Er is schandalig gebrek aan basic kennis over borstvoedden in de medische wereld.

    • Christa

     11 augustus 2006 17:08

     Ik heb vanaf de 11e week zwangerschapsyoga gedaan. Aanvankelijk vond ik erg zweverig en kreeg ik de ene na de ander lachbui (tot ergernis van de andere dames!!), maar ja... als je 11 weken bent en het gaat al over persen, dan gaat dat vanzelf. Bij de (mogelijk) volgende zwangerschap ga ik dus wat later.
     De yogalessen vond ik uiteindelijk gezellig en ik kwam er heel ontspannen vandaan. Ik ben er zelfs een keer tijdens de ontspanning (laatste kwartier) in slaap gevallen en dat had iedereen GEHOORD!!! (oeps..)
     Ik heb een normale bevalling gehad. Ik zag er niet tegenop. Alleen heb ik alle ideeen van mijn bevalling bij moeten stellen. Ik wilde in bad bevallen, maar uiteindelijk vond ik het vreselijk, dus hup er weer uit en op de kruk en vervolgens in bed. Verder had ik verwacht dat ik het heerlijk zou vinden om tijdens de bevalling gemasseerd te worden, maar helaas. Manlief mocht niet aan me komen, maar moest wel naast me blijven zitten, zodat ik hem kon zien als ik mijn ogen open deed.
     Ik kon mede dankzij de yoga prima ontspannen, heb heerlijk "gedanst" tijdens de weeen en heb er een prima gevoel aan over gehouden. Ik verheug me op de volgende!!

     • Mw. Geval

      30 september 2005 00:00

      Persoonlijk heb ik 2 dagen een cursus zwangerschapsyoga gevolgd. Ik vond 't drie keer niets ben dan ook na deze 2 lessen gestopt. Ik kon niet meer mee doen met zwangerschapsgym dus ben zonder enige voorbereiding m'n bevalling tegemoed gegaan. En ik moet eerlijk bekennen dat ik 't zonder deze cursus net zo makkelijk heb doorstaan. Persoonlijk denk ik dat 't aan jouw als persoon zelf ligt of men er baat bij heeft om zo'n cursus te volgen. Voor personen die snel in paniek raken is 't onder controle krijgen van je ademhaling zeer belangrijk.

      • 30 september 2005 00:00

       Ik heb ook de zwangerschapyoga gevolgd voor ca 3 maanden tot voor de bevalling. Mijn bevalling liep heel snel. Ik weet het niet of het met de cursus te maken heeft. Maar ik werd rustig tijdens de les. Dat heb ik als prettig ervaren.

       • Sea

        30 september 2005 00:00

        Het belangrijkste vond ik nog die ontspannen avond, allemaal zwanger, fijne avonden met eventueel "oplossingen" voor de probleempjes die je ervaart tijdens een zwangerschap. Het is mijn ogen dan ook niet essentieel om een cursusje op dit gebied te volgen, maar het kan wel heel gezellig zijn en dan wil ik het nog niet over vriendschappen hebben die je eraan over houd.

        • Wanda

         30 september 2005 00:00

         Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik haptonomie gevolgd en tijdens mijn tweede en derde yoga. Ik moet zeggen dat met name de combinatie van haptonomie en yoga mij heel goed is bevallen. Haptonomie gaat vooral over wat je voelt gebeuren in je lijf en yoga meer over het rustig houden van jezelf is mijn ervaring. Mijn eerste bevalling was in het ziekenhuis en verliep niet zo voorspoedig, ook door de afleiding van de omgeving waardoor ik niet dicht bij mezelf kon blijven. De twee bevallingen daarna waren beide in minder dan twee uur gebeurt vanaf de eerste wee. Ik weet zeker dat mij de zwangerschapscursussen daarbij hebben geholpen. En dan niet voor de ademhalingstechniek, maar wel voor het vertrouwen van mezelf en mijn lichaam en bewust bezig zijn met wat er aan de gang is in je lijf!

         • maril

          30 september 2005 00:00

          Ik heb braaf alle lessen van de zwangerschapsgymnastiek gevolgd....het werd een keizersnee....schandalig dat hier niemand op word voorbereid!!!

          • Stooker

           30 september 2005 00:00

           Ik ben ook naar zwangerschapsgym geweest. Ten eerste vond ik het vreselijk vervelend dat ik de jongste was in de club. Ik voelde me echt een beetje een benjamin! Ook waren er vrouwen die veel liepen te klagen over allerlei kwaaltjes die gewoon bij zwanger-zijn horen... Ik heb zelf bekkeninstabiliteit gehad, maar daar had ik het nooit over, omdat ik daar anderen niet mee lastig wil vallen! Achteraf heb ik niets aan de "puflessen" gehad omdat ik alleen maar rugweeen heb gehad...Ik zal het bij een volgende dan ook zeker niet meer doen!

           Reageer ook

           Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

           - Advertentie -
           - Advertentie -

           Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

           Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl