Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Zwangerschap en roken: gaat dit samen?

Steeds meer mensen stoppen met roken. Als reden om te stoppen wordt de eigen gezondheid aangegeven, maar ook die van anderen, vanwege het meeroken. 

Overheid en het bedrijfsleven bemoeien zich ook met andermans sigaret. Op dit moment is het verboden te roken in openbare gebouwen en ruimtes en op de werkvloer. Dat er gevaren kleven aan roken tijdens de zwangerschap, is alom bekend. Velen verwachten ook van een zwangere vrouw dat ze de sigaret vaarwel zegt.

Breng je je ongeboren kind in ongeoorloofde mate in gevaar door te roken? Aanvaard jij de kans op gezondheidsproblemen als één van de vele gevaren die jouw kind in zijn leven zal moeten trotseren? Heb je een mening over dit onderwerp?

Terug naar het begin

Reacties

 • Shame

  08 maart 2019 22:44

  Hallo,

  Ik ben nu bijna 29 weken zwanger en rook nog steeds 10 sigaretten per dag,ik kom van een pakje een half per dag.ik nam ook veel medicatie tegen mijn angsten.Daar ben ik mee gestopt.maar het roken lukt me helaas niet, voel me hier kei-rot door en schaam me diep.

  • anoniem

   23 januari 2017 17:27

   Waarom oordelen over iemand anders, als ze willen roken laat ze lekker. Bij mijn eerste kind alleen in het begin gerookt en toen gestopt en moest bij de bevalling gereanimeerd worden. Bij het tweede kind rookte ik 4 à 5 sigaretten per dag en had het kind een gezond geboortegewicht zonder complicaties. Ik snap wel dat het ook naar de baby gaat maar het is ook maar net hoe je lichaam erop reageert.

   Stop gewoon met die oneindige discussie en onderlinge oordelen want niemand is perfect!

   • Maffie

    18 mei 2016 20:34

    Ik weet nu sinds drie dagen dat ik zwanger ben. Ik word nu al helemaal gek dat ik niet kan roken, ook al wil ik dat mijn kind niet aandoen. Ik heb er toch zo'n zin in en denk er veel aan. Heeft iemand misschien tips voor me? In ieder geval bedankt.

    • Charlie

     01 november 2015 00:03

     Toen ik wist dat ik zwanger was, ben ik gelijk gestopt met roken en blowen. Ik ben nu 18 weken zwanger en mis het roken totaal niet. Alleen met sommige momenten het blowen wel. In die momenten kijk ik op internet over de gevaren ervan en weet ik waarvoor ik het doe. Ik heb een kind genomen om er voor te zorgen en niet om in gevaar te brengen. 9 maanden van een mensenleven, wat is dat nou.... Als je voordelig ervoor wil gaan moet je jezelf opzij kunnen zetten. Luister niet naar je verslaving, denk aan je kindje dat je nodig heeft.

     • Fam pronk

      05 januari 2015 10:55

      Ik heb ook mijn hele zwangerschap gerookt en mijn kindje is kern gezond ben nu weer zwanger dus ik denk dat het gewoon bangmakerij is. Tuurlijk is roken slecht voor je, maar wat is tegenwoordig niet slecht voor je.

      • Pregnant mom

       26 juni 2016 08:48

       Ik ben nu 36w2d en ik rook ook nog. Het kindje heeft bovengemiddelde longen en hij is groot, dus ik denk inderdaad dat het roken zwaar overdreven wordt, want het zijn altijd de "niet rokers" die het beter weten. Het roken blijft slecht, maar al die praatjes over een vroeg geboorte en een kleine lichte baby geloof ik niet zo meer. Is vast weer zo iets wat af en toe gebeurt en dan rookt de moeder toevallig ook.

      • Ikreageereventjes

       06 februari 2014 18:38

       Even reageren op anoniempje hoor:
       Als een zwangere moeder in het begin van de zwangerschap stopt met roken, kan al heel erg veel schade voorkomen worden. De kans op overgewicht van het kind op een wat latere leeftijd (waar ongeveer 50% kans op is, bij rokende moeders), wordt al een heel stuk minder bij moeders die op tijd stoppen met roken. Zo zijn er een hele boel andere dingen die tegen worden gegaan als er op tijd gestopt wordt. Het excuus: de giftige stoffen zitten er toch al in, dus ik heb geen reden meer om te stoppen. Is dus uit geen hout gesneden. Hoe langer je doorgaat met roken, hoe meer je je eigen kind vergiftigd. Just saying ;)

       • Anoniempje

        09 december 2013 19:06

        Je moet niet oordelen over het rokers. Het zijn net zo goed goede moeders voor hun kind dan moeders die niet roken. Ik rook ook en ben 5 weken zwanger. Alles waar TE voor staat is niet goed, dus kijk even eerst na jezelf voor je anderen beoordeelt. En als je rookt, moet je toch wel afkicken. Als je rookt en je komt erachter dat je zwanger bent, dan heb je de nicotine toch al binnen gehad.

        • G

         07 juli 2012 17:23

         Das de handigheid die dokters en dat soort typen aanhalen, een geval dat hun stelling bevestigd, zoals die oom met weinig long inhoud (dan komt het door het roken, als de oma rookte). Rookte de oma niet dan had de oom hetzelfde kunnen hebben. Feit is, ze weten het niet zeker (wetenschap wordt vaak later ook weer tegengesproken). En zal ik nog een geheim verklappen, echt bezorgd zijn ze niet om de persoon, maar het zijn dokters (zorg is hun "handel"), ze zullen wat anders zeggen. Mensen die op die manier zogenaamd om mij bezorgd zijn mogen fijn een eind heen lopen, maar ja "onschuldige kinderen" dat is een mooi onweerlegbaar doelwit, handig zijn ze zeker, dat moet je ze nageven. Zwangere vrouwen, mijn advies, rook gerust een peukje zo nu en dan, maar laat niet iemand er achter komen. Maar niet op mijn verantwoording, ik waan me in tegenstelling tot de gezondheidsrakkers niet die plaats aan.

         • Pregnantmom

          26 juni 2016 08:51

          Helemaal mee eens! Als je liegt en zegt dat je niet rookt zeggen ze dat er niks aan de hand is. Als je dan zegt dat je rookt hebben ze ineens van alles.

         • Lisa

          09 juni 2012 23:59

          Wat een reacties, ongelofelijk! Waar ik me regelmatig over verbaas, is dat personen met een IQ tot 95 kinderen aan de lopende band uit blijven poepen - met alle gevolgen van dien. Maar personen die de beste ouders zouden zijn, de grootste moeite hebben om een kindje te krijgen.

          Grappig eigenlijk om te zien hoe verdedigend de paffende vrouwen reageren. Ellenlange argumentaties hebben ze bedacht, die het ''goed zou praten..'' Gebruik je hersenen en wees niet zo ontzettend egocentrisch! Sla menig wetenschappelijk onderzoek er op na en je weet dat je fout bezig bent.
          ''en na 850 pakjes Marlboro poeptte tante Rita er een gezonde zes ponder uit..''

          En deze dan? Na negen maanden roken, beviel mijn oma van mijn oom. Die inmiddels 47 jaar is, amper longinhoud heeft, daardoor met een stok loopt en aan de zuurstof zit! Mijn oom heeft niet een prettig leven en mijn oma voelt zich vreselijk.

          En ik? Ik rooktte ook. Heus, ik weet hoe heerlijk het kan zijn én reken maar dat het mij moeite heeft gekost. Maar het ging niet meer om míj, maar om een klein weerloos mensje, die alleen mij heeft en alleen maar kan hopen dat ik het beste met haar voor heb. En dat heb ik, anders had ik niet voor haar gekozen. Weg met die peuken en met die smoezen!

          Toon verdomme eens wat doorzettingsvermogen. Na drie maanden zonder sigaretten dacht ik er nog amper aan. En inderdaad, de eerste weken zijn vreselijk. Maar het toont karakter om juist dan door te zetten, want dat is voor iedereen lastig.

          • Joy

           17 juli 2017 09:47

           Helemaal met je eens Lisa!
           Net erachter gekomen dat ik 5 weken zwanger ben. Ook meteen gestopt en alles weg gegooid! Je weet waar je het voor doet. Het is niet makkelijk maar kom op even zeg... het gaat om je kindje. Een wondertje!

          • Jan

           26 april 2012 15:13

           ik vind het onzin om te stoppen met roken /drinken tijdens je zwangerschap, het is alleen maar goed voor je baby omdat te doen dan krijgt hij een hogere weerstand dit is uit onderzoeken gebleken.

           Dr J.

           Reageer ook

           Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

           - Advertentie -
           - Advertentie -

           Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

           Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl