Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Zwangerschap uitstellen tot je carrière hebt gemaakt?

De leeftijd waarop Nederlandse vrouwen kinderen krijgen stijgt. Veel vrouwen krijgen pas na hun dertigste een kind. De laatste jaren is er ook een groeiend aantal veertigplusmoeders. 

De stijging van het aantal oudere moeders is grotendeels te verklaren doordat vrouwen steeds langer met kinderen wachten om eerst carrière te kunnen maken. Vooral hoogopgeleide vrouwen doen dat: onder die groep is meer dan de helft op 31-jarige leeftijd nog kinderloos. Twintig procent geeft als reden voor uitstel dat werk en kinderen moeilijk te combineren zijn.

Natuurlijk is het zinvol te wachten met kinderen krijgen tot je er aan toe bent. Maar (helaas) brengt het lang uitstellen van het moederschap risico's met zich mee. Volgens het CBS neemt het aantal vrouwen dat kinderloos blijft toe. Dat is deels een bewuste keuze, maar deels ook niet. Van de vrouwen die wachten met kinderen tot na hun dertigste, blijft 8 procent ongewild kinderloos. Onder de dertig is dat 3 procent. Zonder medische hulp zouden deze cijfers hoger uitvallen. Naar schatting 13 procent van de dertigplussers zou zonder medische hulp ongewild kinderloos blijven. Vier op de vijf vrouwen die een vruchtbaarheidsbevorderende behandeling ondergaan, raakt uiteindelijk zwanger. Van de vrouwen die in de jaren vijftig zijn geboren, blijft 15 procent kinderloos. Bij de vrouwen die in de jaren '70 zijn geboren, is dit naar verwachting 20 procent.

En waar kies jij voor? Stel jij het moeder worden uit? Neem jij de risico's van het uitstellen van het moederschap voor lief en werk je eerst een paar jaar door? Of combineer je werk en moederschap? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Just me

  25 januari 2014 14:39

  Ik ben 33 en heb op mijn 30e mijn eerste gekregen. Ik heb nu ontdekt wie ik ben en wat ik belangrijk vind in het leven. Ik heb niet gewacht tot 30 jaar, maar zo liep mijn leven. Ik wilde eigenlijk op mijn 26e al een kindje met mijn toenmalige partner waar ik 8 jaar mee samen ben geweest. Destijds voelde het toch niet goed om met hem kinderen te ktijgen en kort daarna zijn we uit elkaar gegaan. Een baby is heel leuk maar beperkt je ook. Als je relatie stuk loopt kun je nooit meer ergens anders gaan wonen (ander land of andere woonplaats) omdat je kind recht heeft op zijn/haar vader. Klinkt heel negatief maar 1 op de 3 huwelijken loopt uit op een scheiding. Lichamelijk kun je kinderen beter jonger krijgen, geestelijk beter op latere leeftijd. Ik heb nu de man die bij me past, woon in het buitenland, met een geweldig kind waar ik elke dag van geniet en heb een topbaan. Iedereen moet het zelf weten en ieder mens is anders, maar ik vind 30 een schitterende leeftijd voor de eerste. En ja 1 op de 3 huwelijken dus je kunt natuurlijk best al jong de juiste partner vinden die met je meegroeit. Het gaat vooral om het gevoel dat je hebt als je met de pil gestopt bent. Wil je dan nog graag, go for it! Twijfel je? Nog niet aan beginnen. Ik ben blij mijn gevoel gevolgd te hebben en of je nu 19 bent of 50 je gevoel verteld je wat goed voor je is.

  • Layla

   01 maart 2013 19:13

   Kiezen tussen een gezin of een toekomst. Ik ben gelukkig getrouwd en heb een grote kinderwens. Maar ik volg een opleiding voor verpleegkunde. Het is verboden om tijdens het opleiding zwanger te worden. Als je zwanger wordt moet je onmiddellijk stoppen met het opleiding. Een nou kan ik niet kiezen.

   • Manon

    10 februari 2013 16:40

    Ik ben 22 jaar, en ben al 5 jaar samen met mijn man (vorig jaar getrouwd). Ik werk 32 uur, en verdien goed. We hebben een grote kinderwens. Ik kan aan niet veel anders meer denken, maar helaas heeft mijn man een ongeluk gehad twee jaar geleden en moet nu verplicht een re-integratie traject in om ander werk te vinden. Dit is een grote onzekerheid en we vrezen voor ons huis als het niet goed komt. Maar aan de andere kant denk ik; We hebben het (tot nu toe) zo goed, we rijden twee nieuwe auto's, hebben een koopwoning, kan alles kopen wat mijn hartje begeerd.

    Maar wat...
    Wat als het niet goed komt met zijn werk?
    Ik zit hier heel erg mee.

    x

    • Brian

     22 januari 2013 13:04

     Mijn vriendin 36 en ik 32 willen graag aan de kinderen. Zij is alleen ontzettend bang voor haar baan, dit jaar krijgt ze waarschijnlijk haar vaste contract. Ze is er bang voor dat ze na de zwangerschap wordt neergezet op rotklusjes of zelfs ontslagen wordt en na een paar jaar nooit meer aan de bak komt. Ze is kwaliteitsmedewerker in de voedselindustrie, ze wil een baan in ons dorp Zeewolde, op dit moment lopen de vacatures niet over en zal misschien niet zo snel toenemen. Ik heb haar aangegeven dat d.m.v. het volgen van cursussen (HACCP, etikettering, etc.) ze haar carriere kan verbeteren of op zijn minst geen schade toebrengt maar ze wil het niet geloven. Om het geld hoeven wij het niet te laten, huis is al afbetaald en wij hebben beide aardig gespaard. In dit geval gaat het haar echt om haar baan, ik zit eraan te denken om samen met haar een plan op te stellen waarmee we beide onze carriere-kansen gelijk kunnen houden of vergroten d.m.v. het volgen van cursussen en het netwerk openhouden naar diverse bedrijven/relaties. Zijn er mensen die ook zo een ervaring hebben gehad of advies kunnen geven?

     • Leonie

      26 november 2012 15:34

      Hallo Daisy,

      Ik ben zelf ook 19 jaar oud en mijn vriend is ook 26 jaar oud. We hebben een eigen huisje en zijn nu iets meer als een jaar bij elkaar en ook pas getrouwd. Ik ben inmiddels 9 weken zwanger van ons eerste kindje. We hebben allebei een baan. Wij vinden als je jong kinderen krijgt, je nog veel meer aan kunt dan wanneer je ouder bent. Als je relatie goed zit en jullie zijn er zeker van: waarom dan niet een kindje. Wij hebben wel hele verschillende reacties van de buiten wereld gehad. Dat ik te jong ben voor het krijgen van een kindje of dat je toch niet al op je 19e besluit dat je een kind wil. Ik las je verhaal, er zijn veel vrouwen die eerst perse carrière willen maken en dan pas aan kinderen gaan denken. Dat moet iedereen zelf weten. Ik wil in ieder geval wel jong kinderen. Dus misschien heb je nog wat aan mijn verhaal.

      • joepie

       01 oktober 2011 15:09

       meis
       als je heel graag zwanger wil worden en je gevoel is goed gewoon ervoor gaan hoor! en je beslist niet tegen laten houden door dat lompe domme irritante leeftijd ding.. (kots!!!)
       je hebt een prachtleeftijd voor een kindje 31 jaar!!! en het is nog niet eens je eerste!!! dus gewoon lekker voor gaan hoor!
       ik ben zelf een trotse mama van 2 kids bijna 2 en een paar weekjes oud :-)

       • Tamara

        13 juni 2011 20:51

        Ik(31 jr.)en m'n vriend(26 jr.) willen nog graag een kindje erbij.

        Mijn vriend heeft een vaste baan en woont sinds 2008 bij mij in.

        Zelf heb ik al 2 dochtertjes van 5 en 7 uit een vorige relatie, die ook graag een broertje of zusje erbij willen.

        Mijn vriend en ik zijn nu ruim 3 jaar samen.

        Ikzelf ben nog studerende en rond bijna m'n 3e studiejaar af.
        Volgend schooljaar is m'n examenjaar, dus 20 weken stagelopen en de andere 20 weken examenopdrachten maken.

        Ik kan eigenlijk niet wachten om weer zwanger te worden. Liever nu dan morgen zeg maar.

        (Op dit moment heb ik een mirena spiraal,bijna 5 jaar)

        Wat is verstandig? Of moet ik er gewoon voor gaan?

        • Annet

         06 april 2011 14:50

         Beste Joepie,
         Ik ben het helemaal met je eens dat iedereen zelf moet bepalen of en wanneer hij of zij toe is aan kinderen. Mijn boek is ook zeker geen promotie voor jong moeder worden, maar beschrijft de voor- en nadelen die je kunt tegenkomen als je jong voor kinderen kiest. Een stukje herkenning en een steuntje in de rug, want het wordt jonge moeders door anderen niet altijd makkelijk gemaakt. Vaak hebben zij het gevoel zich continu te moeten verantwoorden voor hun keuze. Het is dus juist niet mijn bedoeling om vrouwen onzekerheid aan te praten, dat doen anderen al genoeg. Er bestaat trouwens ook een boek over moeder worden na je 30ste.

         • joepi

          03 maart 2011 17:28

          als je er nog niet aan toe bent geef ik je groot gelijk!
          als je het er wel aan toe bent geef ik je ook gelijk

          ik vind dat boek over moeder worden voor je 25e een beetje raar.. en zelfs een tikkie arro tegenover meiden die tussen hun 25 en 30 voor het eerst moeder worden. of zelfs na hun 35e.. waarom bestaat er geen boek moeder worden na je 30e?

          weetje.. ik vind dat hele leeftijd gedoe vreselijk ! onderzoekers gewoon ermee kappen.. jullie maken 75% van de vrouwen onzeker!!! en daarmee bedoel ik alle leeftijden! ik heb technisch gezien een prima leeftijd toen ik mijn eerste kind kreeg 29,1 (volgens de maatstaven)..maar zelf ik wordt onzeker van dit gezeur!!

          • peertjuh

           25 februari 2011 14:18

           hallo allemaal.

           ik ben 22 jaar en heb een grote kinderwens. ik heb een lieve vriend waar ik nu 1,5 jaar mee samen ben. we wonen al 1,5 samen bij mijn vader in. dus we wonen met zijn 3tjes. we zijn druk op zoek naar een plekje voor ons 2tjes. maar helaas nog niets gevonden.
           ik durf nog niet te stoppen met de pil omdat ik bang ben dat ik dalijk geen woning op tijd heb gevonden. zijn er bepaalde instanties waarbij je kunt aankloppen als je zwanger bent maar nog geen woning hebt?
           en ook op financieel vind ik het een beetje eng. kun je als stel ook geld krijgen? of alleen als alleenstaande moeder?

           Reageer ook

           Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

           - Advertentie -
           - Advertentie -

           Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

           Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl